6’lı masaya CIA para vermiş! Macaristan tespit etti

Türkiye’nin AB’deki en yakın dostu, Türk Devletleri Teşkilatı’nın üyesi ve Türk kurultaylarının yapıldığı Türkiye dostu Macaristan’ın Başbakanı Victor Orban’ı seçimlerde yenmek için bir araya getirilen 6 muhalefet partisi bloğuna Amerikan istihbarat örgütü CIA’nın para verdiği ortaya çıktı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR/ÖZEL HABER

“Yabancı güçlerin seçimlere dışarıdan müdâhil olduğu” yönündeki iddiaların hayal ürünü ya da komplo teorisi olduğunu sananlar da yok değil. Ancak ABD seçimlerine Rusya’nın müdahil olabildiği, sosyal medya uygulamalarının seçmen tercihlerini belli bir tarafa yönlendirebildiği vak’aları ortadayken, seçimlere müdahale edilemeyeceğini savunmak günümüzde artık gülünç oluyor.

Son haftalarda Macar basınında yer alan bazı haberler de ABD merkezli “demokrat STK’ların” seçim sonuçlarını kendi hesap ve çıkarları doğrultusunda değiştirmek için milyonlarca doları harcamaktan imtina etmediklerini ortaya koyuyor. Macaristan’daki mevcut iktidarı devirmek amacıyla bir araya getirilen 6 birbirine benzemez parti, Nisan 2022’de yapılan seçimlerde büyük bir hüsrana uğramıştı. 2010’dan beri Başbakanlığı yürüten Viktor Orban, 2018’deki oy oranını artırarak tekrar iktidara gelmişti. “Orban karşıtlığı” ortak paydasında bir ittifak kuran 6 muhalefet partisi ise, seçime ayrı ayrı girseler alacağı toplam oydan daha az oy alabilmişti. Seçimden aylar sonra ise Macaristan muhalefetinin karıştığı bir skandal ifşa oldu.

Türkgün Gazetesi’nin haberine göre, birçok ülkede olduğu gibi Macaristan’da da siyasî partilerin yabancı kişi ve kurumlardan mali destek alması yasak. Bu yasağa rağmen, ABD merkezli “Demokrasi için Hareket-Action for Democracy” isimli STK görünümlü kuruluşun, Orban’ı devirmek için kurulan 6’lı masaya 4,6 milyon dolar para yardımında bulunduğu Macar istihbarat servisi tarafından tespit edildi. Macar Parlamentosu’nun Milli Güvenlik Komisyonu’nda bu iddialar derhal araştırılmaya başlandı. İstihbarat örgütü tarafından Komisyon’a sunulan ve muhalefetin dış destek aldığına dair somut bilgileri içeren bir dosya, parlamentonun resmî internet sitesinden yayınlandı. Araştırmanın derinleşmesiyle kimin, nasıl, ne kadar dış güçler tarafından fonlandığı ve bu paraların nerelere harcandığı daha net bir şekilde ortaya çıkarılacak. Macar basınında çıkan bazı haberlerde, soruşturmanın derinleştirilmesiyle işin ucunun CIA’ya kadar ulaşmasının muhtemel olduğu belirtiliyor. Ayrıca, kara para aklama ve zimmet gibi suçların da işlenmiş olabileceği iddia ediliyor.

Viktor Orban’ı “otokrat” olarak nitelendiren Action for Democracy adlı kuruluş, Macaristan’ı “savaş alanı- battleground” olarak ilan ederek Macar parlamento seçiminde hemen önce kurulmuştu. Action for Democracy’nin “demokrasi” için muhalefeti destekleyeceğini ilan ettiği beş ülke var. Bu beş ülkeden birinin, muhalefet partilerine 6’lı masa kurdurtulan ve yine liderine “otokrat” yaftası yapıştırılan Türkiye olduğunu söylemeye dahi gerek yok.

Yöntemleri, araçları ve asıl hedefleri Macaristan’da patlak veren skandalla ifşa olan bu sözde STK’nın, Türkiye’deki seçim sonucunu da muhalefet lehine değiştirmeye çalışacağı anlaşılıyor. Adı geçen bu kuruluşu seçimler yaklaştıkça daha çok duyacağız. Seçim öncesinde “demokratik güçler” için bağış kampanyaları başlatırlarsa şaşırmamak gerek. Sırf iktidarı “devirmek” için Macar muhalefetinin yaptığı gibi 6’lı ittifak kuran muhalefet, Action for Democracy’den neler bekliyor ve neler alabilecek yakında göreceğiz. Şüphe yok ki Türk milletinin irfan ve feraseti, Türkiye’yi “savaş alanı” ilan eden bu gibi yapıların faaliyetlerinin Macaristan’da olduğu gibi burada da hüsrana uğratmaya yetecektir.

 

6’lı masaya CIA para vermiş! Macaristan tespit etti ile ilgili etiketler Macaristan 6'lı Masa
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.