3 Temmuz kumpası nedir? 2010 - 2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe mi?

3 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleştirilen Şike Davası sonrasında ‘Kumpas’ iddialarının ortaya çımasıyla birlikte Fenerbahçe’de TFF hakkında 250 milyon liralık bir tazminat davası açıldı. Peki, 3 Temmuz kumpası nedir?

Süper Lig takımlarından Fenerbahçe, 3 Temmuz şike kumpası nedeniyle uğramış olduğu her türlü zararın tazmini için Türkiye Futbol Federasyonu’na 250 milyon liralık bir tazminat davası açtı. Sarı lacivertli kulüp tarafından yapılan açıklamada, “O dönem verdiği kararlarla bu zararın oluşmasına sebebiyet veren Türkiye Futbol Federasyonu'na karşı bu sürecin ilk adımı olarak fazlaya dair haklarımız saklı tutularak 250 Milyon Türk Lirası tutarında tazminat davasını açtığımızı tüm kamuoyuna bildiririz” ifadeleri yer aldı.

Fenerbahçe Kulübü tarafından TFF’ye açılan tazminat ile ilgili olarak, “Tüm kamuoyu tarafından bilindiği üzere “2010 – 2011 SEZONU TÜRKİYE SÜPER LİGİ'NİN ŞAMPİYONU FENERBAHÇE'DİR.” ifadeleri kullanıldı.

3 Temmuz kumpası nedir? 2010 - 2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe mi?

“Fenerbahçe'nin ilgili sezonda şampiyon olması ve o dönem Türkiye'nin UEFA ülke puanı sıralamasındaki yeri itibariyle elde ettiği doğrudan UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı, 3 Temmuz Kumpası ile engellenmiştir. Bu kumpası gerçekleştirenlerin, hak, hukuk ve adalet amacından uzak birer FETÖ üyesi oldukları; süreç boyunca tüm yargılamalar neticesinde alenen ortaya çıkmıştır” denildi.

3 Temmuz kumpası nedir? 2010 - 2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe mi? - Resim : 2

3 Temmuz Şike Kumpası Nedir?

Şike Davası, 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatıldı. Dava ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme sonucunda 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınmasıyla kıvılcım alevlendi.

UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, 25 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe'yi katılım hakkı elde ettiği 3 sezon (3. sezonu 5 yıllık deneme süresine tabi tutularak ertelenmiş), Beşiktaş'ı katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men etti. Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinden toplamda 7 kişi hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle sevk edilmesine karşın kurul, bu kişiler hakkında karar vermemiş ve disiplin müfettişinden ek rapor istemiştir.

Kulüplerin yaptığı itiraz sonucunda dosya UEFA Temyiz Kurulu'na taşındı. UEFA Temyiz Kurulu, 15 Temmuz 2013 tarihinde Fenerbahçe'nin cezasını 2 sezona düşürdü, Beşiktaş'ın 1 sezonluk cezasını onadı.

3 Temmuz kumpası nedir? 2010 - 2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe mi? ile ilgili etiketler 3 Temmuz Fenerbahçe şike kumpas
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.