3D yazıcı ile mini beyin ürettiler!

Bilim insanları 3D yazıcı kullanarak laboratuvar ortamında mini beyin üretti. 9 ay boyunca hayatta kalabilen bu beyinler sayesinde, insan beyni hakkında detaylı inceleme ve araştırma imkanı doğdu...

Tamindir teknoloji editörü Mertcan Aytar'ın haberine göre, Laboratuvarda insan beyni üretmek ve bunun üzerinde deneyler yapmak bilim kurgu gibi gelebilir ancak bu durum büyük faydalar sağlıyor.

Çünkü bu beyinler üzerinde yapılan araştırmalar, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların yanı sıra travmatik beyin yaralanmaları ve benzeri durumların erken teşhis edilmesini sağlıyor.

Uzmanlar mini beyinleri laboratuvar ortamında, içinde ipekten elde edilen protein ve Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara sahip hastalardan alınan kök hücrelerin yer aldığı bir karışımın içinde saklıyor. Yapay beyinler çok uzun bir ömre sahip olmasa da bu süre zarfında nörolojik hastalıkların ilerlemesi takip edilebiliyor. Bu sayede hastalıkların erken aşamalarındaki belirtiler gözleniyor.

3D yazıcı ile mini beyin ürettiler!

İNSANLAR ÜZERİNDE KULLANILMASI İÇİN ÜRETİLMİYOR
Mini beyinlerin asıl üretilme amacı hastalıkların beyin üzerindeki etkisini görebilmek olduğu için bu beyinler insan beyninin yerine geçmesi için üretilmiyor. Yapay beyinler hayatta oldukları sürece normal bir insan beyni gibi çalışıyor. Dolayısıyla bu beyinler, üzerlerinde test yapılması için ideal bir ortam sunuyor. Yapay beyinler bilinç sahibi olmadığı için üzerinde deneyler yapılması etik açıdan çeşitli sorgulamalar ve sorunlar getirmiyor.

İçerisinde bulundukları özel ortam sayesinde mini beyinlerde farklı çeşitlerde beyin hücrelerinin gelişebildiğini belirten Tufts Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Profesörü David L. Kaplan, "İpek kolajeninden oluşan yapılar, doğal nöron dokularında bulunan elektrik sinyallerine ve genetik imzalara sahip hücrelerin üretilmesi için uygun ortamı oluşturuyor." diyor. Yani bu mini beyinler sadece bir grup sinir hücresinden oluşmuyor. İçlerinde, gerçek bir insan beyninde bulunan farklı türlerde birçok özel hücre yer alıyor.

Beş yıldan uzun bir süredir nörolojik araştırmalar yapan ve mini beyinler geliştiren Tufts Üniversitesi, 2013 yılında insan derisinden alınan kök hücrelerle, dokuz haftalık bir fetüsün beynini taklit edebilen bir yapı oluşturmuştu. Daha sonra 2014’te de bu mini beyinlere şok ve darbe uygulayarak beyin sarsıntısı ve travmatik beyin yaralanmalarının etkilerini incelediler. Bilim insanları yapay beyin dışında ayrıca, laboratuvar ortamında retina, testis, vajina, kan damarı ve canlı insan derisi de üretiyor. Tüm bunlar insanlık adına oldukça önemli bilimsel araştırmalarda kullanılıyor.

3D yazıcı ile mini beyin ürettiler! ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.