2018'de tapu harçları ne kadar olacak?

Vatandaşlarımız, 2018 Tapu ve Kadastro Harçlarını merakla araştırıyor. Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Tapu ve Kadastro Harçları, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, 2018 Tapu ve Kadastro Harçları ne kadar? Zam geldi mi? Detaylar haberimizde...

2018 Tapu ve Kadastro Harçları ne kadar? Devletin verdiği hizmet üzerinden aldığı maddi bedele harç diyoruz. Emlak ve gayrimenkul kapsamında kamu kuruluşlarından yapılan işlemlerde ise tapu harcı alınıyor. Tapu harcı, gayrimenkul alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeline deniyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor. 28 Aralık'ta yayımlanan Resmi Gazete'de tahsil edilecek harçlar da belli oldu. Peki, 2018 Tapu ve Kadastro Harçları ne kadar? Zam geldi mi? Detaylar haberimizde...

tapu_ve_kadastro_harcA_ne_kadar

TAPU VE KADASTRO HARÇLARI NE KADAR OLDU?

Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri için belli müdürlükte harçların ödenmesi gerekiyor. Bu harcı alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemekle yükümlü oluyor.

Tapu ve Kadastro Harçları, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğ ile 2018 yılında yapılacak tapu ve kadastro işlemlerinden tahsil edilecek harçlar da belli olmuş oldu.

Tebliğe göre 2018'de gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil edilecek.

200 bin TL değerindeki bir evin satışa konu olması durumunda binde 20'ye isabet eden 4 bin TL'nin alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Tapu dairesine ödenmesi gereken bedel toplamda 8 bin TL oluyor.

Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için ödenen masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. Tapu döner sermaye ücreti geçtiğimiz sene 90,50 TL olarak tahsil edildi. 2018 yılı döner sermaye ücretleri ise henüz belli olmadı.

Tapu harçları, satış işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen kuruluşlar tarafından da bu harç tahsil olunabiliyor.

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

TAPU HARCI CEZASI 2018 NE KADAR?

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.

TAPU NEDİR?

Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna halk arasında “tapu senedi” de denmektedir. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenebilmektedir.

Tapu sözcüğü, güven anlamına gelen ve Türkçe bir kelime olan “tapuk” kelimesinden türetilmiştir.

Türkiye’de arsa ve yapıların işlemlerinin yapıldığı kayıtları üç devlet kuruluşu tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kuruluşlarında başında tapu daireleri gelmektedir. Bundan başka belediyeler ve belediye olmayan yerlerde de bayındırlık müdürlükleri mevcut bulunmaktadır. Gayrimenkullerle ilgili olarak sağlıklı bilgi alabilmek için öncelikle, gayrimenkulün bulunduğu il, ilçe, mahalle veya köy ile pafta,ada ve parsel numaralarının bilinmesi gerekmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınmaz mallara ait akitlerle her türlü tescil, kadastro, yenileme işlerini mevzuatına göre yapmak, tapu sicillerini, kadastral topografik haritaları düzenlemek, uygulamak ve yenilemek görevini üstlenmiş genel bütçe içinde ayrı bütçeli bir kamu kurumudur.

tapu_senedi

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran konulardan biri olan hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırılması gereken bir konudur. Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belgedir. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Ancak insanların kişinin dikkat etmesi gereken konu ise; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiğidir.

Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmemektedir. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belgedir, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu değil. Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanmaktadır. Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebilir. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebilir.

EKSPERTİZ NEDİR?

Ekspertiz, uzman tarafından gayrimenkule yönelik değerin ne olduğunun belirlenmesi çalışmasıdır.
(Uzman= Eksper)
- Binanın (gayrimenkulun) kimliği / açık adresi
- Kime ait olduğu / Türü
- Kaç katlı, kaç yaşında olduğu
- İmar durumu, Belediye ve Tapudan sorulur.
- Ulaşım: ulaşım özellikleri araştırılır.
- Gayrimenkulun Fiziki Durumu: Betonarme, kagir, yığma, çelik karkas, ahşap vb.
- Altyapı
- İtibar (bina ve sahibinin)
- Binanın inşaat değeri yukarıda anlatılanlar pozitif ise bir değer oluşur.

Arsa değeri:
Bina ilk 5 yılı aşmışsa aleyhte puan düşüyor. Arsa değerlendirilmesi yapılırken altyapı, ulaşım vb. puan alıyor.

Binanın Değeri:
Bina inşaat değeri + Binanın arsa değeri
Binanın inşaat kalitesine göre m2 değerlendirmesi bazı ilgili kurumlarca yapılmaktadır. (İnşaat Mühendisleri Odası, DİE yayınları vb).

İnşaatlar 1. Sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf, lüks, süper lüks olarak kategorize edilebilir.

Örneğin: İstanbul'da 1. sınıf bir inşaatın inşaat bedeli 400-450 $/m2'dir.

Lüks olursa, ısıtma- soğutma sistemleri, klima, site oluşu, park, eğlence alanları vb... değerlendirmede devreye girer (600-650$/ m2'dir.)

Teknik altyapı (atık su, yağmur suyu, telefon, doğalgaz hattı vb) içerir.

2018'de tapu harçları ne kadar olacak? ile ilgili etiketler Tapu kadastro harçları ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.