2022'de KOBİ'lerin Ar-Ge harcamaları ve ihracat içindeki paylarında artış hedefi

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2022 için yıllık programda KOBİ’lerin ihracat içindeki payı ve Ar-Ge harcamalarında artış amaçlanıyor.

Yıllık programda çoğunluğunun esnaf ve zanaatkarlar tarafından oluştuğu ifade edilen KOBİ’ler, geçtiğimiz yıl sonu itibariyle çalışan kişi bakımından girişimlerin yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 73,9’unu, katma değer olarak yüzde 53,1’ini, ihracatın ise yüzde 57,2’sini meydana getiriyor.

Esnaf ve zanaatkarlara destek amacı ile 2021 yılında yüzde 50 faiz indirimli veya faizsiz kredi imkanları sağlanırken, Eylül başı itibariyle kredi bakiyesi mevcut olan esnaf ve zanaatkarların sayısı 1 milyon 163 bin’i aşarken kredi bakiyesi 73,7 milyar lirayı buldu. Hazine destekli kefalet uygulamasına 2021’de de devam edilirken Ağustos 2021 için 4,3 milyar lira kefalet kullandırıldı. Yine aynı ayda 6,5 milyar lira kefalet desteği sağlandı.

Ar-Ge harcamaları ve ihracat içerisinde KOBİ’lerin payları konusunda ise 2021 yılında yüzde 21,4 olarak tahmin edilen Ar-Ge harcamalarındaki payın 2022’de yüzde 22’ye, bu yıl yüzde 57,2 olması beklenen ihracat içerisindeki payın önümüzdeki yıl yüzde 58’e yükselmesi öngörülüyor.

KOSGEB GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLMAYI SÜRDÜRECEK

Girişimcilere KOSGEB tarafından sağlanması devam edecek desteklerde gençlere, kadınlara, engellilere, gazilere ve birinci derecede şehit yakınlarına öncelik tanınacak. Hibe desteği imalat sektöründeki girişimcilere 375 bin liraya kadar verilebilecekken, geleneksel sektör girişimcilerine 65 bin lirayı bulabilecek.

İmalat sektöründe faaliyet gösterip pandemi döneminde işleri kısıtlanan ve talep yetersizliği nedeniyle olumsuz etkilenen işletmelere destek olup istihdamın korunması hedefiyle küçük işletmelere 300 milyon doları Dünya Bankasından, 300 milyon doları Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansından hazine garantili olarak sağlanan kredi aracılığıyla destek olunacak. Aynı kredi fonundan 2017 sonrası kurulan teknoloji alanında çalışan start-up’lar da faydalanabilecek.

2022'de KOBİ'lerin Ar-Ge harcamaları ve ihracat içindeki paylarında artış hedefi ile ilgili etiketler AR-GE KOSGEB girişim kredi desteği
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.