"5 yetmez çünkü dünya beşten büyüktür!"

Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi TRTWORLD’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘dünya beşten büyüktür’ söyleminden hareketle hazırlanan ‘Bigger Than Five’ programı içerikleriyle göz dolduruyor.

Türkiye’nin ilk ingilizce yayın yapan televizyonu TRTWORLD, dünyada gündem oluşturmaya devam ediyor. Politikadan ekonomiye, spordan sanata kadar hayatın her alanına ilişkin içerikler üreten TRTWORLD, bu içerikleri Türkiye’nin bakış açısıyla izleyiciye aktarıyor.

Hızlı, doğru ve objektif bir anlayışıyla olaylara yaklaşan TRTWORL’ün en flaş programlarından bir de ‘Bigger Than Five’. İsmini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dünya beşten büyüktür’ söyleminden alan ‘Bigger Than Five’, her hafta farklı bir güncel konuya odaklanıyor.

Dünya neden 5’ten büyüktür?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’yı kastederek dünyayı ilgilendiren hemen her kritik konuda verilecek kararların sadece bu ülkelerin inisiyatifine bırakılmasının yanlış olduğunu vurgulamış ve dünyaya ‘dünya beşten büyüktür’ diye seslenmişti.

Bu söylem çerçevesinde olayları TRTWORLD ekranlarına taşıyan ‘Bigger Than Five’, ele aldığı konuyu her açıdan masaya yatırıyor. Küresel krizler, politik çıkmazlar, iki yüzlülük ve çıkar üzerine kurulan düzenlerin dünyayı felakete sürüklediğine vurgu yapılan programda barış, huzur, adalet ve daha müreffeh bir dünya için ortak aklın önemi üzerinde duruluyor.

Deneyimli sunucu Ghida Fakhry’nin moderatörlüğünü yaptığı ‘Bigger Than Five’ her hafta TRTWORLD ekranlarında.

"5 yetmez çünkü dünya beşten büyüktür!"

Öte yandanTRTWORLD ile ilgili Milliyet gazetesinden Sercan Kısmet'e konuşan TRT Uluslararası Haber Kanalları Genel Yayın Yönetmeni Serdar Karagöz, 2019 yılında TRTWORLD için planlanan girişimler ve yayın politikaları hakkında bilgi verdi. TRT'nin uluslararası kanallarının Türkiye'nin sesi olacağını söyleyen Karagöz, ''Yayınlarımız uluslararası adaletsizliğe karşı'' dedi.

Röportajın öne çıkan bölümleri şu şekilde;

BATI'NIN SORUNLARINA DAHA FAZLA EĞİLİYORUZ

TRT Uluslarası Haber Kanalları'nın 2019'daki stratejisi ne olacak?

TRT uluslararsı alandaki görünümünü ve varlığını daha da güçlendirmek istiyor. TRTWORLD ve TRT Arabi kanallarımızın içeriklerini güçlendireceğiz. Uluslararası alanda erişebilirliğini arttıracağız. 2019'un hemen başında TRT Arabi'yi yeniden yapılandırdık. Arap dünyasında TRT Arabi kanalı için bir beklenti olduğunu düşünüyoruz. Arap sokaklarında ''Türkiye'' denildiği zaman insanların nasıl heyecanlandıklarını biliyoruz. Arapların izleyebileceği ve temel haber kaynağı olarak kabul edecekleri bir kanal dizayn ettik. TRT Arabi'yi Arap coğrafyasında yaşayan Arapların yanı sıra Amerika ve Avrupa'da yaşayan Araplar'da takip edebilecek.

TRTWORLD için ne gibi çalışmalarınız var?

TRTWORLD bizim göz bebeğimiz. En büyük markamız. 2019 yılında özgün içeriklerle güçleneceğiz. Hem bilinirliğini hem de etkisini daha ileriye götüreceğiz. Bulunduğumuz coğrafyanın en etkili haberciliğini yapıyoruz. Özel haberlerimizin yanı sıra, ödüller alacak belgeselleri ekrana taşıyacağız. Şu an hazırladığımız Cemal Kaşıkçı belgeseliyle büyük ses getireceğimize inanıyoruz. Terör örgütleri PKK ve FETÖ belgesellerimiz uluslararası ödüllere aday nitelikte ve bu yıl içinde izleyicimizle buluşacak. Özellikle FETÖ ve PKK meselesini batı kamuoyuna doğru anlatmak için onların alışık olduğu yayın tarzını benimsiyoruz. Gerçekliğin fotoğrafını abartısız, propoganda dilinden uzak ve yüksek habercilik standartlarıyla ortaya koyuyoruz. Yayın stratejimizde artık batının sorunlarına daha fazla eğiliyoruz. Trajedileri hep doğrudan ekrana getirir batı medyası... Biz ise TRT uluslararsı yayınları olarak batının açıklamalarına, sorunlarına ve trajedilerine yoğunlaşacağız. TRTWORLD'ü tüm dünyaya izletmek istiyoruz. Kendimize her gün şu soruyu spruyoruz, ''Ohio'lu bir Amerikalı, Londralı, Pakistanlı, Kenyalı, Japon veya Çin'den herhangi biri neden TRTWORLD'ü izlesin?'' sorumuz bu olunca içeriklerimiz de çok yönlü ve çok stratejik şekilde dizayn ediliyor. Bu soru stratejik yönümüzü sürekli diri tutuyor.

''DÜNYADAKİ ULUSLARARASI ADALETSİZLİĞE KARŞI YAYIN YAPIYORUZ''

TRT uluslararası kanalların iddiası ne?

Dünyada değişmesi gereken adaletsiz bir düzen var. Uluslararası arenada adaletsizlik, insan hakları ihlalleri ve sömürü var. Türkiye bir iddia ortaya koyarak sadece kendi bölgesinde değil tüm dünyada bir değişim arzusunu dillendiren bir ülke. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Dünya 5'ten büyüktür'' sözünün devamı olarak dünyadaki uluslararası adaletsizliğe karşı yayın yapıyoruz. İnsani meselelerde Türkiye'nin herkese örnek bir duruşu var biz de insanı yayın politikamızın merkezine alarak yayın çizgimizi şekillendiriyoruz.

Yayın politikanızı nasıl belirliyorsunuz?

Biz Türkiye'de uluslararası yayıncılık anlamında bir ilki başarıyoruz. TRTWORLD ve TRT Arabi kanallarımız Türkiye merkezli uluslararası kanallardır. Hedefi yurt dışıdır. İzleyici kitlemiz Türkiye'de İngilizce konuşanlar değil. Biz Amerikalı, Avrupalı, Afrikalı ve Çinli bizi izlesin diye içerik üretiyoruz. Yayın politikamız her markamız için ayrı şekilde dizayn ediliyor. Bunu yapmak için uluslararası standart ortaya koymak gerekiyor. Aynı anda Amerikalı, Avrupalı, Güney Afrikalı ve Uzak Doğulu izleyici yakalamak için kendi içimizde tutarlı ve yüksek standartlara bağlı yayın çizgimiz olması gerekiyor. Bunu yaptığınız an sizi izlemezler ve yatırımlarınız boşa gider.

"5 yetmez çünkü dünya beşten büyüktür!" ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.