Geçen yüzyılın en büyük depremi: 1939 Erzincan depremi şiddeti nedir? Kaç kişi öldü?

Erzincan'ın Tercan ilçesinde bir deprem meydana geldi. Depreme ilişkin verileri AFAD ve Kandilli Rasathanesi paylaştı. Yapılan haberlerin ardından Erzincan depremi büyüklüğü ve saat kaçta olduğu merakla araştırılıyor. Diğer taraftan geçen yüzyılın en büyük depremleri arasında yer alan 1939 Erzincan depremi de yeniden gündeme geldi. Peki, 1939 Erzincan Depremi şiddeti nedir? Kaç kişi öldü?

AFAD'ın verilerine göre bugün saat 08:41'de Erzincan'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Erzincan depremine yönelik yapılan haberlerin ardından, geçen yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak gösterilen 1939 Erzincan depremi yeniden gündeme geldi. Peki, 1939 Erzincan depremi şiddeti nedir? 1939 Erzincan depreminde kaç kişi öldü?

Geçen yüzyılın en büyük depremi: 1939 Erzincan depremi şiddeti nedir? Kaç kişi öldü?

1939 ERZİNCAN DEPREMİ ŞİDDETİ NEDİR? KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Erzincan'da 27 Aralık 1939'da meydana gelen ve 33 bin kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 100 bin kişinin yaralandığı 7,9 büyüklüğündeki deprem hafızalardan silinmiyor.

1939 Erzincan Depremi, 26-27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan’da oluşan çok şiddetli yer sarsıntısıdır. Yüzey dalgası büyüklüğü 7,9 richter ölçeği'ne göre büyüklüğü 7,2 olan deprem sonucunda toplam 32.962 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 100.000 kişi de yaralanmıştır. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkılmıştır.

Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem Türkiye'nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Can kayıplarının fazla olmasını bir nedeni de zorlu kış şartlarından dolayı yardımların güç koşullar altında ulaşmasıdır. 52 saniye sürmüştür. Deprem nedeniyle Karadeniz kıyısındaki Fatsa'da tsunami yaşanmıştır.

1939 ERZİNCAN DEPREMİ NEDENLERİ?

Türkiye’nin birinci derece deprem bölgesinde bulunan Erzincan, Kuzey Anadolu deprem kuşağının çok etkin bir bölümü olan Erzincan Ovası içindedir. Tarihi belgelere göre Erzincan son bin yılda 11 kez tümüyle yıkıma uğramıştır. Yerleşmenin bulunduğu zemin, akarsu çökellerinden oluşmuştur.

Bu malzeme kentin yukarı kesimlerinde konglomeralaşmıştır. Orta bölümlerde birbirini izleyen çakıl ve kum katmanlarına rastlanır.Bu katmanlar oldukça yerleşmiş ve sıkı yapılıdır. 1939 depreminden sonra yerleşim alanı dışında bırakılmış olan eski şehrin zemini, kalın bir tarihi enkaz örtüsüyle kaplı yerleşmemiş akarsu birikintilerinden oluşmuştur. Erzincan'da bilinen ilk deprem Pontus zamanında olmuştur.

 

 

Geçen yüzyılın en büyük depremi: 1939 Erzincan depremi şiddeti nedir? Kaç kişi öldü? ile ilgili etiketler Erzincan deprem Doğal afet
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.