5 ülkeden Brüksel'e acil çağrı

Avrupa Birliği'nde aşı krizi patladı. Bazı AB ülkeleri, birliğin satın aldığı Kovid-19 aşılarının üyelere 'adil dağıtımı' konusunda zirve yapılması çağrısında bulundu. Avusturya'nın başını çektiği 5 ülke tarafından yapılan çağrıda aşıların ülke nüfuslarına orantılı şekilde dağıtılması talep edildi.

Avusturya, Çekya, Bulgaristan, Slovenya ve Letonya liderleri, ortak bir mektup yazarak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel'den aşı dağıtımı konusunda toplantı yapılmasını istedi.

Avusturya medyasında yayımlanan mektupta 5 ülkenin liderleri, aşıların ülke nüfuslarına orantılı şekilde dağıtılmasını talep ettiği görüldü.

AB Konseyi ve AB Komisyonu, dün aşıların adil dağıtılmadığını savunan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un mektup gönderdiklerini bugün sosyal medyadan da duyurmasının ardından konuyla ilgili açıklama yaptı.

AB Konseyi'nden bir yetkili, mektubu aldıklarını, 25-26 Mart'ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde ele alınacak konular arasında zaten Kovid-19 salgınının bulunduğunu ifade etti.

AB KOMİSYONU DA ORANTILI DAĞITIMDAN YANA

AB Komisyonu ise üye ülkelere aşı dağıtımın nasıl yapıldığına ilişkin bir açıklama yayımladı. Komisyon'un üye ülkeler adına aşı üreten ilaç firmalarından toplu alım yaptığının anımsatıldığı açıklamada, en adil yöntemin nüfusa orantılı şekilde dağıtım olacağı, AB Komisyonu'nun da bunu teklif ettiği vurgulandı.

Ancak AB ülkelerinin salgının durumu ve her ülkenin aşılama ihtiyacını göz önünde bulundurarak farklı bir dağıtıma izin veren "esneklik" yöntemi ekledikleri ve Komisyon'un önerisinden "ayrıldıkları"nın altı çizildi.

Açıklamada, "Bu sistemde bir AB üyesi nüfusuyla orantılı belirlenmiş istihkakı almamaya karar verirse bu dozlar isteyen diğer üyeler arasında dağıtılıyor." denildi.

Komisyon'un açıklamasında, tekrar nüfusa orantılı dağıtıma geçilmesinin AB ülkelerinin kararına bağlı olduğu kaydedildi.

EN YÜKSEK MALTA'DA, EN DÜŞÜK BULGARİSTAN'DA

Avusturya Başbakanı Kurz, Kovid-19 aşılarının AB ülkelerinde nüfusa göre dağıtılması prensibinin uygulanmadığını, bu durumun ülkeler arasında adaletsiz dağıtıma yol açtığını ileri sürmüştü.

Kurz, bu iddiasını ise Danimarka ve Malta'da daha fazla aşılama yapılırken Bulgaristan ve Letonya'da daha az yapıldığı örneğini vererek savunmuştu.

8 ila 12 Mart arasındaki verilere göre, AB içinde şu anda en yüksek aşılama oranı yüzde 25 ile Malta'da bulunuyor. Onu yüzde 17 ile Çin'den de aşı alan Macaristan takip ediyor.

Danimarka'da yüzde 14 olan aşılama oranı diğer birçok AB ülkesinde ise yüzde 11 ile yüzde 12 civarında.

En düşük aşılama oranları ise yüzde 4,8 ile Bulgaristan, yüzde 5 ile Letonya ve yüzde 6,4 ile Hırvatistan'da bulunuyor. Avusturya'da ise nüfusun yüzde 10,3'ü aşılanmış durumda.

5 ülkeden Brüksel'e acil çağrı ile ilgili etiketler Avrupa Birliği Avusturya Bulgaristan AB Komisyonu AB Konseyi aşı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.