2017 Küçükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar ? Fiyatlar düşecek mi?

2017 Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Vatandaşı kurban telaşı sardı. Kurbanlıklar satışa çıkmış durumda. Peki 2017 küçükbaş hayvan fiyatları ne kadar oldu? Kurbanlık fiyatları düşecek mi ? İşte bu soruların cevabı haberimizde...

Kurban Bayramı yaklaşıyor merak edilen ise kurbanlık fiyatları ne kadardan satılacak. 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar oldu sorusu sorulmaya devam ediyor. Küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları kaç liradan satışa sunuluyor, kurban kesecekler için önem arz ediyor. İdari izinle 10 güne çıkartılan Kurban Bayramı 31 Ağustos Perşembe günü Arefe sonrası başlayacak. 01 Eylül-04 Eylül arası tam 4 gün sürecek. Peki 2017 küçükbaş hayvan fiyatları ne kadar oldu? Kurbanlık fiyatları düşecek mi? İşte ayrıntılar...

2017 KÜÇÜKBAŞ KURBAN FİYATLARI NE KADAR?

2017 kurbanlık fiyatları ne kadar sorusunun cevapları küçükbaş ve büyükbaş olarak değişkenlik gösteriyor. Küçükbaş kurbanlık fiyatları marketlere göre değişse de 950 liradan başlıyor ve 1190 liraya kadar çıkıyor. Büyükbaş kurbanlığın hisse fiyatı ise 1295 lira. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık almak için besicilere giderek araştırma yapan vatandaşlar, bu tablodaki fiyat yüksekliğinden şikayetçi. 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar sorusuna yüksek fiyatlı cevap alan vatandaşlar düşünceli. Küçükbaş kurbanlıklar 750-950 lira arasında fiyatlarla pazarlarda yerini alırken, bazı marketler de kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Marketten kurban almak isteyenlerin en az 950 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

30968

KURBANLIK FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Vatandaşların merak ettiği ise kurbanlık fiyatları idi. Küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları kaç lira sorusuna bir yanıt da Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 2016 yılı için açıklanan kurbanlık fiyatları baz almaktı: "Hayvan fiyatları illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte hayvan başına, büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira." Fakat bu sene düve kesiminin yasaklanması sonrasında küçükbaş hayvanlarının minimum 1000 lira, büyükbaş hayvanların ise minimum 5000 liradan başlayacağı öngörülüyor.

cropped_content_kurban-oncesi-flas-karar-duve-kesimi-yasaklandi_qOdm9roTMJjNF95

DÜVE NEDİR? İŞTE KURBANLIK ÇEŞİTLERİ

Sığır kelimesi, halk arasında geniş manada geviş getiren, etinden, sütünden ve hizmet hayvanı olarak faydalanılan büyükbaş evcil hayvanlar için kullanılır. Dar manada ise, evcilleştirilen ve etinden, sütünden veya gücünden faydalanılan ve birçok soyu üretilen evcil boğa (Bos taurus)dır. Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir yıllıktan babalık dönemine kadar erkeklerine tosun; damızlık erkeğine boğa; yavrulayan dişiye inek; iğdiş edilmiş erkeğine öküz denir.

kucukbashayvanureticileri

KURBAN KESME İBADETİ

Kurban, Allah'a yakın olmak ve rızasına ermek için ibadet niyetiyle kurbanlık bir hayvanı kesmektir. Kurban sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Diğer bir değişle kurban, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

DÜVE KESİMİ YASAĞI FİYATLARI ETKİLİYOR MU?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düve kesiminin yasaklanmasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını savundu. Kararın Kurban Bayramı'na az bir süre kala alınmasının kendilerini ve alıcıları zora durumda bırakacağını ifade eden besiciler, “Milletin elinde düveler kalacak bu da hayvan fiyatlarını artıracak” dedi.

KOÇ FİYATLARI NE KADAR?

12 kilogramlık koç 995 TL’den satışa çıkarken, 16 kilogramlık koçun fiyatı ise 1155 TL’yi buluyor. 21 kilogramlık büyükbaşın hisse fiyatı da 1295 TL’den satılıyor.

İSTANBUL'DA KURBAN SIKINTISI VARMI?

İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinden İstanbul'a getirilen 17 bin büyükbaş ve 4 bin 800 küçükbaş kurbanlığın Anadolu Yakası'ndan Avrupa'ya geçmesine izin verildiğini belirterek, "Hayvan sahipleri, kurbanlıklarını bu gece 24.00 itibarıyla Avrupa Yakası'na geçirebilecek. Avrupa'dan Anadolu'ya hayvan geçişi konusunda bir yasak bulunmuyor. Ayrıca İstanbul'da kurbanlık sıkıntısı yok." dedi.

marketlerin-kurbanlik-yarisi-2371200

VETERİNERLER DENETLEYECEK

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan, bu tip olayların özellikle Kurban Bayramı döneminde arttığını söyledi. Yücesan, "Normalde yaşını doldurmamış hayvanı bir süre daha beslemek ekstra maliyet yaratır. Hayvanı 2 yaşını doldurmadan satıp hem maliyetten kurtuluyor hem de daha fazla para kazanıyorlar. Çünkü bayramdan sonra fiyatlar düşüyor. Aynı parayı kazanamayacakları için bu yola başvuruyorlar" diye konuştu.

Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, 2 yaşını doldurmamış hayvanın kurban edilmesinin dinen de caiz olmadığını belirterek, "Bunu inancı olan insanların yapması mümkün değil. Aracın şasisyle dahi oynayan insanlar hayvan pasaportlarıyla da oynar. Burada veteriner hekimlere büyük iş düşüyor. Denetimler onların kontrolünde" ifadelerini kullandı.

KURBANLIK 1 MİLYON 150 BİN HAYVAN MEVCUT

Türkiye'de 1 milyon 150 bini büyükbaş olmak üzere toplam 5 milyon 150 bin kurbanlık hayvan bulunuyor. Toplam 59 ilde hayvan pazarı, 15 ilde de hayvan borsası faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Türkiye'de büyükbaş varlığı 14 milyon 222 bin 228, küçükbaş varlığı da 41 milyon 329 bin 232 olarak belirlendi. Türkiye'de geçen sene Kurban Bayramı'nda 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş kesimi gerçekleşti. Bu yıl da kesime hazır 1 milyon 150 bin hayvan var.

İKİ YAŞIN ALTINDAKİ HAYVAN KURBAN OLMUYOR

Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurup doldurmadığı da genellikle çapa denilen alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılıyor. Irkına göre bazı hayvanlarda çapa dişi gecikebiliyor. Bu da üreticinin güvenilirliği ya da hayvanın orijinal pasaportu ile anlaşılabiliyor.

Kesime girecek hayvanın hem küpesi hem de pasaportu oluyor. Küpe üzerindeki numaralar sayesinde internet üzerinden hayvanın geçmişine ulaşılabiliyor. Pasaport ise hayvanın bilgilerinin yer aldığı yazılı bir belge. Vatandaşın hayvan alırken hem küpeyi hem de pasaportu kontrol etmesi gerekiyor.

FİYATLAR EL YAKIYOR

Geçen yıl 600 liradan başlayan küçükbaş kurbanlık fiyatlarının bu yıl bin liraya yükselmiş olduğunu gördüklerini belirten vatandaşlar, büyükbaş kurbanlıkların ise daha yüksek olduğunu söyledi.

KALİTELİ ET YİYEMİYORUZ

Büyükbaş kurbanlıkların kişi sayısına göre en az bin 250 liradan başladığını ve 2 bin liraya kadar çıktığını gören vatandaşlar, yanlış politikalar yüzünden hayvan fiyatlarının yükseldiğini belirterek "Son yıllarda hayvancılık sektöründe yaşananlar yüzünden et ve hayvan fiyatları sürekli yükseliyor. Bugün hayvancılık şehri olan Kırıkkale'de et fiyatlarının 40-50 lira arasında olması nedeniyle zaten doğru dürüst et yiyemiyoruz" dedi.
2017 Küçükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar ? Fiyatlar düşecek mi? ile ilgili etiketler Kurban Bayramı Kurban 2017 fiyat gıda tarım ve hayvancılık küçükbaş
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.