ABD'de "Eski Türkiye'yi" yaşayan Türkler yaşadıklarını anlattı

ABD'de özellikle Teksas eyaletinde meydana gelen yoğun kar yağışı sonrası yaşanan 'eski Türkiye' manzarası dikkat çekti. Bölgede elektrik ve su sıkıntısı devam ederken, Teksas eyaletinde yaşayan Türkler yaşadıklarını anlattı. Bölgede yaşan Türkler, büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtirken, yağmalanma riskine karşı dükkanlarında kalanların olduğu öğrenildi.

Teksas başta olmak üzere bazı eyaletler ABD tarihinde görülmemiş bir felaketi yaşıyor. Hafta başından beri etkili olan elektrik kesintileri, ulaşım sorunları ve susuzluğa yol açan kış fırtınasının etkileri sürmeye devam ediyor. Ölümler 40’ı aşmışken hala birçok hane elektrik ve suya ulaşamıyor.

Hürriyet gazetesinden Gaye Kobal'ın haberine göre, şiddetli fırtına ve soğuk havalar Teksas’ta hayatı durma noktasına getirdi. Eyalette uzun süren elektrik kesintilerine susuzluk da eklenince durum tam bir felaket haline geldi. Yetkililer suyun sadece yaşamı sürdürmek için kullanılması gerektiğini sık sık bildirirken, halk yiyecek bulmak için marketlerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

ABD'de "Eski Türkiye'yi" yaşayan Türkler yaşadıklarını anlattı


‘MUSLUK SULARINI KAYNATMADAN İÇMEYİN’

Soğuk hava su hatlarının donmasına sebep oldu. Hatların donmasıyla birlikte düşen su basıncına karşı insanlar borularının buzlanmasını önlemek için muslukları açık bırakıyor. Daha fazla boru patlamasını önlemek ve basıncı korumak için belediye yetkilileri, halka evlerindeki suyu kesme çağrısında bulundu. Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner, halkın pazar gününe kadar musluk suyunu içmeden önce kaynatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

ELEKTRİK SANTRALLERİ DEVRE DIŞI KALDI

Fosil yakıtlar konusunda zengin olan ve federal elektrik düzenlemesini reddeden Teksas, uzun zamandır tekil elektrik şebekesine bağlı. Hafta boyunca patlayan kar ve soğuk fırtınasından sonra eyaletin elektrik dağıtım dairesi tahmin ettiğinden daha fazla bir taleple karşılaştı. Aynı zamanda elektrik jeneratörlerini çalıştırmak için gereken ekipman da dondu. Bu sebeple elektrik santralleri de birbiri ardına devre dışı kaldı ve tüm sistemin çökmesini önlemek için aralıklı elektrik verilmeye başlandı. Ancak bu da daha büyük talebe neden olup sistemi kilitledi. Teksas’ta 4 milyondan fazla hane elektriksiz kaldı.

ABD'de "Eski Türkiye'yi" yaşayan Türkler yaşadıklarını anlattı - Resim : 2

'YAĞMALAMA RİSKİNE KARŞI DÜKKANDA KALDIM'

Bölgede yaşayan ve felaketi doğrudan hisseden Türkler de yaşadıklarını böyle anlattı:

Metehan Yıldırım: "Teksas Houston’da benzin istasyonu işletiyorum. Pazarı pazartesiye bağlayan gece işten dönerken şiddetli rüzgar ile birlikte yağmur başladı. Ardından yağmur yerini kara bıraktı ve yollar buz tutmaya başladı. Bunu takip eden gece elektrikler kesildi ve sular soğuktan akmamaya başladı. Sabah uyandığımda elemanların işe gidemeyeceğini öğrendim ve bir şekilde benzin istasyonuna gittim. Elektrik olmadığı için benzin pompaları çalışmıyor ve insanlar yiyecek alabileceği marketler arıyordu. En çok su ve hazır yiyeceklere talep vardı. Herkes dükkanlara akın ettiği için kapıları kilitleyip camdan servis yapmaya başladık. Dükkandaki ürün stoğum bitince tamamen kepenkleri indirdim ve 2 gün boyunca yağmalama riskine karşı dükkanda kaldım. Çünkü insanlar çaresizce su ve yiyecek arıyordu."

'RESMEN SÜRÜNDÜK'

Ali Cömert: "Çok kötü bir deneyim yaşadık ve bu süreç için resmen süründük diyebilirim. İşin en kötü tarafı 4 gün boyunca sadece 6 saat elektriğimiz oldu ve ilk 2 gün sularımız da dondu. Houston böyle bir hava koşuluna hiç hazır değildi. En çok etkilenme nedenlerimizden biri de elektriğin olmamasıydı. Çünkü merkezi ısıtma sistemimiz elektrikle çalışıyordu. Evin içinden geçen su borularımız da dondu ve patladı. Tavandaki boruların patlamasıyla açılan tavandan eve daha da fazla soğuk girmeye başladı, hatta ev ısısı eksi derecelere düştü. Evlerimiz tahta ve alçıdan yapılma, bu sebeple su ve ateş evlere kolaylıkla zarar veriyor. Biz de şanlı olan kısmın arasındaydık, çünkü bir şöminemiz vardı. Yeteri kadar ısı vermese de ev ısısını 11 dereceye kadar çıkarabildik. Dört gün içerisinde sadece 6 saat elektrik alabildik. Yollar buz tuttuğundan dışarıya da çıkamıyorduk, zaten her yer de kapalıydı. Açık olan birkaç yerin kapısında ise ucu bucağı gözükmeyen kuyruklar vardı."

İzzet Yıldırım: "Pazar günü akşamüzeri tüm Teksas’ta don olayı başladı ve kar değil resmen buz yağıyordu. Elektrik olmamasına rağmen pencereden bakınca beyazın etkisiyle her yer aydınlıktı. Ardından elektrikler de kesildi ve evimiz buz gibi olmaya başladı. Isıtıcılarımız elektrikle çalıştığından ısıtıcılar devre dışı kaldı ama biz şömine yakarak ısınmaya çalıştık. Su ihtiyacımızın bir kısmını komşudan gidermeye çalıştık, hali hazırda suları donmamış kişilerden su istedik. Sonrasında komşumun da su boruları patladı ve gerçekten susuz kaldık. Su borularını tamir etmesi için usta bulmak bile büyük bir sorun oldu, tanıdığı olanlar bu işten sıyrıldı. Eyalet yetkililerinin sorumsuzluğu yüzünden insanlar öldü ve tam bir felaket yaşandı."

'EVİN SICAKLIĞI -4 DERECEYDİ'

Onur Atay: "Fırtınanın olduğu gece televizyon izlerken bir anda elektrikler kesildi ve birkaç saate geri gelir diyerek çok fazla endişelenmedim. Sonrasında ailem de fırtınanın sesine uyandılar. Klimamız da elektrik gittiğinden dolayı çalışmadı ve sadece birkaç saat içerisinde evin sıcaklığı -4 dereceye kadar düştü. Bütün gece soğuktan uyuyamadık ve güneş doğar doğmaz aile dostlarımız aradık. Yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bulunan bir aile dostumuzda elektrik olduğunu öğrenince hemen oraya gittik. 2 günün sonunda orada da elektrikler gitti. Yiyecek almak için markete gittiğimizde çoğunda elektrik yoktu, olanlarda ise gıda stoğu tükenmişti. Soğuk havaların etkisiyle sular dondu ve su kıtlığı yaşanmaya başladı. Yaklaşık 1 hafta geçti ve evimizde hala su yok. Kendimizi üçüncü dünya ülkesinde yaşıyor gibi hissetmeye başladık."

'10 DAKİKA UZAKTAYIM, HABERİMİZ BİLE OLMADI'

Leyla Duman: "Elektrik kesintilerinin yoğun yaşandığı yerlere sadece 10 dakika uzaklıkta oturuyorum. Oturduğum yer daha yeni bir yerleşim yeri ve bizim son güne kadar bu denli kesintilerden haberimiz yoktu. Yaşadığım bölgede son gün sadece 6 saat elektrik kesintisi yaşandı. İşe gidemeyeceğimi öğrendiğim zaman ‘Neler oluyor Teksas’ta?’ diye düşündüm. Olduğum bölgede su kesintisi dahi yaşamadık, ancak yine de tedbir olarak banyolardaki küvetleri doldurduk. Sosyal medyada bulunan Türk gruplarından ihtiyacı olanlar için çağrılar yapıldı ve insanlar birbirlerine evini açtı. Türkler kendi aralarında yemek dağıttılar ve birbirlerine çok destek oldular."

ABD'de "Eski Türkiye'yi" yaşayan Türkler yaşadıklarını anlattı ile ilgili etiketler ABD Elektrik Teksas kar yağışı eski türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.