"500 diri fay hattı var" diyen uzmandan korkutan uyarı: 24 şehirde 5.5 büyüklüğünde deprem olacak!

Düzce'de saat 15.40'ta 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin İstanbul dahil pek çok ilde hissedilmesi üzerine vatandaşlar hangi illerin deprem riski altında olduğunu merak etmeye başladı. Türkiye'de 500 diri fay hattının toplam 24 şehrin üzerinden geçtiğini belirten uzman Aysun Aykan, bu illerde en az 5.5 büyüklüğünde deprem beklendiğini açıkladı.

İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde hissedilen Düzce depreminin ardından büyük Marmara depreminin ne zaman olacağı ve hangi illerin etkileneceği merak konusu oldu. 

"TÜRKİYE'DE TAM 3 BÜYÜK FAY HATTI VAR"

En etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde olan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunuyor.

Uzmanlar küçük çaplı fay hatlarıyla birlikte yurdun büyük bir bölümünün deprem tehdidi altında yer aldığını belirtiyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan konuyla ilgili son bilgileri verdi.

"500 DİRİ FAY BULUNMAKTADIR"

Türkiye’nin önemli bir bölümünün deprem tehlikesi ve riski altında bulunduğunu kaydeden Aykan, "Diri Fay haritasına bakıldığında; 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fay bulunmaktadır" dedi.

 

"BÜYÜK RİSK OLUŞTURMAKTADIR"

Aykan, "Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş olanların yani sismik boşluk olarak tanımladığımız, yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır. Marmara Denizi içindeki Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey koluna ait fay segmenti ve Balıkesir-Gökçeyazı Fayı da sismik boşluktur ve Buralara çok dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu.

 

İŞTE DEPREM AÇISINDAN EN RİSKLİ ŞEHİRLER

Son çalışmalara göre merkezinden diri fay geçen şehir sayısının 24'e yükseldiği bilgisini veren Aykan, risk altında olduğunu öne sürdüğü illeri şöyle sıraladı:

Balıkesir
Kocaeli
Bursa
Bolu
Sakarya
Manisa
İzmir
Aydın
Muğla
Denizli
Burdur
Kütahya
Eskişehir
Konya
Aksaray
Tokat
Kayseri
Osmaniye
Hatay
Kahramanmaraş
Erzurum
Erzincan
Hakkari
Bingöl

"500 diri fay hattı var" diyen uzmandan korkutan uyarı: 24 şehirde 5.5 büyüklüğünde deprem olacak! ile ilgili etiketler deprem Marmara Aysun Aykan büyük
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.