21 Temmuz Borsa Neden düştü? Borsa İstanbul'da iki sıfır atılırsa ne olacak? Neler değişecek?

21 Temmuz Borsa neden düştü sorusunun yanıtı merak ediliyor. Vatandaşlar BİST 100'de ani düşüş sonrası bir açıklama var mı araştırmaya başladı. Borsa İstanbul’da 3 yıldır ötelenen sıfır atma operasyonunda testler başarıyla tamamlandı. Herkes 27 Temmuz Pazartesi gününü bekliyor. Peki Borsa İstanbul'da iki sıfır atılınca ne olacak? Neler değişecek? İşte detaylar...

21 Temmuz borsa neden düştü merak ediliyor. Borsa İstanbul'da gerçekleşen ani düşüş sonrası iki sıfır atılması gündemde olan Borsa İstanbul hakkında araştırmalar başladı. Peki Borsa İstanbul'da iki sıfır atılınca ne olacak? Neler değişecek? İşte detaylar...


21 TEMMUZ BORSA NEDEN DÜŞTÜ?


BORSA İSTANBUL'DA İKİ SIFIR ATILINCA NELER DEĞİŞECEK?

Borsa İstanbul’da yeni bir tarih yazılmasına sayılı günler kaldı. 3 yılıdır gündemde olan ancak sürekli ötelenen sıfır atma operasyonunda testler başarıyla tamamlandı. Endekslerin güncellenmesi için 27 Temmuz Pazartesi günü bekleniyor. İki sıfır atma operasyonu başarıyla gerçekleşirse endekste ikinci kez sıfır atma operasyonu hayata geçirilmiş olacak. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adıyla 1986 yılında faaliyete başlayan borsada, 1997’de Tuncay Artun döneminde yılbaşındaki endeks değişikliğiyle hesaplanan değerinden iki sıfır atılmıştı.

SIFIR SONRASI RALLİ YAŞANDI

Sıfırlar atıldıktan sonra yılın ikinci işlem günü olan 3 Ocak 1997’de 100 bini geçerek 103 bin 500 olan endeks, 1.035’e inmişti! Sıfır atılmasının ardından piyasanın ucuz görünmesiyle artan sermaye akımları endekse ralli yaptırmıştı. Borsa tarihinde ilk sıfırın atıldığı 1997 yılı Ocak ayında borsa endeksi yüzde70’e yakın prim yapmıştı.

MURAT ÇETİNKAYA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI

Halk Yatırım Genel Müdürü Murat Çetinkaya, borsayı kısa sürede hak ettiği noktaya taşımayı başardı. Çetinkaya’nın bu başarısı Merkez Bankası’ndaki stratejik göreviyle ödüllendirilmişti. Murat Çetinkaya, halen sermaye piyasalarına yön veren önemli isimlerden biri olarak biliniyor.

İKİ SIFIR ATILMASI BORSAYI NASIL ETKİLER?

Bir süredir 120 bin puan sınırında dolaşan BİST 100 Endeksi’nin Cuma kapanış değerine göre iki sıfır silinecek. Diyelim ki endeks 120 bin puanla haftayı tamamladı. 27 Temmuz’da 1200 buna olarak başlayacak yeni döneme. Geçmişte olduğu gibi endeksin bin 200 puana düşmesi piyasaların ucuzladığı algısı oluşturacağı için lokomotif hisseler öncülüğünde daha hızlı bir yukarı hareket bekleniyor. Geçmişte yaşanan örnekleri gösteren uzmanlar, daha önceki sıfır atılmasından sonra yaşanan yüzde 70’lik artış ve ralliye dikkat çekiyor. Analistler endeksten sıfır atılmasını halka açık şirketlerin bedelsiz sermaye artırımına benzetiliyor.

Kaynak:Borsagündem

21 Temmuz Borsa Neden düştü? Borsa İstanbul'da iki sıfır atılırsa ne olacak? Neler değişecek? ile ilgili etiketler Borsa İstanbul
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.