5.3 milyar doz korona aşısının yarısını aldılar!

Dünya genelinde 30 milyon kişinin hastalanmasına yol açan koronavirüse karşı aşı deneyleri sürerken, ilaç firmaları ile yapılan aşı anlaşmalarının yarısının 13 zengin ülke tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Oxfam'ın raporuna göre, AB, ABD, İngiltere, Avustralya'nın aralarında olduğu 13 ülke 2,7 milyar doz aşıyı almak için ilaç firmaları ile sözleşme imzaladı. Toplam nüfusları 2,8 milyar olan Çin ve Hindistan'ın da aralarında olduğu ülkeler işe şu ana kadar 2.6 milyar doz aşı için anlaşma yaptı.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünya genelinde koronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları devam ederken yapılan alım sözleşmelerine ilişkin çarpıcı bir rapor yayımladı.

Oxfam'ın raporuna göre, geliştirilmekte olan koronavirüs aşılarının şu ana kadar sözleşmeye bağlanmış üretim miktarının yarısı, 13 zengin ülke tarafından satın alındı.

Henüz klinik aşamada olan koronavirüs aşıları için ilaç firmaları ile şimdiye kadar 5.3 milyar doz aşı temini için sözleşme yapılmış durumda. 

ZENGİNLER KULÜBÜ YARISINDAN FAZLASINI ALDI

Üretilecek olan aşıların 2.7 milyar dozu, Avrupa Birliği ile ABD, İngiltere, Avustralya gibi ülkeler tarafından satın alınmış durumda.

Şu ana kadar sözleşme bağlanan aşıların 2.6 milyar dozunu ise Bangladeş, Hindistan, Çin, Endonezya, Brezilya ve Meksika'nın da aralarında olduğu dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan ülkeler aldı. Sadece Çin ile Hindistan'ın toplam nüfusları 2.8 milyarı aşıyor. Bangladeş, Endonezya, Brezilya ve Meksika ile bu rakam 3.6 milyara ulaşıyor. Dünya üzerinde

Oxfam yetkilisi Robert Silverman, hayati öneme sahip aşıların nerede yaşadığınız ve paranıza bağlı olarak temininin yanlış olduğunu ifade ederek, aşıların ulaşılabilir olması gerektiğini vurguluyor. Dünya üzerinde 7.8 milyardan fazla insan yaşadığı ve bunların büyük kısmının da fakir halklardan oluştuğu düşünüldüğünde bu isteğin önemi çok daha iyi anlaşılıyor. 

5.3 milyar doz korona aşısının yarısını aldılar! ile ilgili etiketler ABD Avrupa Birliği İngiltere Hindistan Çin aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.