ABD Başkanı Biden'dan Avrupa gezisi öncesi flaş açıklama

ABD Başkanı Joe Biden ilk yurt dışı gezisini Avrupa'ya yapıyor. Washington'dan ayrılan Biden, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada "Demokrasilerin bu yeni çağın zorluklarını karşılamak için bir araya gelebileceğini biliyorum, bu hafta Avrupa'da bunu kanıtlama şansımız var." Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilk yüz yüze görüşmesini ise Bürüksel'deki NATO zirvesinde yapacak.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere, Belçika ve İsviçre'yi kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmelerinin de bulunduğu bir haftalık Avrupa turuna çıktı.

ABD Başkanı Biden, sabah erken saatlerde Beyaz Saray'dan başkente yarım saat mesafedeki Joint Base Andrews Hava Üssü'ne gitti.

Uçağa binişinden önce basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yapan Biden, ziyaretin amacının, "NATO ittifakının güçlü olduğunu Çin ve Rusya'ya göstermek" olduğunu ifade etti.

Bu ziyaretle Çin ve Rusya karşısında ittifakın sağlam olduğunu ortaya koyacaklarını belirten Biden, Putin'le görüşmesinde Rusya'dan ABD'ye dönük siber saldırı iddialarını da konuşacaklarını kaydetti.

ZİYARET ÖNCESİ AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa turu öncesi Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Göreve geldiğinden bu yana ilk yurt dışı ziyaretlerini gerçekleştirecek olan Biden, "Başkanlığımın ilk yurtdışı gezisi için bugün İngiltere ve Avrupa'ya gidiyorum. Demokrasilerin bu yeni çağın zorluklarını karşılamak için bir araya gelebileceğini biliyorum, bu hafta Avrupa'da bunu kanıtlama şansımız var." ifadelerini kullandı.

İLK YURT DIŞI GEZİSİ OLACAK

Başkanlığı döneminde dış politikada "ABD masaya geri döndü" söylemini benimseyen Biden'ın 10 Haziran'da resmi olarak başlayacak ziyareti kapsamında, ABD'nin ittifaklarını yeniden kurma, Transatlantik ilişkileri yeniden canlandırma, küresel sorunlarla mücadele ve ABD'nin çıkarlarının güvence altına alınması konularında müttefikleri ve çok taraflı ortakları ile yakın iş birliği içinde çalışma gibi konulara değinmesi bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 3 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, Biden'ın 10 Haziran'da İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geleceğini belirterek, "Biden, burada ABD ve İngiltere arasındaki özel ilişkinin gücünü bir kez daha vurgulayacak." ifadesini kullandı.

ERDOĞAN İLE İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME BRÜKSEL'DE OLACAK

Biden, NATO Zirvesi'ndeki temasları kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. Biden'ın başkanlığı dönemindeki ilk yüz yüze görüşme özelliği taşıyacak bu buluşmada birçok ikili ve bölgesel konu masada olacak.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, görüşmenin başlıkları arasında Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Afganistan ve insan hakları konularının olacağını belirtti.

Sullivan, açıklamasında, "Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok iyi tanıyor ve bu iki isim beraber epey zaman geçirdi. Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Biden'dan Avrupa gezisi öncesi flaş açıklama ile ilgili etiketler ABD Avrupa NATO Erdoğan Joe Biden görüşme
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.