2022’de GSYH’de yüzde 5 genişleme bekleniyor

Cumhurbaşkanlığı tarafından önümüzdeki yıl için hazırlanan yıllık program Resmi Gazete’de yayınlanırken pandemi nedeniyle alınan önlemlerin gevşemesi ile beklenen yurt içi talep artışı ve hizmet sektörünün toparlanması ile 2022 için GSYH’nin yüzde 5 yükselmesi öngörüldü.

Programda belirtildiğine göre büyüme hedefinin kaliteli, sürdürülebilir ve dengeli olması bakımından makro iktisadi hassasiyetleri gözeten ve yapısal reformlar ile desteklenen kalkınma modelinin uygulanarak sağlanması amaçlanıyor.

2022’de aşılamanın yaygınlaşması, ekonomik ve sosyal aktiviteleri kısıtlayan pandemi önlemlerinin gevşetilmesi ile hizmet sektöründe toparlanma tahmin edilirken, sanayi sektörünün GSYH’den beklenen yaklaşık genişlemeden daha fazla büyümesi bekleniyor. Tarım sektörünün ise GSYH ile yaklaşık aynı oranda genişlemesi öngörülüyor.

Gelecek yıl bir önceki yıla göre kamu ve özel tüketim harcamalarında sırasıyla yüzde 4,4 ile yüzde 0,7 oranlarında reel artış olması beklentileri de programa dahil edildi.

İŞSİZLİKTE AZALIŞ, İHRACATTE ARTIŞ TAHMİNİ

Öngörülen ekonomik toparlanma ile istihdam artışında ivmeli bir yükselme beklenirken 1 milyon 277 bin kişinin iş gücüne katılması, işsizlik oranının yüzde 12’ye düşmesi bekleniyor. Bu oranların gerçekleşmesi takdirinde iş gücüne katılabilecek durumda olup istihdam dahilinde olanların oranı da yüzde 52,4’ü bulacak.

İhracat ve ithalatta sırasıyla yüzde 9,4 ve 9,6 oranlarında yükselme beklenirken ihracatın 230,9 milyar, ithalatın ise 282,7 milyar dolar olması öngörüldü. Bu değerlere göre dış ticaret açığı 51,8 milyar olacak.

 

2022’de GSYH’de yüzde 5 genişleme bekleniyor ile ilgili etiketler bütçe görüşmeleri ekonomik istikrar paketi GSYH
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.