2018 ilk oruç hangi gün tutulacak?

Ramazan'ın gelmesine sayılı günler kaldı. Müslüman alemi ilk orucun ne zaman tutulacağını merak ediyor.Ramazan ne zaman başlıyor? sorusu vatandaşlar tarafından soruluyor. Her sene bir önceki yıla göre 10 gün önce tutulmaya başlanan orucun günü merak ediliyor. Peki 2018 ilk oruç hangi gün tutulacak? Ramazan ne zaman başlıyor? Detaylar haberimizde...

2018 ilk oruç hangi gün tutulacak? Son zamanların merak edilen soruları arasında ilk orucun ne zaman olacağı vatandaşalar tarafından araştırılıyor. Bir önceki seneye göre 10 gün önce başlanacak olan orucun günü merak ediliyor. Peki 2018 ilk oruç hangi gün tutulacak? Ramazan ne zaman başlıyor? Merak edilen sorualrın cevapları deatyları ile haberimizde...

2018 ilk oruç hangi gün tutulacak?

NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hicri takvim ile miladi takvim arasındaki hesaplama farkından dolayı her yıl 10 kadar kayan Ramazan ayı 2018 yılında 15 Mayıs Salı gecesi başlanacak. Yani ilk teravih namazı Salı gecesi yatsı namazından sonra kılınacak. 16 Mayıs Çarşamba sabaha karşı ilk sahura kalkılacak ve Ramazan'ın ilk günü oruç tutulacak.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

14 Haziran Perşembe – Arefe Günü
15 Haziran Cuma – 1. Gün
16 Haziran Cumartesi – 2. Gün
17 Haziran Pazar – 3. Gün


RAMAZAN BAYRAMI
İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Ramazan Bayramı: Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ (‘kuru sıcak’) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilir. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı'daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.

İSLAM

İslâm, İslâmiyet veya Müslümanlık, tek tanrı inancına dayalı en yaygın İbrahimî dinlerden biridir. İslâm Peygamber Muhammed aracılığıyla 7. yüzyılda ortaya çıkmış ve yayılmıştır. İslâm'a inanan kişilere iman etmiş, inançlıanlamında mü'min veya Allah'a teslimiyet gösteren anlamında Müslüman denir. Çeşitli kaynaklarda kullanılan Muhammedîlik veya Muhammedizm tanımlaması Müslümanlarca tercih edilmez.

İslâm inancına göre, İslâm'ın kutsal kitabı Kur'an'ı oluşturan ayetler ve sureler Cebrail isimli melek aracılığıyla sözlü olarak Muhammed'e vahyedilir. İslâm'ın temelinde, tevhid inancı yatar ki bu kavram ilah olarak Allah'ın varlığına eşi ve benzeri olmadığına inanmak anlamına gelir.

Başlarda siyasî, sonra da teolojik-kavramsal farklılıklar kazanmış olan Şiîlik ve ana akımı temsil eden Sünnilik, başlıca İslam mezheplerini oluşturur. İslâm toplumlarında inanç ve uygulama konuları ile ilgili çok sayıda mezhep bulunur.

Muhammed, İslâm dinini yaymasının yanı sıra daha sonraları halife ve hanedanlarca yönetilen bir İslâm Devleti de kurmuştur. İleride imparatorluğa dönüşen bu devletin bölünmesiyle farklı bölgelerde yeni Müslüman devletler oluşmuştur.

Şeker Bayramı: Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmişidir. Iyd bayram demektir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır. Şükür sadakası olarak da bilinir. Bir teoriye göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür.Bir başka teoriye göre ise Şeker Bayramı adı, Ramazan Bayramı'nda hurma ve şekerleme yeme geleneğine dayanır.

İslâm Arapçada "s-l-m" kökünden türemiştir.İslâm kelimesi kökün etken ortaç şekli olan eslemeden türer ve "teslimiyet" anlamına gelir. Sonuçta İslâm, "teslimiyet" anlamına gelirken Müslüman da "teslim olan" demektir; burada teslim olunan tek Tanrı olduğu kabul edilen Allah'tır. Sözlükte "kurtuluşa ermek, boyun eğmek, teslim olmak; teslim etmek, barış yapmak" anlamlarındaki silm (selm) kökünden türemiş olan İslâm'ın etimolojisini yapan ilk âlimlerden İbn Kuteybe kelimeyi "boyun eğmek (inkıyat) ve itaat etmek" şeklinde açıklamıştır. Sonraki kaynaklara da genellikle bu açıklamalar tekrar edilmiş, "sulh ve selâmet gayesiyle boyun eğmek, tâbî ve teslim olmak" manaları öne çıkarılmıştır..

Müslüman kelimesi Arapça kökenli müslim kelimesinin Farsça dil bilgisi kurallarına göre çoğulu olan Müslimân'dan gelir.Ancak Türkçede tekil olarak kullanılır ve çoğulu Müslümanlardır.

 

2018 ilk oruç hangi gün tutulacak? ile ilgili etiketler 2018 ilk oruç ne zaman tutulacak
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.