AK Parti yine put kırıyor... "68 kuşağı" lise ders kitaplarında!

Lise son sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ders kitabında 1968 Hareketi “Türkiye’deki 68 eylemlerinin en önemli özelliği antiemperyalist nitelik taşımasıydı” sözleriyle anlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı Ortaöğretim Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ders kitabında 68 hareketine geniş yer verildi. 68 eylemlerinin en önemli özelliği "antiemperyalist nitelik taşıması" şeklinde özetlendi.

Aydınlık’tan Özlem Konur Usta’nın haberine göre; kitapta 68 kuşağının dilinde yer eden “Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye” sloganı da vurgulandı. Kitapta Deniz Gezmiş’in yanı sıra, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya da 68 hareketinin önderleri olarak sıralandı. 68’in önderleri ise kitabın antiemperyalizm vurgusunun doğru, hareketin liderleriyle ilgili kısmının ise hem yanlış hem de eksik olduğunu söyledi.

AK Parti yine put kırıyor... "68 kuşağı" lise ders kitaplarında!

6. FİLO EYLEMLERİ

12’nci sınıfta okutulan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ders kitabında “Yumuşama Dönemi’nde Dünyadaki Ekonomik Sosyokültürel ve Bilimsel Gelişmeler” adlı ünitede 68 Kuşağı başlığı da yer aldı. 68 hareketi, geçen yılki kitaplarda çoğu dünyadaki gelişmeleri anlatan üç cümle ile özetlenirken, bu yıl yaklaşık iki sayfada ele alındı. Kitapta, dünya çapındaki eylemlere geniş yer verildi.

Türkiye ile ilgili bölümde ise şu ifadeler var:

“Türkiye’deki 68 eylemlerinin en önemli özelliği antiemperyalist bir nitelik taşımasıydı. Tüm dünyada yayılan savaş karşıtlığı ve özgürlük fikrinden etkilenen sol görüşlü gençlik, Amerikan 6. Filo’sunun Türkiye ziyaretine karşı protesto gösterileri yaptı. 29 Nisan 1968’de Ankara’da yapılan mitingde ‘Tam bağımsız gerçekten demokratik Türkiye’ sloganı on binler tarafından tekrarlandı. Türkiye’de 68 Kuşağı; Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi isimler liderliğindeki sol hareketle özdeşleştirildi.”

AK Parti yine put kırıyor... "68 kuşağı" lise ders kitaplarında! - Resim : 2

“SOSYALİZMİN İNŞASININ SEÇİMLE DEĞİL…”

Kitapta ayrıca “12 Mart Muhtırası ve 12 Eylül Darbesi” başlıklı bölümde Türkiye İşçi Partisi, Mihri Belli, Behice Boran, Mehmet Ali Aybar’a da şu ifadelerle yer verildi:

“1961 Anayasası ile oluşan demokratik ortamdan istifade eden Türkiye İşçi Partisi (TİP); solcu aydınları, sendikacıları ve sosyalistleri bünyesine toplayarak Türk siyasetinde yerini aldı. Başlangıçta seçimlerde belli oranda başarı gösteren TİP kendi içerisinde M. Ali Aybar, Behice Boran, Doğan Avcıoğlu, Mihri Belli gibi önde gelen fikir insanları ve Yön dergisi gibi yayınlar tarafından eleştirilere maruz kaldı. (...) Sol partilerin 1969 seçimlerinde aldığı başarısız sonuçlar, Türkiye’de sosyalizmin inşasının seçimle değil devrimle olabileceği yönündeki inancı güçlendirdi.”

NATO ELEŞTİRİSİ

Aynı ders kitabında, Türkiye’nin NATO üyeliği de “Türkiye, Atatürk zamanındaki çok yönlü dış siyasetten uzaklaşıp NATO merkezli bir siyaset izlemesiyle ABD güvenlik çemberine dâhil edildi” ifadesiyle eleştirildi.

Kitapta Amerikan 6. Filo’sunun Türkiye’yi ziyaretini protesto eylemlerine de fotoğrafla yer verildi.

AK Parti yine put kırıyor... "68 kuşağı" lise ders kitaplarında! ile ilgili etiketler ABD 6 filo
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.