ABD, denize düşürdüğü F-35'ini Çin'den önce bulmaya çalışıyor!

ABD donanması, ABD'ye ait bir uçak gemisine çarptıktan ve denize düşerek Güney Çin Denizi'nin dibini boylayan F-35C savaş uçağını kurtarmak için Çin ile yarışıyor. Çin'in ilk bulan olması durumunda son derece gizli bir teknoloji olan F-35 projesi büyük bir darbe almış olacak.

ABD Donanması, kendisine ait bir F-35C'nin Pazartesi günü, Güney Çin Denizi'ndeki rutin operasyonlar sırasında USS Carl Vinson isimli uçak gemisine çarptığını ve güvertesine düştüğünü ve uçaktan denize düşmeden önce fırlayan altı denizciyi ve pilotu yaraladığını söyledi.

100 milyon doları aşan fiyatı olan bu gizli uçak olan en gelişmiş ABD avcı uçağı ve son derece gizli teknolojilerle dolu. Eğer ele geçirilirse, Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamını kendi toprakları olarak iddia eden Çin için bir istihbarat nimetini temsil edecek. Uçak gemisi, Çin'in bu egemenlik iddiasına meydan okumak ve uluslararası seyrüsefer özgürlüğünü savunmak amacıyla devriye geziyordu.

EN YAKIN ABD KURTARMA GEMİSİ 10 GÜN UZAKTA

F-35C, F-35'in özel olarak uçak gemilerinde çalışacak, dikey iniş ve kalkış yapacak şekilde tasarlanmış bir versiyonudur. Denizcilik uzmanları, ABD kurtarma gemisinin kaza yerine ulaşmasının 10 günden fazla sürebileceğini ve potansiyel olarak Çin denizaltılarına onu önce bulma fırsatı verebileceğini söyledi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, "Unsurun ne anlama geldiği konusunda her açıdan F-35'in değerine kesinlikle dikkat ediyoruz" dedi. "Uçağın kurtarılması için girişimde bulunmaya devam ederken, bunu en başta güvenliği göz önünde bulundurarak, ancak açıkça kendi ulusal güvenlik çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak yapacağız. Ve sanırım açıklamayı böyle bırakacağım."

ÇİN: UÇAKLARIYLA İLGİLENMİYORUZ

Pekin'de Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin hükümetinin düşen F-35C'yi bulmak gibi bir hırsı olmadığını söyledi. “İlgili raporları not ettim. Bu, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki ilk kazası değil" dedi ve ekledi: “Uçaklarıyla ilgilenmiyoruz. İlgili ülkeyi, bölgede güç gösterisi yapmak yerine bölgesel barış ve istikrara elverişli şeyler yapmaya çağırıyoruz.”

2001 yılında, ağır hasarlı bir Amerikan EP-3 gözetleme uçağı, takip eden bir Çin savaş uçağıyla çarpışmasının ardından Çin'in Hainan adasına cesur şekilde bir acil iniş yaptı. Üstelik Çin'e ait savaş uçağı düştü ve pilotu öldü.

EP-3'ün çarpışmadan kurtulduğu için şanslı olan 24 mürettebatı, 10 gün sonra serbest bırakılmadan önce Çinli yetkililer tarafından gözaltına alındı ​​ve sorguya çekildi. Bu arada, Çin ordusu birkaç ay boyunca EP-3'ün son derece gizli ekipman ve istihbarat materyallerini soydu ve inceledi - en sonunda uçağı parçalar halinde geri vermişti.

 


Kaynak: SuperHaber, The Guardian

 

ABD, denize düşürdüğü F-35'ini Çin'den önce bulmaya çalışıyor! ile ilgili etiketler Çin ABD F-35 yarış
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.