3.9'luk deprem, beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

İstanbul Kartal'da 3.9 büyüklüğünde ve 7.06 km derinlikte gerçekleşen korkutan deprem sonrası beklenen İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, fay hattının depremselliğini SuperHaber'e değerlendirdi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

İstanbul'un Kartal ilçesinde saat 15.08'te 3.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD'ın verilerine göre 7.06 km derinlikte gerçekleşen deprem, beklenen büyük İstanbul depremini bir kez daha gündeme getirdi.

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY: DEPREM, ADALAR FAYINDAKİ STRESTEN KAYNAKLI MEYDANA GELMEDİ. ADALAR FAYINI KESEN, YALOVA-ÇINARCIK FAYINA VELEV GELEN FAYDA YAŞANDI!

Sarsıntının gerçekleştiği fay hattını değerlendiren Prof. Üşümezsoy, "Büyük İstanbul depremi tezini ileri süren spekülatif ve gerçekçi olmayan bu deprem modeli, 'Tuzla'dan başlayıp Adalar'ın güneyinden, yani Sivriada ve Hayrisada önünden geçerek, Çekmece'ye kadar giden bir fay hattı kırılacak. Ve İstanbul büyük bir deprem altında kalacak' tezi tamamen spekülatiftir. Bu deprem onu bütünüyle çürütmüştür. Haritadaki mavi çizgiler, aslında Adalar fay hattından 20-30 km daha kuzeye kadar uzanan depremlerdir. Bu depremleri yaratan faylar iste kuzey-güney gidişli faylardır. Bu fayın Adalar fayı ile ilgisi yoktur. Adalar fayı ölü bir faydır. Adalar fayını keserek kuzeye doğru ilerleyen faylardır. Bu yüzden 99 depreminden sonra Tuzla, Kartal, Kurfalı ve yakın zamanda Çekmece, Yalova'da oluşan depremler de kuzey-güney gidişli fay hattında olan ikincil faylardaki depremlerdir. Kesinlikle Adalar fayının üzerindeki stresten kaynalı depremler değildir. Ancak arkadaşlar bu depremleri Adalar fayının üzerindeki stres olarak gösteriyor. Oysa bu depremler Yalova-Çınarcık ana fayından velev gelen ikincil kollarda başlayan ve kuzeye kadar İstanbul'a kadar gelen genç faylardaki depremlerdir. Yaşlı Adalar fayını kesmektedir. Bu deprem, bu modeli birebir kanıtlıyor. Yani 1999 depreminden sonra Yalova-Çınarcık depreminde bir stres bekliyorduk. O fay 1994'te kırıldı, böyle olunca 1999'dan sonra önemli bir deprem olmamıştı. Ancak o faydaki stresler kuzeye doğru ilerleyen ikincil kollarda depremler yaratmıştı. Bu oluşan depremler nedeniyle sürekli İstanbul işaret edilerek 'Büyük İstanbul depremi geliyor' diyerek Adalar fayı işaret edilmişti. Oysa bu Adalar fayını kesen genç faylardır. Bu boyutuyla 1999'dan sonra sürekli Çekmece, Kartal ve Tuzla'da olan faylardan biri yırtılmıştır. Bu ise Yalova-Çınarcık fayına velev gelen faylardır. Yalova-Çınarcık fayındaki yırtılmadan doğan streslerle çalışıyor. Psikolojik olarak ürkütücü olan bu deprem, büyük İstanbul depremi söylemini getiriyor. Ancak bu büyük İstanbul depremi denilen fay hattının ölü bir fay olduğunu gösteren bir deprem olgusudur." sözlerini kullandı.

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

3.9'luk deprem, beklenen İstanbul depremini tetikler mi? ile ilgili etiketler İstanbul deprem Kartal prof. dr. şener üşümezsoy

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.