AB beklenenin üstündeki enflasyon karşısında faiz oranlarını tartışıyor

Gaz ve elektrik masraflarının yükselmesi ile Avrupa Birliği ülkelerinin karşı karşıya kaldığı enerji maliyeti Euro bölgesindeki enflasyonun bu yılki beklentilerin üzerinde seyretmesine sebep oluyor. Enflasyonu öngörülen seviyelerde tutabilmek amacıyla iktisatçılar Avrupa Merkez Bankasının önümüzdeki yıl faiz yükseltmesini ihtimal dahilinde tutarken, AMB başkanı Christine Lagarde’ın bu hafta aksi yönde görüş bildirmesi bekleniyor.

Perşembe günü toplanacak Avrupa Merkez Bankasının yönetim konseyinde çıkacak kararın uygulanan mevcut ekonomik politikaları değiştirmesi beklenmezken başkan Lagarde enflasyon görünümü ve olası faiz artırımının etkisi konusunda açıklama yapacak. Geçtiğimiz ay olası faiz artırımının halen uzak bir ihtimal olduğunu kaydeden Lagarde, iktisatçıların değerlendirmesine göre artan enerji maliyetleri nedeniyle geçtiğimiz ay ki pozisyonunu biraz yumuşatabilir. Buna rağmen faiz artırımı konusunda Lagarde’ın bir sinyal vermesi beklenmezken, gaz ve elektrik maliyetlerinin de 2022 yılı için normale döneceği tahmin ediliyor.

Euro bölgesi ülkelerinde 12 aylık dönem enflasyonu, yükselen enerji maliyetleri ve tedarik talebinin karşılanmakta zorlanması nedeniyle Ekim ayında 13 yılın en yüksek değeri 3,7 olarak ölçülmüştü.

Diğer merkez bankaları İngiltere MB ve FED, kendi ülkelerindeki fiyat artışları ile mücadele etmek için para politikalarını piyasaya adapte edebilecekleri belirtirken Avrupa Merkez Bankası sabırlı bir şekilde önceden kararlaştırdığı politikayı uygulamaya niyetli.

ALMANYA DA MEVCUT EKONOMİ POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRİYOR

İktisatçıların faiz artırımı beklentileri ülke özelinde karşılıksız kalmıyor. Pazartesi günü yapılan bilgilendirme ile Almanya’da iki yıllık tahvil faizlerinin Ağustos ayındaki oranı eksi yüzde 0,78’den eksi yüzde 0,66’ye çekildiği duyuruldu.

Ülkede Eylül ayı enflasyonu yüzde 4’ün üstünde ölçümlenerek 29 yılın en yüksek oranına ulaşmıştı. Ülkenin canlı sektörlerinden olan inşaat yapımı çalışanlarının sendika yapılanmaları, geçtiğimiz günlerde işverenleri ile yaptıkları maaş yükseltme pazarlıklarını gözlemlenen enflasyonun altındaki yüzde 2 seviyesinde anlaşarak sonlandırmıştı.

 

AB beklenenin üstündeki enflasyon karşısında faiz oranlarını tartışıyor ile ilgili etiketler enflasyon Avrupa Merkez Bankası faiz oranı Euro Bölgesi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.