8 kişide tespit edildi! Ölümcül olabilir

Japonya'da BioNTech-Pfizer aşısı vurulan 5 kişide dikkat çeken bir alerjik reaksiyon gelişti. Alerjik şok olarak da adlandırılan anafilaksi geçiren bu 5 kişi doktorların zamanında müdahalesi ile daha ciddi bir durumla karşılaşmadı. Daha önce de 3 kişide alerjik şok gelişmişti. Uzmanlar alerjik şokun tıbbi müdahale yapılamayacak bir yerde gerçekleşmesi halinde ölümcül sonuçları olacağını belirttiler.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarında dünya henüz istenen düzeyde değil. Son bilgilere göre 100'den fazla ülkede 300 milyon doza yakın aşı vurulmuş durumda. 

Bu da dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyar olduğu düşünüldüğünde çok düşük bir orana isabet ediyor. 

Ancak, aşı uygulamalarında tedarik sürecinde yaşanan aksaklıklar kadar temkinli ilerleme kaygısı da süreci uzatan ana etmenlerden.

Ancak uzmanların kontrolünde aşılamaların sürmesinin önemi Japonya'da ortaya çıkan yan etkilerle gözler önüne serildi. 

17 Şubat'tan bu yana sağlık çalışanlarını aşılamayı sürdüren Japonya’da sağlık bakanlığından yeni bir yan etki bildirimi geldi.

Pfizer-BioNTech aşısı uygulanan 5 kişinin ölümcül sonuçları olabilen bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi (alerjik şok) geçirdiği bildirildi.

20'li ve 50'li yaşlarında olan 5 kadının boğazda kızarıklık ve ağrı benzeri semptomlar geliştirdiği tespit edildiği bu kişilerin tümünün sağlık durumunun ilaç tedavisinin ardından normale döndüğü kaydedildi.

Ayrıca 5 kişiden 4'ünün astım ve ilaç alerjisi rahatsızlıklarının bulunduğu da belirlendi. Gözlenen belirtilerin aşı ile kesin bir ilişkinin olup olmadığı henüz net olarak bilinmezken bunu belirlemek üzere inceleme başlatıldığı kaydedildi.

ANAFİLAKSİ VAKALARI 8'E ÇIKTI

Son gelişme ile ülkede Kovid-19 aşısı uygulandıktan sonra anafilaksi geliştiren hastaların toplam sayısını 8'e çıktı.

Uzmanlar olağan dışı semptomların aşı ile ilgisi ve hangi belirtilerin anafilaksi olarak değerlendirilmesi gerektiği konusunda detaylı çalışmaların gerekliliğini vurguladı.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Aniden gelişen ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyon olarak bilinen anafilaksi genel olarak kızarıklık, kaşıntı, boğaz şişmesi ve kan basıncının düşmesi gibi semptomlarla ortaya çıkıyor.

Anafilaksinin yaygın nedenleri arasında ise böcek ısırmaları, gıdalar ve ilaçlar bulunuyor.

Japonya'da dün itibariyle Covid-19'a yakalanan toplam kişi sayısının 441 bin 292'ye yükseldiği bildirilirken ölü sayısının da 8 bin 321'e yükseldiği açıklanmıştı.

8 kişide tespit edildi! Ölümcül olabilir ile ilgili etiketler Japonya anafilaksi BioNTech Pfizer aşı alerji
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.