ABD dijital zorbalığı nasıl önlüyor?

Türkiye'de kirli, spekülatif, provokatif, zorbalık içeren sosyal medya içeriklerinin önlenmesi için adım atılacağının açıklanması muhalefet tarafından Twitter-Facebook kapatılacak diye çarpıtılmaya çalışılıyor. Ancak, Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve artık yapılması kaçınılmaz hale gelen bu düzenlemeye örnek olabilecek birçok ülkede hukuki düzenleme mevcut. Yasaların amacı ise ülke halklarını veri güvenliği ihlalleri ve dijital zorbalığa karşı korumak. İşte bu örneklerden biri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyaya çeki düzen verecek bir yasal düzenlemenin sinyalini vermesinin ardından muhalefet bunu çarpıtma yarışına girdi.

Oysa sosyal medyaya düzenleme getiren yasalar bir çok ülkeden uygulanıyor.

İletişim Başkanlığı, İnternet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair dünyadaki uygulama örneklerine ilişkin Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. 

ABD'de veri güvenliği ihlali ve dijital zorbalığa karşı hangi hukuki düzenlemeler mevcut? denilerek paylaşılan grafikte bu ülkedeki hukuki düzenlemeler anlatılıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Internet ve Sosyal Medya Kullanımına ilişkin Hukuki Düzenlemeler ise şöyle:

ABD , 1996 yılında internet iceriklerinin düzenlenmesine ilişkin iletişim Uygunluk Yasası'nı kabul etmiştir .

Yasanın amacı , 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden korumaktır .

28 Mayıs 2020 tarihinde " Çevrimiçi Sansürü Önlemeye ilişkin Kararname " adını taşıyan Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Kararnamesi imzalanmıştır .

Kararname , sosyal medya platformlarının kamuoyu algısını sekillendirmek için belli görüşleri sansürlediklerini ve diğerlerini ön plana çıkardıklarını belirtmektedir .

Düzenleme ile sosyal medya platformlarinin üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulması hedeflenmektedir .

ABD'DE DİJİTAL PLATFORMLARDA VERİ GÜVENLİĞİNİN İHLALİ

2012'de Google'a 22 milyon Dolar ceza kesilmiştir .

Facebook , 2016 ABD başkanlık seçimleri öncesinde dünya çapında 87 milyon kullanıcısının verisini yasa dışı yollardan Cambridge Analytica şirketine sızdırmıştır .

Facebook , kişisel verilerin gizliliğini ihlal etmiştir .

ABD Federal Ticaret Komisyonu , kişisel verilerin gizliliği konusundaki ihlalleri nedeniyle , Facebook'a 5 milyar Dolar para cezası kesmiştir .

ABD dijital zorbalığı nasıl önlüyor?

ABD'DE DİJİTAL ZORBALIK

Sosyal medya platformlarında 1 milyonu aşkın takipçisi olan ABD'li bir influencer ' , başka bir kişiye ait web sitesi adresini zorla ele geçirmek ve tehdit suçlamasıyla 14 yıl hapse mahkum edilmiştir .

Bu kisi , sosyal medya hesaplarında kaba davranışları , alkolun etkisinde yapılmis uygunsuz hareketleri ve ciplaklık içeren görselleri paylaşmıştır .

 

ABD dijital zorbalığı nasıl önlüyor? ile ilgili etiketler İletişim Başkanlığı İnternet Sosyal Medya ABD Facebook Google Twitter
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.