ABD F1 öğrenci vizesi nedir? Nasıl alınır?

ABD (Amerika Birleşik Devletleri)'de uzun dönem eğitim almak isteyen öğrenciler vize türlerine yönelik incelemeler yapıyor. Bu çerçevede ABD F1 öğrenci vizesi en çok araştırılan vize türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ABD F1 öğrenci vizesi nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Amerika’da geçerli bir eğitim programına katılmak amacıyla Amerika’ya seyahat edecek kişilerin müracaat etmesi gereken vize tipi Amerika Öğrenci Vizesi (F1/ F2)’dir. Amerika’da üniversite eğitimi alacak öğrenci Amerika vizesine I-20’de belirtilen kayıt tarihinden en erken 120 gün öncesinden başvuru yapabilir. Bu çerçevede, "ABD F1 öğrenci vizesi nedir? Nasıl alınır?" sorusu merakla sorgulanıyor. Detaylar haberimizde... 

ABD F1 öğrenci vizesi nedir? Nasıl alınır?

ABD F1 ÖĞRENCİ VİZESİ NEDİR?

Abd F1 Öğrenci vizesi, Amerika’da uzun dönem eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurması gereken vize türüdür. Amerika’da uzun dönem dil kursu eğitimi almak isteyen öğrencilerin yanı sıra Lise eğitimi almak isteyen, Üniversite eğitimi almak isteyen, Yüksek Lisans eğitimini almak isteyen öğrenciler bu vizeye başvurmak zorundadır.

Bu vize türü eğitim kurumlarına göre farklılık göstersede temel şart olarak tam zamanlı eğitim almanı gerekmektedir. Bu vizeye başvururken öğrencilerin başvurduğu kurumlardan muhakkak I-20 formunu temin etmiş olması gerekmektedir. Bu form başvuru yapılan eğitim kurumu tarafından öğrenciler için düzenlenmektedir. 

ABD F1 ÖĞRENCİ VİZESİ NASIL ALINIR?

Amerika’da geçerli bir eğitim programına katılmak amacıyla Amerika’ya seyahat edecek kişilerin müracaat etmesi gereken vize tipi Amerika Öğrenci Vizesi (F1/ F2)’dir. Amerika’da üniversite eğitimi alacak öğrenci Amerika vizesine I-20’de belirtilen kayıt tarihinden en erken 120 gün öncesinden başvuru yapabilir.

Amerika Öğrenci Vizesi başvurusu için ilk olarak DS-160 formu doldurulmalıdır. DS-160 formu doldurulurken verilen ID numarası not edilmelidir. ID numarasıyla öğrenci formu onaylamadığı takdirde emin olamadığı, kontrol etmek istediği yerleri tekrar forma geri dönerek gözden geçirebilir. DS-160 formu vize başvuru sahibini tanımak için hazırlanmıştır. Amerika Konsolosluğuna vize mülakatına gitmeden önce bu formun onay sayfasının çıktısı alınmalıdır. Mülakat sırasında öğrenci eğitim planlarını detaylı olarak sunmalı, seyahat niyetini açıkça belirtmelidir.

Amerika öğrenci vizesi için başvuru sahibi üniversite tarafından düzenlenmiş SEVIS kaynaklı I-20 formunu doldurmalıdır. I-20 formu Amerika’daki üniversitenin öğrenciyi kabul ettiğinin göstergesidir. I-20 formunun üzerinde öğrencinin kimlik bilgileri, üniversite bilgileri, yıllık ortalama masraf tutarları ve öğrencinin SEVIS bilgileri yazılıdır. Öğrencinin randevu gününde SEVIS ödeme makbuzunu (I-901) yanında bulundurması gerekmektedir. SEVIS bedeli Amerika konsolosluğa gitmeden en geç 3 gün önce ödenmelidir. SEVIS bedelini ödemeden önce I-20 belgesini temin etmelisiniz. Çünkü ödeme sürecinde I-20 belgesi üzerinde yer alan “"sevis identification number"ın yazılması istenecektir.  Öğrenci SEVIS bedelini ödedikten sonra sayfanın çıktısını almayı unutmamalıdır. F1 öğrenci vizesi görüşmesinde SEVIS’in ödenmiş olduğunu gösterir makbuzun başvuru sahibinin yanında olması gerekmektedir. SEVIS bedelinin ödendiğine gösterir sayfanın çıktısı Türkiye’deki vize görüşmesinde geçerli olsa da Amerika’ya girişte belgenin orijinalinin istenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencinin SEVIS belgesini Amerika sınırları dışına çıkmak istediğinde de pasaportuyla birlikte yanında bulundurması gerekmektedir.

F1 Amerika öğrenci vizesi görüşmesinde akademik not döküm belgesi (transcript) öğrencinin yanında olmalıdır. F1 Amerika öğrenci vizesine başvuran kişi Amerika’da eğitim göreceği tüm süre boyunca masraflarını karşılayacak maddi imkanının olduğunu Amerika Konsolosluğuna kanıtlaması gerekmektedir. Öğrencinin masrafları ailesi tarafından karşılanacaksa, sponsor olan kişiye ait gelir döküm belgeleri de Amerika öğrenci vizesine başvuran kişinin dosyasına eklenmelidir.

Amerika’daki birçok üniversite yabancı öğrencinin eğitim süresini referans alarak ne kadar bütçesi olması gerektiğini öğrenciye bildirir.

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini de öğrenci vize mülakatı sırasında yanında bulundurmalıdır. Başvuru sahibi Amerika’daki üniversiten ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS) tarafından onaylı üniversiteye kabul edilmesine ilişkin düzenlenmiş formun (Amerika F1 vizesi için I-20 ya da J1 vizesi için DS-2021) randevu gününde Amerika Konsolosluğuna ibraz edilmesi gerekmektedir.

ABD F1 ÖĞRENCİ VİZESİ GEREKLİ BELGELER

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Pasaport (Seyahatin sonlanma tarihinden itibaren 6 ay geçerliliği bulunmalı, yırtılmış ve deforme sayfası olmamalıdır)

2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)

Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)

Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)

DS 160 Formu (Online doldurulacak)

I-20 Formu

I-539 Formu

SEVIS I-901 ödeme dekontu.

Transkript ve diplomalar

TOEFL, SAT, GRE, GMAT gibi dil yeterlilik puanlarını gösteren belge.

KAYNAK: Amerikan Konsolosluğu 

ABD F1 öğrenci vizesi nedir? Nasıl alınır? ile ilgili etiketler ABD Vize işlemleri Öğrenci Amerikan Konsolosluğu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.