50 yılın en yüksek sıcaklıkları

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık ve kurak hava Türkiye’yi zorluyor. İstatistiklere göre Türkiye’de son 50 yılın en sıcak sonbahar mevsimi yaşandı. Eylül, ekim ve kasımdaki ortalama 14,8 derece olan sıcaklık, bu sene 2,5 derece artarak 17,3 dereceye yükseldi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Toros, “Önümüzdeki yıllarda sıcaklıkların daha artacağı tahmin ediliyor” dedi.

Türkiye’de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle “son 50 yılın en sıcak sonbahar mevsimi” yaşandı. Ülkemizde uzun yıllar sonbahar (eylül, ekim, kasım) mevsimi ortalama sıcaklığı 14,8 derece olarak ölçüldü. Bu yılın sonbaharında ise ortalama sıcaklık 2,5 derece artarak 17,3 dereceye yükseldi. Bu yılın sonbaharı, Türkiye’de 1971’den sonra “en sıcak sonbahar mevsimi” olarak kayıtlara geçti.

DAHA SICAK OLACAK

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Ülkemiz bu sonbahar mevsiminde daha çok yüksek basınç alanları etkisinde kaldı. Bu durum da havaların daha sıcak geçmesine, yağışların azalmasına ve Türkiye’de son 50 yılın en sıcak sonbahar mevsiminin yaşanmasına neden oldu. Önümüzdeki yıllarda sıcaklıkların daha da artacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

43 İLE TURUNCU ALARM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 43 ilde etkili olacak yağış ve fırtına nedeniyle turuncu alarm verdi. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yer alan Yalova, Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli, Kırklareli, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa, Bilecik ve Balıkesir için sağanak yağış uyarısı yapıldı. Meteoroloji yurdun birçok kesiminde etkili olacak yağış ve fırtına nedeniyle turuncu alarm verdi.

SICAKLIK AZALMAYACAK

Sıcaklıkların, önemli bir değişiklik olmayacağı ve ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

50 yılın en yüksek sıcaklıkları ile ilgili etiketler Meteoroloji hava durumu kuraklık sıcak hava
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.