130 bin işçi bu zammı bekliyor!

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden metal sanayiinde 8 Ekim'de başlayan 2019-2020 dönemi MESS Grup Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Taraflar bugün üçüncü kez masaya oturacak. Uzlaşma sağlanamaması halinde arabulucu heyeti devreye girecek.

Bosch, Mercedes, Renault, Siemens, gibi dev firmaların da aralarında olduğu 186 iş yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi ile metal işçisinin yeni dönemdeki hakları belirlenecek görüşmelerde üçüncü toplantı bugün.

TÜRK METAL'İN TALEBİ %26,28

Görüşmelerde, işveren tarafını MESS, işçi tarafını ise Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları temsil ediyor.

Söz konusu 130 bin işçiden yaklaşık 120 bini Türk Metal Sendikası üyesi. Sözleşmenin ilk altı ayında toplam yüzde 26,28 zam isteyen sendika, ikinci altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1 ile 2020'de sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 zam talep etti.

1 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

Özçelik-İş ise, birinci 6 ay yüzde 20, ikinci 6 ay enflasyon artı 1, üçüncü 6 ay enflasyon artı 2, dördüncü 6 ay enflasyon artı 1 zam talebinde bulunmuştu.

Birleşik Metal-İş de yüzde 34 zam teklifi vermişti.

EKONOMİYE KATKISI 30 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

MESS üyesi şirketler ekonomiye 30 milyar doların üzerinde katkıda bulunuyor. İmalat sanayi cirosunun dörtte biri ve ihracatının yüzde 39'u üyeler tarafından gerçekleştiriliyor, 200 bine yakın kişiye doğrudan, 1 milyon kişiye de dolaylı istihdam sağlanıyor. Bu nedenle toplu iş sözleşmesi tüm ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor.

130 bin işçi bu zammı bekliyor! ile ilgili etiketler Türkiye Mercedes Renault mess Türk metal toplu sozlesme siemens
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.