160 yıldır çözülemeyen matematik sorusu çözüldü!

Ünlü İngiliz Matematik Profesörü Micheal Atiyah, 160 yıldır çözülemeyen ve çözene 1 milyon dolar vaat edilen matematik sorusunu çözdüğünü iddia etti.

Matematik dünyası 160 yıldır çözülemeyen Riemann hipotezine kilitlendi. Daha önce yaptığı çalışmalarla matematiğin Nobel’i olarak anılan Abel Ödülü alan ve kazandığı Fields Madalyası ile adından söz ettiren İngiliz Profesör Michael Atiyah, çözülemeyen soru için yaptığı çözümü Heidelberg Laureate Forum’da meslektaşlarıyla paylaştı.

Yaptığı çözümün sağlamasının yapılmasını ya da çürütülmesini bekleyen ünlü profesör, 1859’da Alman matematikçi Bernard Riemann tarafından sunulan ve çözene 1 milyon dolar vaat edilen soruyu çözdüğünü iddia ediyor.

Clay Matematik Enstitüsü tarafından 2000 yılında "Millenyum problemleri" olarak tanımlanan çözümsüz 7 denklem arasında yer alan Riemann hipotezi asal sayıların dağılımını açıklaması açısından çok büyük önem taşıyor. Asal sayılar, yalnızca kendilerine ve bir sayısına bölünmeleri nedeniyle kriptoloji alanında çok önem arz ediyor. Bu sayılar kullanılarak yapılan asimetrik şifreleme, günümüz bankacılık işlemlerinde ve hassas bilgilerin şifrelenmesinde yaygın olarak kullanıyor.

 

Şimdiye kadar bulunmuş en büyük asal sayı 23 milyon 249 bin 425 haneliydi. Riemann hipotezi kanıtlanırsa asal sayılara ulaşmak daha kolay olacak ve bu sayıları temel alan kriptoji alanı yeni çözümler bulmak zorunda kalabilir.

160 yıldır çözülemeyen matematik sorusu çözüldü! ile ilgili etiketler Riemann hipotezi 160 yıldır çözülemeyen soru Profesör Micheal Atiyah Bernard Riemann
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.