ABD, Türkiye sınırına yığınak yapmaya devam ediyor: Dev nakliye gemisiyle çok sayıda teçhizat indirdiler

ABD'nin Yunanistan'a askeri malzeme yığmaya devam ediyor. ABD'nin dev kargo gemisi ARC Endurance, Türkiye sınırına sadece 60 km mesafedeki Dedeağaç'a çok sayıda askeri araç ve teçhizat indirdi. Yunanistan ile askeri işbirliğini genişleten ABD, daha önce de Türkiye sınırına yakın bölgelere yüksek miktarda askeri malzeme göndermişti.

Yunanistan’da İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata ve Andravida Hava Üssü olmak üzere 5 bölgede faaliyet gösteren ABD, lojistik merkezi olarak kullandığı Dedeağaç’a yığınak yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu Dedeağaç Limanı’na yanaşan dev nakliye gemisi “ARC Endurance”, aralarında tank ve paletli personel taşıyıcıların da olduğu 2 bin 500’den fazla askeri araç ile teçhizat indirdi. Yükünü boşalttıktan sonra limandan ayrılan geminin, yeni askeri malzemelerle birlikte Dedeağaç’a döneceği ifade edildi.

EKİM AYINDAN SONRAKİ EN BÜYÜK SEVKİYAT

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, 101. AASLTDIV’in Komutanı Tümgeneral JP McGee, Dedeağaç limanında geminin yükünü boşaltmak üzere görevli personele hitap etti. Yunanistan’ın Dedeağaç’taki liman, ABD ordusu, Yunan ve NATO müttefikleri için stratejik değerini gösterdiğini belirten McGee, görevli personele teşekkür etti. Gemiden indirilen binlerce askeri teçhizatın bir kısmının Yunanistan’da kalacağı, bir kısmının da karayolu ve demiryoluyla Bulgaristan üzerinden Romanya ve Polonya’ya sevk edileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz Ekim ayında da bölgeye çok sayıda helikopter, İHA, tank, top ve ağır silah sevk edilmiş, Romeo, Sikorsky, Chinook tipi helikopterler, M1 Abrams tipi tank dahil olmak üzere çok sayıda askeri araç ve teçhizat getirilmişti.

YENİ NATO KONSEPTİ

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, şu bilgileri verdi: “Rusya’yı çevreleme politikasının önemli adımlarından biri hayata geçirildi. ABD bölgedeki unsurlarını Polonya ve Romanya’ya sevk edip hareket alanını genişletememişti. Almanya, Fransa gibi ülkelerin karşı çıkmasıyla NATO planına göre kuvvetlerin kaydırılmasında sıkıntı yaşanıyordu. Ukrayna-Rus savaşı ABD’ye istediği ortamı sağladı. NATO 2030 vizyonu gereği yeni bir kolordu komutanlığının Polonya’ya konulması için girişim başladı. Dedeağaç Limanı’na indirilen sevkiyat bu anlama geliyor.”

YUNANİSTAN, ABD'NİN KARAKOLU OLDU

2021 yılında ABD ile karşılıklı savunma işbirliği anlaşmasını yenileyen Yunanistan, bu kapsamda ABD’ye aralarında gayriaskeri statüdeki adaların da bulunduğu 22 yer gösterdi. ABD’nin mevcut anlaşmayı genişletmesiyle birlikte, Yunanistan’da 4 askeri üsse daha erişim kararı alındı. Dedeağaç’taki “Yanuli” karargahı ABD’ye tahsis edilirken, burada 400 ABD askerinin kalabileceği ek tesisin inşası için çalışma yapıldı. Ayrıca Girit Adası’ndaki ABD Suda Deniz Üssü sahası da genişletilerek, Litohoro’daki atış talim sahası ile Larisa yakınında Stefanovikio Askeri Havaalanı civarındaki “Yeorgula” piyade taburu karargahı da ABD’nin kullanımına verildi.

ABD, Türkiye sınırına yığınak yapmaya devam ediyor: Dev nakliye gemisiyle çok sayıda teçhizat indirdiler ile ilgili etiketler ABD Yunanistan dedeğaç yığınak askeri üs
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.