14 Kasım dünya ne günü? 14 Kasım önemi nedir?

Yıl içerisinde belirli tarihler, dünyada pek çok değişimi beraberinde getiren, farkındalık yaratan dinamikleri de beraberinde getiriyor. Önümüzdeki süreçte ise, tüm dünya için önemli günlerden biri de 14 Kasım. 14 Kasım'ın önemi büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, 14 Kasım dünyada ne günü? Detaylar haberimizde...

Her yıl dünyada 14 Kasım büyük bir heyecanla bekleniyor. 14 Kasım, dünya tarihinde diyabet konusunda farkındalığımızın artmasına sebep olan, önemini unutmamak adına ise çeşitli etinlikler yapılan bir tarih. Bu sebeple, "14 Kasım dünya ne günü?" sorusu büyük bir heyecanla araştırılıyor. Ayrıntılar haberimizde...

14 Kasım dünya ne günü? 14 Kasım önemi nedir?

14 KASIM DÜNYA NE GÜNÜ?

14 Kasım, 1991'den beri her yıl Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Diyabet Günü ile, dünyada diyabet yani şeker hastalığına yönelik farkındalığın artırılması amaçlanmaktadır. 

DİYABET HAKKINDA

Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. İnsülin, vücudumuzda pankreas tarafından salgılanır, yemeklerle alınan besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için anahtar görevi görür. İnsülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar. Tip1 ve Tip2 olarak iki olarak tanımlanan iki tip diyabet çeşidi bulunmaktadır.

DÜNYA DİYABET GÜNÜ HAKKINDA

Dünya Diyabet Günü, dünya çapındaki hızlı diyabet artışına yanıt olarak Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1991 yılında başlatılmıştır. 1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig‘in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım tarihini Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

2016 yılına kadar Dünya Diyabet Günü, 160'tan fazla ülke ve bölgede 230'dan fazla UDF üyesi dernek ve diğer kuruluşlar, şirketler, sağlık uzmanları, politikacılar, ünlüler, diyabeti olan kişiler ve aileleri ile yaşayan insanlar tarafından anılıyordu. Faaliyetler arasında diyabet tarama programları, radyo ve televizyon kampanyaları, spor etkinlikleri ve diğerleri yer alır.

14 Kasım dünya ne günü? 14 Kasım önemi nedir? ile ilgili etiketler diyabet şeker hastalığı Dünya Diyabet Günü
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.