28 Şubat davasının 7 darbeci generali aranıyor!

Yargıtay'ın 28 Şubat davasında aralarında Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanığın müebbet hapis cezaları onanınca infaz kararı işleme konuldu. Muğla’da yakalanan emekli generaller Çevik Bir ve teslim olan Çetin Doğan ile birlikte 7 darbeci general cezaevine konuldu. Cezaları kesinleşen diğer 7 darbeci general ise aranıyor.

Eski numarasıyla 16, yeni numarasıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasıyla ilgili temyiz incelemesini yaptıktan sonra verdiği kararda, 28 Şubat'ta bir takım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın-yayın kuruluşlarının, üniversitelerin, sendikaların, sermaye çevrelerinin, sivil bürokrasinin, yargı mensuplarının desteği alınarak, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısında alınan kararların hükümete dayatıldığı belirtilerek, seçilmiş bir hükümetin işlevsiz hale getirilerek, istifaya zorlandığı vurgulanmıştı. Süreçte, tüm toplum üzerinde psikolojik harekat faaliyetleri uygulandığı kaydedilen kararda, bu çerçevede, tehdit, gerilim, korkutma, beyin yıkama, düşman algısı oluşturma ve benzeri yollarla toplumun baskı altında tutulduğu ve "laik-anti laik" şeklinde ayrıştırılmaya çalışıldığı belirtildi.

28 Şubat davasının 7 darbeci generali aranıyor!

YARGITAY KARARIYLA CEZAEVİ YOLU GÖRÜNDÜ

Süreçte yaşananların anlatıldığı kararda, hükümete karşı suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edilen Çevik Bir, Çetin Doğan ve Ahmet Çörekçi gibi 14 sanık, olay tarihinde yürürlükte olan ilgili madde gereğince "Türkiye Cumhuriyeti İcra Heyeti Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etmek" suçundan "müşterek fail" olarak sorumlu tutuldu. Dairenin 14 sanık hakkında verilen "müebbet hapis" cezalarını onamasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası kesinleşen aralarında Çetin Doğan ve Çevik Baş'ın da bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkarttı.

28 Şubat davasının 7 darbeci generali aranıyor! - Resim : 2

7'Sİ CEZAEVİNE KONULDU, 7'Sİ ARANIYOR

Kararın ardından emekli orgeneraller Çetin Doğan, Çevik Bir, Hakkı Kılınç, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker tutuklanarak ceza infaz kurumuma gönderildi. 7 darbeci generalin ise arandığı öğrenildi. 28 Şubat davasının 3 bin 833 sayfalık gerekçeli kararda, "Dava konusu olayda, hükümeti cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etme eylemini gerçekleştirmek üzere, bir kısım sanıkların önceden gizlice ittifak etmiş oldukları anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verilmişti.

28 Şubat davasının 7 darbeci generali aranıyor! - Resim : 3

REFAHYOL Hükümeti'nin istifa ettirilmesi ile faillerin eylemleri arasında illiyet bağı bulunduğu belirtilen kararda, 'faillerin fikir ve eylem birliği içinde ve bir organizasyon dahilinde atılı suçu işledikleri' vurgulanmıştı. Batı Çalışma Grubu'nun 54. Hükümeti düşürme amacıyla faaliyet yürüttüğü kaydedilen kararda, dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı Bir'in, '54. Hükümetin düşürülmesine yönelik tüm faaliyetlerden bilgileri olduğu' ve 'Suça iştirakleri konusunda mahkemenin tam bir vicdani kanaate vardığı' bildirilmişti.

Kaynak: Sabah

 

28 Şubat davasının 7 darbeci generali aranıyor! ile ilgili etiketler general 28 Şubat sanık darbeci
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.