ABD'de bir aşıya daha onay hazırlığı

Daha önce BioNTech - Pfizer ortaklığındaki koronavirüs aşısı için onay veren ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, bir aşıya daha onay için hazırlık yapıyor. FDA yetkilileri, Moderna aşısının 'beklentileri karşıladığı'nı belirterek, 18 yaşın üzerindeki yetişkinlerde herhangi bir özel sağlık sorunu olmadan etkili olduğunu belirttiler. FDA'in aşıya onay için bu perşembe toplanacağı belirtildi.

ABD'li Moderna firması tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı ile ilgili ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) açıklama yapıldı. Aşının beklentileri karşıladığı vurgulanan açıklamada 18 yaş üstünde herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığı ifade edildi. 

Daha önce ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, geliştirdikleri aşının hiçbir komplikasyonla karşılaşmadığını, yüzde 94,1’lik başarı oranıyla acil kullanım iznine başvurulacağını duyurmuştu.

30 BİN KİŞİYE UYGULANDI

30 binden fazla kişiyle yapılan aşı çalışmalarında Moderna, 196 corona virüs hastasının 185’inin aşıyı aldığını, 11’inin ise plasebo aldığını belirtti. Bu hastalar arasındaki otuz kişinin ciddi vaka olduğu kaydedildi. Moderna bu otuz kişinin tamamında aşının etkili olduğunu belirtmişti.

Moderna’nın aşı ekibinin başında yer alan Dr. Tal Zaks yaptığı açıklamada, "Son derece etkili bir aşımız olduğuna inanıyoruz. Artık bunu kanıtlayacak verilere sahibiz” derken "Bu salgını yok etmekte önemli bir rol oynamayı umuyoruz" ifadelerini kullandı.

SONUÇLAR 17 ARALIK'TA

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) bağımsız danışmanlarının, Moderna'nın aşı çalışmalarını incelemek için 17 Aralık'ta bir araya geleceği belirtiliyor. Daha önce, FDA yetkilileri Pfizer - Biontech aşısının verilerini incelemek için 10 Aralık'ta toplanmışlardı.

EN AZ ÜÇ AY BAĞIŞIKLIK OLUŞTURUYOR

Le Figaro’nun haberine göre ilacı Moderna ile birlikte geliştiren Ulusal Alerjiler ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ndeki (NIAID) araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre, Moderna’nın koronavirüs aşısı çeşitli yaş gruplarından 34 kişiye uygulanmıştı. Hakemli dergi New England Journal of Medicine’de yayınlanan çalışmanın sonucuna göre, Moderna’nın Kovid-19 aşısının uygulandıktan sonra en az üç ay boyunca corona virüse bağışıklık oluşturduğu belirtilmişti.

YAN ETKİLERİ AÇIKLANMIŞTI

Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Moderna ve Pfizer’ın geliştirdiği corona virüs aşılarının yan etkilerini de açıklamıştı.

Yapılan açıklamaya göre, Moderna’nın testlerine katılan gönüllülerin yüzde 2.7’sinde ilk dozda aşı yapılan bölgede ağrı ve acı olduğu ifade edilmişi, ikinci dozda gönüllülerin yüzde 9.7’sinde yorgunluk, yüzde 8.9’unda kas ağrısı, yüzde 5.2’sinde eklem, yüzde 4.5’inde ise baş ağrısı görüldüğü belirtilmişti.

Gönüllülerden 43 yaşındaki bir kişinin 12 saat süren ‘şiddetli’ ateş yaşadığı ifade edilmiş, Pfizer’in testlerine katılan kişilerin yüzde 4’ünde ikinci dozdan sonra baş ağrısı hissettikleri saptanmış, söz konusu yan etkilerin zararsız olduğu vurgulanmıştı.

ABD'de bir aşıya daha onay hazırlığı ile ilgili etiketler moderna FDA aşı kovid-19 BioNTech Pfizer
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.