27 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Olayları!

Yazar Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi isimlerin bulunduğu 51 kişilik gruptan 33'ü Madımak Oteli'nde yakılarak hayatını kaybetti. Aralarında yabancı aydınların da olduğu yaşamını yitirenler için dünyanın dört bir yanından insanlar, her yıl olayların yaşandığı gün Sivas'ta toplanıyor.

2 Temmuz 1993'te düzenlenecek Pir Sultan Abdal Şenlikleri için günler öncesi Sivas'a giden, 51 kişinin arasında Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınan isimlerde yer almaktaydı.

Sivas olaylarından iki gün önce kentte dağıtılan bir bildiride, Aziz Nesin'in o sırada başyazarı olduğu Aydınlık gazetesinde yayımlanan Salman Rüşdi'nin ‘Şeytan Ayetleri’ kitabından bahsedilerek Nesin'in hedef gösterildiği iddia edilmişti.

27 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Olayları!

MADIMAK OTELİ’NDE NELER OLDU?

Dört gün sürecek şenliklerde çeşitli sanatsal faaliyetler yürütecek olan grup sadece ilk gün etkinliklerini gerçekleştirebildi. Şenliğin ikinci günü olan ve Cuma gününe denk gelen 2 Temmuz'da namaz çıkışı toplanan bir grup etkinliğin yapıldığı alana yürümeye başladı. Sloganlarla etkinlik alanına yürüyen grup hiçbir müdahale olmadan akşam saatlerine kadar 15 bin kişi oldu. Binlerce kişi otelin önünde sloganlar atarak binayı taşladı ve camları kırdı. Birkaç saat içinde otel önündeki araçlar ateşe verildi. Otel içindekiler ise ya dışarı çıkıp linç edilecekti ya da otelde gruba müdahale edilmesini bekleyecekti. Kalabalıktan bazılarıysa oteli ateşe verdi ve bu sebepten dolayı içerdekiler ya boğularak ya da yanarak hayatını kaybetti.

27 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Olayları! - Resim : 2

SİVAS OLAYLARI YARGILAMASINDA NELER YAŞANDI?

Yaşanan olayların ardından 35 kişi gözaltına alındı ve sonrasında bu sayı 190'a ulaştı. Gözaltına alınanlardan 66'sı serbest bırakıldı. ‘Sivas davası’ olarak tarihe geçen mahkeme sonucunda 22 sanık 15'er yıl, 3 sanık 10'ar yıl, 54 sanık 3'er yıl, 6 sanık 2'şer yıl hapisle cezalandırıldı. Yargılananlardan 37'si ise beraat etti. Yıllar sonra Yargıtay DGM kararını bozdu ve sanıklar yeniden yargılanmaya başlandı. 1998'de onaylanan yeni kararda 33 sanık idam, 14 sanık ise 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı ancak idam cezaları usul noksanlıkları nedeniyle bozuldu. 2000 yılında yeniden idam cezasına çarptırılan 33 sanık 2002'de idam cezasının kaldırılması ile müebbet hapse mahkûm edildi.

27 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Olayları! - Resim : 3

Zaman içerisinde yaşanan tahliyelerle birlikte hapisteki kişi sayısı 33'e düştü. Sivas olaylarının kilit isimleri arasında yer alan 8 sanıksa 1997'deki bozma kararı sonrasında firar etti. ‘Sivas Davası’ 2014 yılında zaman aşımına uğradı ve tüm dava kapatıldı. Olaylarda önemli rolü olduğu düşünülen Cafer Erçakmak'ın, Sivas'ta 2011 yılında kalp krizi sonucu öldüğü iddia edildi. Gizlice gömüldüğü söylenen Erçakmak hakkındaki dava, öldüğü için düşürüldü. Mağdurların avukatları DNA testi talep etti ve mezardaki kişinin yüzde 99.9 Erçakmak olduğu tespit edildi.

MADIMAK OTELİ BUGÜN NE HALDE?

2 Temmuz 1993 Sivas olaylarının ardından Madımak Oteli'nin alt katına kebapçı açılması tepkilere neden oldu ve tepkiler nedeniyle 2010 yılında kebapçı kapatılarak otel kamulaştırıldı. 2011 yılında ise bina Sivas Bilim ve Kültür Merkezi haline dönüştürüldü.

27 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Olayları! - Resim : 4

MADIMAK OTELİNDE KİMLER HAYATINI KAYBETTİ?

Muhlis Akarsu: 45 yaşında, sanatçı

Muhibe Akarsu: 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi

Gülender Akça: 25 yaşında

Metin Altıok: 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci

Mehmet Atay: 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı

Sehergül Ateş: 30 yaşında

Behçet Sefa Aysan: 44 yaşında, şair

Erdal Ayrancı: 35 yaşında

Asım Bezirci: 66 yaşında, araştırmacı, yazar

Belkıs Çakır: 18 yaşında

Serpil Canik: 19 yaşında

Muammer Çiçek: 26 yaşında, aktör

Nesimi Çimen: 62 yaşında, şair, sanatçı

Carina Cuanna Thuijs: 23 yaşında, Hollandalı akademisyen

Serkan Doğan: 19 yaşında

Hasret Gültekin: 22 yaşında şair, sanatçı

Murat Gündüz: 22 yaşında

Gülsüm Karababa: 22 yaşında

Uğur Kaynar: 37 yaşında, şair

Asaf Koçak: 35 yaşında, karikatürist

Koray Kaya: 12 yaşında

Menekşe Kaya: 15 yaşında

Handan Metin: 20 yaşında

Sait Metin: 23 yaşında

Huriye Özkan: 22 yaşında

Yeşim Özkan: 20 yaşında

Ahmet Özyurt: 21 yaşında

Nurcan Şahin: 18 yaşında

Özlem Şahin: 17 yaşında

Asuman Sivri: 16 yaşında

Yasemin Sivri: 19 yaşında

Edibe Sulari: 40 yaşında, sanatçı

İnci Türk: 22 yaşında

27 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Olayları! ile ilgili etiketler otel Yazar şair madımak madımak oteli aziz nesin metin altıok hasret gültekin asım bezirci ve nesimi çimen
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.