26 Ekim 2017 Türk Lirası, Dolar karşısında değer mi kaybetti?

Dün akşam Alman banka ve kurumlarının Türkiye'ye finansmanı azalttıkları yönündeki haberlerle 3.80 TL'nin üzerini gören dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) gelen açıklama ile sabah geriledi. Dolar sabah saat 07.10 itibariyle 3.7560 TL'den, 08.10 itibariyle de 3.7620 TL'den el değiştirdi. ABD gözler Fed başkanlığı seçiminde. Trump'ın bu konuda yaptığı açıklamalarda doların yükselişine sebep olarak gösteriliyor. Peki, 26 Ekim Perşembe günü dolar kuru ne kadar? Detaylar haberimizde...

26 Ekim Perşembe dolar ne kadar? Alman kamu bankalarının ve finans kurumlarının Türkiye'ye finansmanı kısacağı yönünde söylentiler akşam saatlerinde doların yükselmesine neden oldu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) gelen açıklama ile sabah geriledi. Dolar sabah saat 07.10 itibariyle 3.7560 TL'den, 08.10 itibariyle de 3.7620 TL'den el değiştirdi. Özellikle faiz oranlarının yüksek olduğu dönemlerde, döviz getirisinin yüksek olması nedeniyle yatırımcılar döviz kurlarına yatırım yaparak kar etmenin peşine düşerler. Peki, 26 Ekim Perşembe günü dolar kuru kaç lira? Detaylar haberimizde...

dolar

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Ancak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Sözcüsü, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye'deki yatırımlarına devam ettiğini, yatırımların durdurulması yönünde alınmış bir karar olmadığını belirtti. Sözcü, Türkiye'nin bankanın faaliyetlerinde çok önemli bir rol oynadığını kaydederek, EBRD'nin yıllık yatırım hacmi ve portföy büyüklüğü açısından Türkiye'nin bankanın operasyon yürüttüğü en büyük ülke olduğunu açıkladı. EBRD, bu zamana kadar Türkiye'ye 9.6 milyar euro yatırım yaparken, 2017'de ise 1 milyar euro değerinde 30 projeye imza attı. EBRD sözcüsü, yıl bitmeden bunu 1.5 milyara genişletmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Doların genel olarak yüksek seyretmesinde ise ABD ile yaşanan vize krizinin devamı ve ABD'de açıklanan beklentilerin üzerindeki verilerin dolara destek vermesi de etkili oluyor.

Dolar sabah ilk işlemlerde 3.7560 TL'den el değiştirirken, euro ise 4.4450 TL'de bulunuyor. Dolar sabah saat 08.10 itibariyle ise 3.7620 TL seviyesinde.

dolar4

FAİZ KARARI AÇIKLANACAK

Piyasalarda bugün en önemli konu Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yapacağı faiz toplantısı olacak. Merkez Bankası faiz kararını saat 14.00'da açıklayacak.

AA Finans'ın, PPK toplantısına yönelik beklenti anketine katılan 20 ekonomist faizlerde değişiklik beklemiyor. TCMB, PPK'nın eylül ayı toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25'te sabit tutmuştu.

Yurtdışında takip edilecek önem önemli gündem maddeleri ise Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısı ve ABD'de açıklanacak işsizlik rakamları olacak.

dolar3

DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 3,7310 seviyesinde dengelendi. Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, akşam saatlerinde 3,76 seviyesini test etmesinin ardından günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artışla 3,7418'den tamamlamıştı. Dolar/TL düne düşüşle başlaması sonrasında saat 09.40 itibarıyla yüzde 0,3 azalışla 3,7310 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 değer kaybederek 4,3918'den, sterlin/TL de yüzde 0,3 azalışla 4,8996'dan işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde ekim ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımı, yurt dışında Almanya'da IFO endeksleri, İngiltere'de 3. çeyrek büyüme ve ABD'de dayanıklı mal siparişleri verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için adı geçen kişilerle ilgili yapılacak açıklamaların da döviz kurlarının yönü üzerinde etkili olabileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,7630 seviyesinin direnç, 3,70 ve 3,68 seviyelerinin destek konumunda olduğunu bildirdi.

dolar5

DOLAR

Dolar Dolar sözcüğü, 16. yüzyıldan sonra Alman para birimi olarak kullanılan "Thaler" in değişmiş bir şeklidir. Amerika'nın keşfinden sonra İspanya Kralları tarafından yaratılan gümüş parayı ifade eden "Dolera" dan gelmektedir.

Dolar, 22 Haziran 1776'dan beri Amerika Birleşik Devletleri'nin para birimidir. ABD bağımsızlığına kavuşunca dolar, gümüş para olarak basılmaya başlandı ve 1786'da ağırlığı 24, 3 gram olarak belirlendi.

1792'de bimetallizm (çift metalli sistem) uygulanarak tanımın kapsamına altın da alındı; 1 dolar, 24, 06 gram saf gümüş ve 603, 8 miligram saf altına eşit sayıldı. ABD Doları 100 cent'e ayrılmaktadır. Amerikan Doları'ndan türeyen Kanada Doları da aynı şekilde 100 cent'e bölünmüştür.

Altından kaçış karşısında 1837'de tanım değişti. 1849'da Kaliforniya'daki altın yataklarının keşfedilmesinden sonra ise ilk altın dolarlar basıldı. Ne var ki, boyutları çok ufak olan bu paralar fazla yaygınlaşmadı. 1933-34 yıllarında bütün altın paralar devlete devredilerek altın külçe sistemine geçildi. Bu sistemle altın-dolar paritesi 1 ons altın (yaklaşık 31 g) = 35$ olarak saptandı ve dolanıma sürülecek dolarlar için %25 altın karşılık bulundurma zorunluluğu getirildi. ABD içinde dolarların altına çevrilmesi de yasaklandı ve altın rezervlerinin yalnız dış taleplerin karşılanmasında kullanılması öngörüldü.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Bretton-Woods sistemi, dolara bütün uluslararası işlemleri düzenlemek gibi çok önemli bir işlev tanıyarak, bu para birimini "anahtar para" durumuna getirdi. Ancak 1971'de ABD, sahip olduğu altın rezervleri ile yaratılmış olan dolar hacmi arasındaki açığın büyük boyutlara erişmesi karşısında, doların altına konvertibilitesini kaldırdı.

26 Ekim 2017 Türk Lirası, Dolar karşısında değer mi kaybetti? ile ilgili etiketler Dolar 26 ekim perşembe ne kadar döviz kurları 26 ekim perşembe günü dolar kuru kaç lira
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.