AB, Orban'ın 6'lı ittifaka karşı kazanmasını hazmedemedi: Yaptırım uygulanacak!

Macaristan seçimlerinde 6'lı ittifaka karşı ipi göğüsleyen Viktor Orban AB'yi çıldırttı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, hukuk kurallarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Orban hükümetine yaptırım uygulanacağını söyledi.

Macaristan’da geçen pazar günü yapılan seçimin ardından ortaya çıkan tablonun yankıları sürüyor.

Sandıktan büyük bir farkla üstün ayrılan Orban liderliğindeki Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu, zaferin hemen ardından Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı.

DÖRDÜNCÜ ZAFERİN ARDINDAN AB FONLARINI KESMEK İÇİN İŞLEM BAŞLATTI

Brüksel’deki yetkililer, LGBT hakları, hukukun üstünlüğü ve bağımsız medya konusunda Orban hükümetiyle daha önce de sorun yaşamasına rağmen yaptırım kararı alınması için seçim sonuçları bekleniyordu.

Orban'ın üst üste dördüncü zaferini elde etmesinin ardından AB’den Macaristan’a giden fonların kesilmesi için işlemlerin başlatıldığı açıklandı.

 

"ÖYLE BİR ZAFER KAZANDIK Kİ, DEĞİL BRÜKSEL'DEN, AY'DAN BİLE GÖRÜLÜR"

Konuyla ilgili Avrupa Parlamentosu'nda konuşan komisyon başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Macaristan ile pek çok konuda ihtilafları bulunduğunu ama en önemli konunun ülkedeki yolsuzluk iddiaları olduğunu söyledi. Von der Leyen, Orban hükümetine karşı hukuk devleti kurallarına aykırı hareket edilmesi sebebiyle mali yaptırım işlemlerine başlandığını duyurdu.

Açıklama üzerine Macar ulusal para birimi Forint %5 değer kaybetti. Macaristan’a verilen AB yardımlarının ödenmesi, benzer iddialar üzerine geçen yıl dondurulmuştu. Bu gelişme, Orban’ın seçim zaferini kutlarken AB’yi hedef aldığı "Öyle bir zafer kazandık ki, değil Brüksel’den, Ay'dan bile görülür" sözlerini akla getirdi.

 

LGBT BİREYLERİNİN HAKLARINI KISITLADI, AB TEPKİ GÖSTERDİ

Macaristan’da yürürlüğe giren yasa ile, çocukların sağlıklı ve güven içinde yetiştirilmesi gerekçe gösterilerek pedofili suçlara verilecek cezaların ağırlaştırılması karalaştırılmış, aynı taslak içinde eşcinsellerin toplum içindeki haklarını kısıtlayan maddeler de onaylanmıştı. Söz konusu durum LGBT bireylerin haklarını kısıtladığı gerekçesiyle AB tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Komisyonun yargı bağımsızlığı ile ilgili benzer uyarılarda bulunduğu Polonya’ya aynı yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna da yanıt veren Von der Leyen, gerekli adımlar atılmazsa Leh hükümetinin de aynı sonuçla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

AB, Orban'ın 6'lı ittifaka karşı kazanmasını hazmedemedi: Yaptırım uygulanacak! ile ilgili etiketler Macaristan Yaptırım orban victor orban ittifak ab Von der Leyen
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.