2018 kreş desteği nasıl alınır? 1.015 TL kreş desteğini kimler alabilecek? Hangi annelere verilecek?

Kreş desteği, 304 liradan 1.015 liraya çıkarıldı. Artış sonrasında ise kreş desteğinin nasıl alınacağı ve destek kimlerden yararlanacağı araştırılan kounular arasında yer alıyor. Peki kreş desteği nasıl alınır? 1.015 TL kreş desteğini kimler alabilecek? Detaylar haberimizde...

2018 kreş desteği nasıl alınır? Kreşe gönderilen çocuk başına tutar 304 TL yerine 1015 TL oldu. Desteğin artmasıyla birlikte aileler ise kreş desteğinin nasıl alınabileceğini ve kimleri kapsayacağını büyük bir merakla araştırmaya başladı. Peki kreş desteği nasıl alınır? 1.015 TL kreş desteğini kimler alabilecek? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

2018 kreş desteği nasıl alınır? 1.015 TL kreş desteğini kimler alabilecek? Hangi annelere verilecek?

Çalışan annelere büyük kolaylık sağlayan düzenleme, 27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Artık anneler ‘çocuğumu nereye bırakacağım’ endişesi taşımayacak. Ancak çoğu anne bu düzenlemeden habersiz. Düzenlemeye göre; çalışan anneler çocuklarını kreşe verirse devlet bin 15 lira (brüt asgari ücretin yarısı) destek sağlayacak. Destek daha önce 304 liraydı. Yani 711 liralık artış var.

Bu yolla çocuk bakımı nedeniyle işgücü piyasasına katılamayan annelere büyük bir destek sağlanmış olacak. Kadın çalışanlara yönelik kreş desteği, ek bir destek. Ancak ek bir ödeme değil. Düzenleme kapsamında işveren tarafından kreş ve gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödeme, gelir vergisinden istisna ediliyor, yani vergi dışı bırakılıyor.

ŞARTLARI NELER?

Kreş desteğinin bazı şartları var. Güneş'in haberine göre destekten yararlanılması için çalışanın çocuğunu gönderdiği kreş ve gündüz bakımevinin özel sektörde faaliyet göstermesi şart. Dolayısıyla, çocuklarını kamuya ve kamu tüzel kişiliğine ait kreş ve gündüz bakımevlerine gönderen çalışanlar için vergi istisnası uygulanmayacak.

Bu destekten yararlanmak için çocuk sayısı sınırı bulunmuyor. Bu anlamda, kadın çalışan her bir çocuk için aylık olarak asgari ücretin brüt tutarının yüzde 50’sini (bin 15 lira) aşmamak üzere istisnadan yararlanabilecek. Dolayısıyla, kadın çalışanın kaç çocuğu olursa olsun, gerekli koşullar oluşmuş ise her bir çocuk için vergi istisnası alabiliyor.

Başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın illerde bulunan merkezlerine yapılabiliyor. Kreş desteğinden yararlanmak için iş hayatında bulunan çalışan anne olmak gerekiyor. Başvuruların değerlendirilmesinde annenin maaş miktarı da göz önünde bulunduruluyor. Düşük ücretle çalışan annelere öncelik veriliyor.

KREŞ DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kreş desteğine başvuru yapmak isteyen çalışan annelerin önce iş vereni, yoksa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı merkezlerden bu işlemi gerçekleştirmeleri gerekir.

 KREŞ

Okul öncesi eğitim, çocuğun doğumundan başlayarak ilköğretime başladığı döneme kadar geçirdiği süreç olarak tanımlanabilir. İlköğretime başlama yaşı da ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.

Türkiye'de yuva, anaokulu ve kreş gibi adlarla anılır. Okul öncesi eğitimi şu an Türkiye'de zorunlu olmamakla birlikte, 2019 yılı itibarıyla eğitim öğretimin ilk aşaması okul öncesinden başlayacaktır. Bazı ülkelerde (örneğin ABD) okul öncesi eğitimin ikinci aşaması (genellikle 3-6 ya da 4-6 yaş arası) İlköğrenimin parçası sayılırken, bazısında (örn. Almanya) İlkokul çağına gelmekle birlikte yeterince olgunlamamış çocuklar için bir ara aşamayla (Schulkindergarten) yer verilir.

2018 kreş desteği nasıl alınır? 1.015 TL kreş desteğini kimler alabilecek? Hangi annelere verilecek? ile ilgili etiketler 2018 kreş desteği nasıl alınır kimlere verilecek
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.