ABD, Bayraktar için harekete geçti: Yeni füze sistemleri gelecek

Ukrayna'da Rusya'ya karşı direnişin adeta simgesi haline gelen yerli ve milli Bayraktar TB-2 SİHA'ları için ABD'nin harekete geçtiği öğrenildi. Ortaya çıkan son haberlere göre, Washington yönetim, Ukrayna'da kullanılan SİHA'ları yeni füzelerle donatmak için çalışmalara başladı.

ABD'li Forbes dergisinin haberine göre Bayraktar, işgalle mücadelede Ukrayna'nın önemli başarılarından biri oldu. Türkiye tarafından tedarik edilen ve ABD Predator'unun daha ufak versiyonunu andıran insansız hava araçları, geceleri uçarak ve yine Türkiye'nin sağladığı lazer güdümlü MAM füzeleriyle saldırarak Rus araçlarına önemli miktarda zarar verdi. Rusya'nın Bayraktarları vuramaması ciddi bir askeri başarısızlık göstergesi. Bayraktar'ın başarısı Ukrayna'ya büyük moral oldu; SİHA, popüler şarkılara ve internette bir dizi mem'e ilham veren bir direniş simgesi haline geldi.

RUSLAR '35 BAYRAKTAR'IN 37'SİNİ' VURDUĞUNU İDDİA ETTİ

Ruslar şu anda 35 Bayraktar'dan oluşan Ukrayna filosunda 37 Bayraktar imha ettiğini iddia etse de - etkileyici bir yüzde 106 öldürme oranı - bunlardan sadece üçünün görsel teyidi var ve Bayraktarlar hala çok sayıda operasyonda görünüyor. Ancak son günlerde Bayraktar saldırılarıyla ilgili daha az video ortaya çıktı, bunun sebebi operasyonel güvenlik ya da füze eksikliği olabilir.

Türkiye, işgalden hemen önce fazladan bir Bayraktar sevkiyatı sağladı, yetkililer, insansız hava aracı anlaşmasının bir özel Türk şirketi tarafından yapıldığını ve bunun bir askeri devlet yardımı olmadığını vurguladı. Diğer ülkeler Ukrayna'ya füze ve diğer silahları tedarik etmek için yarışırken, işgalden bu yana Türkiye'nin sağladığı silahla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

'KIRLANGICA HİNDİSTAN CEVİZİ TAŞITMAYA BENZER'

Belki de şimdi alternatif bir silah zamanı. Ukrayna'da çok sayıda Javelin ve diğer tanksavar füzeleri olsa da, bunlar havadan fırlatılmaya uygun değil ve SİHA'lara kolayca entegre edilemiyor. ABD, Hellfire füzelerini tedarik edebilir ancak bunlar bir MAM'den iki kat daha ağırlar ve Bayraktar'a bunu eklemek, bir kırlangıca hindistancevizi yüklemeye benzeyecek.

ARANAN SİLAH BULUNDU: APKWS

Neyse ki ABD'nin kullanışlı bir alternatifi var - uçaktan fırlatılmak üzere tasarlanmış hafif, lazer güdümlü bir silah: APKWS. Bu 25 kiloluk roketler ilk olarak 1940'larda geliştirildi, yedi veya on dokuzluk bölmelerde saldırı uçakları ve helikopterler tarafından taşındı ve bir alanı kaplayacak şekilde için yaylım ateşiyle ateşlendi. Vietnam'da da yoğun olarak kullanıldılar. Rus helikopterleri hala Ukrayna'da benzer güdümsüz roketlerden oluşan bölmeler ateşliyor. APKWS standart lazer işaretleyiciler kullanıyor ve operatörün yalnızca hedefi işaretlemesi ve roketin daha fazla teknolojiye ihtiyaç duymadan hedefi vurması şeklinde çalışıyor. Teoride basit olsa da, APKWS projesini tamamlamak oldukça zor oldu. BAE Systems, 16 yıldan fazla süren geliştirme ve 2012'de başarıyla sahaya çıkmadan önce sayısız problemle karşılaştı.

CİRİT İLE UYUMLU

Bayraktar hiçbir zaman APKWS ateşlemedi. Ancak yapımcının tanıtım malzemesine göre Türk firması Roketsan tarafından yapılan CİRİT Füzesi ile uyumlu. CİRİT, APKWS ile aynı konsepte sahip. Mevcut uçağa monte edilmiş raylardan ve bölmelerden fırlatılmak üzere tasarlanmış 2.75” lazer güdümlü bir roket olan CİRİT, NATO standart lazer işaretleyicileri ile de uyumlu. APKWS, Ukrayna Bayraktarlarının kullandığı mevcut füzeden daha hafif ve onunki kadar güçlü bir savaş başlığı taşımıyor ancak Bayraktarlar tanklardan ziyade esas olarak akaryakıt kamyonlarını ve uçaksavar araçlarını imha etmek için kullanıldıkları için, ağır tanksavar füzeleri gerekmeyebilir.

KISA VADEDE EN İYİ ÇÖZÜM

Bazı kesimler ABD'nin Ukrayna'ya Reaper insansız hava araçları tedarik etmesi gerektiğini öne sürüyor ancak bu, kapsamlı bir yeniden eğitimin yanı sıra bakım ve lojistik gereksinimleri getirecek. Ukrayna Bayraktarlarının savaşa devam edebilmelerine yardımcı olmak için bunlara silah sağlamak kısa vadede iyi bir önlem gibi görünüyor ve APKWS tedarik etmek bunu yapmanın en iyi yolu olabilir.

ABD, Bayraktar için harekete geçti: Yeni füze sistemleri gelecek ile ilgili etiketler ABD Ukrayna Füze Bayraktar
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.