"3 hafta tam kapanmamız gerekir"

Bilim Kurulu'nun tavsiyesi üzerine hükümet yeni tedbir kararları aldı. Kısmi sokağa çıkma yasakları, bazı işletmelerle ilgili sınırlamalara gidildi. Peki, bu kısıtlamalar yeterli olacak mı? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara bu soruya 'Bence' deyip şu yanıtı verdi: "3 hafta tam kapanmamız gerekir. 3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız." Korona aşısının yüzde 99 ücretsiz olacağını belirten Kara, aşı olanların hasta olmasalar da virüs bulaştırabileceğini söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında dikkat çekici uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan "yarı kapanma" olarak yorumlanan yeni tedbirleri değerlendirdi.

Ahmet Hakan'ın sorusu üzerine ilk olarak şahsi görüşünü açıklayan Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer bana kişisel biri olarak sorarsanız bizim yapmamız gereken 3 hafta tam kapanmamız gerekir. 3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız.

Ama tam kapanma derken ev içi dışında başka kimseyle görüşmemekten bahsediyoruz. Ama burada 'temizlik hizmetleri devam etsin' dersek bu süreyi biraz daha uzatmamız gerekli. Ne sizlerin ne de kimsenin evden çıkmadığı bir üç hafta sağlarsak virüsün önünü keseriz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kısıtlama kararları için "Kesinlikle etkisi olacaktır" diyen Kara sözlerine şöyle devam etti:

Bunu değerlendirmemiz lazım. Bir kişi ortalama 3 kişiye bulaştırıyor. Hiç müdahale olmasa bu rakam 5-6 arasında. Bizdeki önlemler 3'ler civarında tutuyor. Yaz aylarında bu 1.5'un altına bile indi. Havaların soğuması, kapalı ortamlara girmemizle beraber 3'lere çıktı. Tedbirlere uyarsak bu rakamlar 1'lere iner.

İlk işaretlerini 10 gün sonra görmeye başlarız ama asıl etkkisini 14 ile 21. gün arasında görmeye başlayacağız. Hemen bu etkiyi görme şansımız yok. Bugün bu virüsü alan bir kişinin bulgularının 5 ila 7 gün sonra çıkacağını düşündüğümüz zaman ilk etkiyi göreceğimiz zaman 10 ila 14. günlerde ama kesin etki ise 14 ve 21. günlerde başlayacak. Çünkü şöyle düşünün diyelim ki ben bugün bu virüsü aldıysam eve götürdüğüm anda beraber bulunduğum kişilere yayma ihtimalim var bu da 7 ila 10 gün ekleyecektir."

"ÇOK BÜYÜK BİR DALGA GELİYOR"

Salgının Türkiye'deki durumu ile Avrupa'yı kıyaslayan Kara, bunu yapmak için nüfus yoğunluğunun büyük olduğu şehirleri karşılaştırmak gerektiğini, bir de sağlık hizmetinin verilebilirliği ve sürdürülebilirliğine bakılması gerektiğini ifade ederek, "Böyle değerlendirdiğimiz zaman Avrupa'dan iyi durumda olabiliriz ama böyle devam edebilir mi? O yüzden bizim müdahale etmemiz ve önlem almamız şart." dedi. 

Prof. Dr. Ateş Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında gerçekten çok büyük bir dalga geliyor veya tepe noktasında büyük bir dalga yaşıyoruz şu anda. Bütün dünya ülkeleri demeyelim ama birçok ülkede bizim de dahil olarak çok hızlı bir yükseliş görülüyor.

Dünya geneline baktığımız zaman ABD son iki haftadır bu güne kadar gördüğü en yüksek rakamları gördü. Avrupa'ya baktığımız da salgının en yüksek rakamları geçen haftadan bu yana görülüyor. Bizi korkutan durum düne göre bugünün rakamları çok yüksek. Katlanarak yükseliyor.

Aslında böyle bir hızlı yükselme dönemine İtalya Şubat ayında görmüştü, biz Nisan ayında görmüştük. Bu dönemde ise Nisan ayına göre daha yüksek. Önümüzdeki dönem bizi daha tedirgin ediyor. Mutlak ve mutlak daha tedbirler almamız gerekiyor."

AŞI MUTLAK ÇÖZÜM MÜ?

Koronavirüs aşıları ile ilgili gelişmelere ilişkin görüşü de sorulan Prof. Kara, yüzde 94,5 oranında etkili olduğu açıklanan aşıyla ilgili "Aşı olan 100 kişiden 94'ü hastalıktan korunur hale geliyor ama bu kişiler virüsü alsalar dahi hasta olmuyorlar." yorumunda bulundu. 

Sonra da aşı yaptıran kişiler hasta olmasa da virüs yüklü olabileceklerini aynen asemptomatik vakalarda olduğu gibi hastalığı yayabilecekleri uyarısında bulundu.

"YÜZDE 99.9 ÜCRETSİZ OLUR"

Türkiye'de uygulanacak aşıların ücretli olup olmayacağına ilişkin olarak da Ateş Kara, "Türkiye'nin özelliği şu, özellikle çocukluk çağındaki aşılarımız ve risk grubu dediğimiz aşıya ihtiyacı olan grubun aşıları devlet tarafından karşılanıyor. Büyük oranda pandemi dönemindeki bu aşılar da ücretsiz yapılacaktır. Türkiye'de yüzde 99.9 ücretsiz olur." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

"3 hafta tam kapanmamız gerekir" ile ilgili etiketler Ahmet Hakan Bilim Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan prof. dr. ateş kara aşı kapanma kısıtlama

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.