ABD neden karıştı? Amerika'da neler yaşanıyor?

ABD'nin başkenti Washgington'da yaşanan ve Trump destekçilerinin destek gösterileri kanlı olaylara sahne oldu. Bir grup protestocu, polislerin kurduğu barikatları aşarak ABD Kongre binasına girdi. Görüntüleri izleyen vatandaşlar ABD neden karıştı sorusuna yanıt arıyor.

Amerika'da Trump destekçi protestocuların kongre binasını basması olayları sonrası tüm dünya endişeyle takip etmeye başladı. Amerika karışıyor şeklindeki aramalar tüm dünyada yapılmaktadır. İşte Amerika'da neler oluyor? Amerika'daki son durum!

AMERİKA NEDEN KARIŞTI?

Washington'da Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri Kongre Binası dışında protestolarda bulunuyordu. Birtakım destekçiler Kongre binasını bastı. Mike Pence, güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı. Kongredeki oturumlara ara verildi.

ABD'nin başkenti Washington'da çıkan oalylar nedeniyle yerel saatle 18:00'den sonra şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken bazı göstericilerin yaralandığı ifade edildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Çarşamba 23:00'ten perşembe sabah 06:00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

 ABDde son dakika gelişmeleri peş peşe yaşanıyor: Göstericiler Kongre binasını bastı, polis silahını çekti Darbe yorumları yapılıyor

DARBE TEŞEBBÜSÜ YORUMU

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in güvenlik nedeniyle Kongre binasından çıkarıldığı açıklandı. İlerleyen dakikalarda Pence, Twitter fotoğrafına Joe Biden ile Kamala Harris'in fotoğrafını koydu.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Adam Kinzinger, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Bu bir darbe teşebbüsü" ifadesini kullandı.

Pensilvanya Valisi Tom Wolf da benzer bir çıkış yaparak, göstericilerin Kongre binasına girmesini "darbe girişimi" olarak nitelendirdi.

TRUMP'TAN İTİDAL ÇAĞRISI

ABD Başkanı Donald Trump olayların çığırından çıkması üzerine Twitter hesabından itidal çağrısı yaptı. Trump, "ABD Kongre binasındaki herkesten barış içinde kalmalarını istiyorum. Şiddet yok. Unutmayın, Biz Hukuk ve Nizam partisiyiz -Hukuk'a ve muhteşem erkek ve kadınlarımıza saygı gösterelim" mesajını paylaştı.

ABDde son dakika gelişmeleri peş peşe yaşanıyor: Göstericiler Kongre binasını bastı, polis silahını çekti Darbe yorumları yapılıyor

Amerikan yayın kuruluşu CNN, yardımcılarının Trump'a gerilimi yatıştırmak için daha güçlü bir açıklama yapması konusunda baskı yaptığını fakat Trump'ın şimdiye kadar sert bir tavır takınmaktan kaçındığını yazdı.

Başkan Trump, Ulusal Muhafızlara Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri için talimat verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, gelişmeyi Twitter hesabından duyururken, "Başkan Trump'ın şiddete karşı itidal çağrısını yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

SEÇİLMİŞ BAŞKAN BIDEN: BU BİR KALKIŞMADIR!

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden, olayların büyümesinin ardından kameralar karşısına geçti. Başkentte yaşananların gerçek Amerika'yı yansıtmadığını belirten Biden, "Yapılan protesto değildir. Bir kalkışmadır. Bu kesinlikle kaostur. Ayrılıkçılığa bile girer. Bu kalabalığa çağrı yapıyorum. Geri çekilin" dedi.

Joe Biden, Başkan Trump'a çağrı yaparak, "Ulusal televizyona çık ve yemini tut. Anayasa'yı savun. Bu kuşatmanın sonlandırılmasını talep et" ifadelerini kullandı.

 

ABD neden karıştı? Amerika'da neler yaşanıyor? ile ilgili etiketler ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.