25 yıl evli kalan kadınlar nasıl emekli olur?

25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik şansı doğdu. Yeni evlenen ya da çocuk sahibi olan kadınlar iş hayatına ara vermek ya da sonlandırmak zorunda kalabiliyor. Ancak bunun için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Peki, 25 yıl evli kalan ev hanımları nasıl emekli oluyor?

Sigorta girişi bulunmayan veya bir yerde sigortalı olarak çalışmayan ev hanımları evli kaldıkları süre bazında emekli olabilirler. Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için daha önceden bir yasa tasarısı düzenlenmiş ve TBMM’ye sunulmuştu.

Bu yasa tasarısına göre; ev hanımları 25 yıllık evlilik ve 50 yaş şartına uymaları durumunda emekliliğe hak kazanıyorlar. Yasa tasarısının kabul görmesi ve yürürlüğe konulması durumunda ev hanımları, çalışma hayatlarının olup olmadığına bakılmadan borçlanarak emekli olabilecekler.

Ev Hanımlarının Emekli Olabilme Şartları Nelerdir?

Normal şartlarda; 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekliliği için 7.200 prim gününe sahip olması ve en az 20 yıl çalışma hayatına devam etmesi gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında, Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan kadınların en önemli sosyal haklardan biri olan emeklilikten yararlanması söz konusu olmuyor. Ancak meclise sunulan yeni yasa tasarısıyla birlikte; kadınların emeklilik prosedüründe değişiklikler meydana gelmeye başlayacak.

25 yıl evli kalan kadınlar nasıl emekli olur?

TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

Ancak emeklilik talebinde bulunacak ev hanımlarının yasa tasarısında belirtilen şartlara uygunluk göstermesi gerekiyor.

• Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının bulunmaması
• Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması
• 1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)
• 50 yaşını doldurmuş olmak (1970 yılı ve öncesinden doğmak)

25 yıl evli kalan kadınlar nasıl emekli olur? ile ilgili etiketler emekli sigorta ev hanımları Evli Kadınlar
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.