5 bin 700 yıl önce yaşadı! Öpüşme virüsü taşıyordu...

Adı Lola... Koyu tenli ve mavi gözlü olduğu tahmin ediliyor. Hakkındaki tüm bilgilere ise Danimarka'nın Syltholm Adası'ndaki arkeolojik araştırmalar sırasında bulunan bir sakızdaki diş izlerinden ulaşıldı. Yine o izlerden ördek ve fındık yediği belirlendi. Bir diğer tespit ise öpüşme hastalığı virüsü taşıdığı. İşte 5 bin 700 yıl önce; Yani Taş Devri'nde yaşayan kadına dair şaşırtıcı bilgiler.

Danimarka'da bulunan bir tür zift olan sakızdan elde edilen DNA'yı inceleyen bilim insanları 'Lola' adı verdikleri kadının tüm genetik şifresini çözdü.

Araştırmacılar, ilk kez kemik dışındaki bir malzemeden eski insanlara ait tam gen diziliminin elde edildiğini ifade etti.

Elde edilen veriler, koyu tenli, koyu kahverengi saçlı ve mavi gözlü olduğu tahmin edilen kadının, ördek ve fındık yediği, zatürreye yakalandığı, lenf bezlerinin şişmesine neden olan Epstein-Barr virüsü (öpüşme hastalığı) taşıdığı ve laktoz hassasiyeti bulunduğunu gösteriyor.

5 bin 700 yıl önce yaşadı! Öpüşme virüsü taşıyordu...

Kopenhag Üniversitesi'nden Dr. Hannes Schroeder huş ağacının kabuğundan elde edilen sakızın, özellikle bu döneme ait insan kalıntısı olmaması nedeniyle çok değerli bir DNA kaynağı olduğunu belirtti.

Gen dizilimi, araştırmacıların "Lola" adını verdiği kadının İskandinavyalı değil, kıta Avrupası'nda yaşayan ve buzulların çekilmesinden sonra buraya göçen avcı-toplayıcı bir topluluğa mensup olduğunu ortaya koyuyor.

5 bin 700 yıl önce yaşadı! Öpüşme virüsü taşıyordu... - Resim : 2

'DİŞ AĞRISINDAN KURTULMAK İÇİN ÇİĞNEMİŞ OLABİLİR'

Çamurla kaplandığı için bugüne kadar korunabilen sakız, aslında huş ağacının kabuğunun ısıtılmasıyla elde edilen ve o dönemde taş aletleri yapıştırmak için kullanılan bir tür zift.

Diş izleri ziftin yumuşatılmak için ya da diş ağrısı veya başka bir rahatsızlığa iyi geldiğine inanılarak çiğnendiğine işaret ediyor.

Araştırmacılar DNA verilerinin Taş Devri'nden günümüze hastalık mikroplarının nasıl evrildiğine ilişkin önemli ipuçlarını da barındırdığını söylüyor.

5 bin 700 yıl önce yaşadı! Öpüşme virüsü taşıyordu... ile ilgili etiketler Danimarka bilim insanı lola sakız öpüşme hastalığı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.