7 AB ülkesi aşılamayı durdurdu

Oxford'un geliştirdiği ve AstraZeneca ile birlikte üretip acil kullanım onayı aldığı koronavirüs aşısının ölümlere yol açtığı belirlendi. Kanda pıhtılaşma nedeniyle en son İtalya'da bir asker yaşamını yitirmişti. Askerin ölümüne neden olan aşı ile aynı partide bulunan 1 milyon dozun dağıtıldığı 7 AB ülkesi tedbiren Oxford aşısının uygulamasına ara verdi. Avrupa İlaç Ajansı EMA ise "Astrazeneca aşısının pıhtıyı artırdığına dair hiçbir bulgu yok" açıklaması yaptı.

Avrupa Birliği'ndeki bazı ülkelerde AstraZeneca-Oxford aşısı alarmı verildi.

İlk haber Avusturya'dan gelmişti. Ancak çok da dikkat çekmemişti.

Ancak durumun ciddi olduğu Danimarka ve İtalya'dan peş peşe gelen haberlerle ortaya çıktı. 

Danimarkalı yetkililer, aşı yapılan 60 yaşındaki bir kadının, aşılamadan 2 hafta sonra kanında pıhtılaşma tespit edildiğini ve kararın bundan sonra bu aşının kullanımına ara verildiğini duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Avusturya'da da Oxford aşısı olduktan 10 gün sonra 1 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. 

Danimarka'da kanında pıhtılaşma yaşayan kişiye yapılan aşının, Avusturya'da kullanılan aşıyla aynı partiden olma ihtimali araştırılmaya başlandı. 

Benzer şekilde bir askerin aşı olduktan sonra öldüğü İtalya ile birlikte Estonya, Litvanya, Lüksemburg ve Letonya da Avusturya'daki ile aynı partiye dahil aşıların kullanılmaması yönünde karar aldı.

Astrazeneca'dan yapılan açıklamada ise aşının geliştirme aşamalarında çok dikkatli şekilde denendiği ve güvenliğinin gözden geçirildiği ifade edildi. Aşının bu çalışmalarda genel olarak iyi tolere edildiğinin altı çizildi.

Avrupa İlaç Ajansı EMA da aşıya ilişkin 'kan pıhtılaşma' iddialarını kabul etmedi. Açıklamada, "Astrazeneca aşısının pıhtıyı artırdığına dair hiçbir bulgu yok" ifadesi kullanıldı

Kan pıhtılaşma sorununa rastlanan ilk ülke olan Avusturya'daki aşının bulunduğu partide 1 milyon doz yer alıyordu ve bu 1 milyon doz toplamda 17 Avrupa ülkesine gönderilmişti.

Benzer şekilde diğer 10 Avrupa ülkesinde de Oxford aşısı uygulamasına ara verilmesi bekleniyor.

7 AB ülkesi aşılamayı durdurdu ile ilgili etiketler oxford AstraZeneca aşı
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.