6'lı masa anayasa taslağında HDP'ye böyle göz kırptı

CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği 6'lı masa üzerinde anlaştığı anayasa taslağını açıkladı. Açıklanan taslakta HDP'ye göz kırpan maddeler dikkat çekti. Söz konusu taslakta milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması ile ilgili maddeler yer alıyor.

6'lı masanın bileşenleri üzerinde anlaştıkları anayasa taslağını açıkladı. Masada bulunan siyasi partilerin yetkilileri kürsüye çıkarak başlıklar halinde taslağı açıkladı. Muhalefet partilerinin açıkladığı taslaktaki bazı ayrıntılar dikkat çekti. Söz konusu anaysa taslağında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve parti kapatılmasının zorlaştırılması için maddeler yer alıyor. Söz konusu maddeler, HDP'ye göz kırpma olarak yorumlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yerel yöneticilerin görevden uzaklaştırılması ile ilgili şunları söyledi:

"Seçilmiş yerel yöneticilerin yargı kararı olmadan görevlerinden uzaklaştırılmalarına son vereceğiz. Basını, sivil toplum örgütlerini, düzenleyici ve denetleyici kurumları vesayetten kurtaracağız. Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına adım atarken bu topraklara eşitliği, özgürlüğü, adaleti hep birlikte getireceğiz."

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI ZORLAŞTIRILACAK

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Musafa Yeneroğlu ise milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılacağını söyledi. Yeneroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Yasama bölümünde hazırladığımız değişiklik önerilerini beş başlıkta açıklayabiliriz. İlk olarak, TBMM’ye giden yolları demokratikleştireceğiz. Meclisinin temsil gücünü arttırabilmek amacıyla seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz. Siyasi partiler hakkındaki yaptırım hükümlerini Avrupa Konseyi standartları ışığında gözden geçirerek değiştirecek, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi parti hürriyetini güçlendireceğiz. 6 milyonu aşan diasporanın doğrudan mecliste temsil edilmesini sağlayacağız.

Yasama bağışıklığını güçlendireceğiz. Dokunulmazlıkların kaldırılması için üye tam sayısının salt çoğunluğunu gerekli kılacağız. Yasama dokunulmazlığının istisnaları bakımından belirsizliğe yol açan keyfi uygulamaların önüne geçeceğiz. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme nedeniyle düşmesini, bireysel başvuru yoluna gidilmesi halinde, Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararına kadar bekletileceğini açıkça düzenleyeceğiz.

6'lı masa anayasa taslağında HDP'ye böyle göz kırptı ile ilgili etiketler 6'lı Masa Anayasa HDP CHP İYİ Parti
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.