65 yaş, engelli evde bakım aylığı maaşlarına zam

65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım aylığı maaşlarına yapıldı mı? 2020 ilk 6 ay enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım aylıklarına ne kadar zam geldiği merak konusu oldu.

İlk 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olmasının akabinde 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım aylığı maaşlarına zam geldi. Memur ve emekli maaşlarına geçen hafta başında zam gelmesinin akabinde 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıklarına da zam yapıldı.

2020 sensinin ilk 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla SK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile beraber memurların zam oranları netlik kazandı. Memurlar ile beraber memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de Temmuz ayı içerisinde zamlı maaşlarını alabilecekler.

65 YAŞ AYLIĞINI NASIL ALINIR?

65 yaş aylığını alabilmek adına 3 şart ön planda. İlk şart; kişinin 65 yaşın üzerinde olması. Ancak bunun yanında hiçbir sosyal güvencesinin bulunmaması ve eşi ile birlikte toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden da az olması gerekiyor. 2020 yılı itibarıyla 701.32 TL'den düşük olan kişiler 65 yaş aylığı almaya hak kazanıyor.

ENGELLİ AYLIĞI NASIL ALINIR?

Sağlık kurulu raporu doğrultusunda en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilen kişiler engelli aylığı almaya hak kazanıyor. Engellilik oranına göre engelli aylığı miktarında değişiklik göze çarpıyor.

EVDE BAKIM PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

Engellilerin gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri adına başkasının bakımına muhtaç olmaları söz konusudur. Engellilerin gündelik bakım hizmetlerinin genellikle kendi evlerinde ve bir akrabaları tarafından gerçekleştirildiği görülmekte. Bakım hizmetini gerçekleştiren kişiye evde bakım parası ödenmekte.

Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile doğrulanması gerekiyor. Bununla beraber engellinin sağlık kurulu raporunda "ağır engelli" ibaresinin yer alması da şart. Yüzde 50'den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası asla alınamaz.

Evde bakım parası 2020 senesinin ilk 6 ayı içerisinde 1460 lira olarak ödendi. Memur maaş katsayısının artması sonrası evde bakım parasının da miktarın da artış olacak.

65 yaş, engelli evde bakım aylığı maaşlarına zam ile ilgili etiketler engelli 65 yaş Evde bakım aylığı Ekonomi Haberleri
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.