10 korona hastasından 1’i sağlık çalışanı

Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken salgına karşı savaşta ön saflarda olan sağlık çalışanları büyük risk altında kalıyor. Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. M. Necmi İlhan, Türkiye’de koronavirüs tanısı konulan kişi sayısının 400 bine yaklaştığını, salgının başından bu yana 40 binden fazla sağlık çalışanının enfekte olduğunu, yarısı hekim 100’den fazla sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Koronavirüs ile mücadelede görev yapan sağlık çalışanları en riskli gruplar içinde yer alıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kış mevsimiyle birlikte üst solunum yolu hastalıkların da artmasıyla birlikte sağlık çalışanlarının iş yükünün daha da artacağının altını çizdi.

İlhan, Türkiye’de resmi verilere göre ilk vakanın 11 Mart’ta tespit edildiğini anımsatarak, “Türkiye’de koronavirüs tanısı konulan kişi sayısı 400 bine yaklaştı. Salgının başından bu yana 40 binden fazla sağlık çalışanı enfekte oldu, yarısı hekim 100’den fazla sağlık görevlisi hayatını kaybetti. Bir başka deyişle Türkiye’de şu an için koronavirüs tanısı alan yaklaşık her 10 kişiden biri sağlık çalışanı” bilgisini verdi. İlhan, artışa karşın hekiminden hemşiresine, sağlık teknisyeninden hasta bakıcısına kadar tüm sağlık personelinin canla başla görevlerinin başında olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

YÜKLERİ DAHA DA ARTTI

“Artık izin de kullanılamıyor, sağlık çalışanlarının çoğu uzun süredir sevdiklerini göremeden çalışıyor ama bu süreç dahi sağlık çalışanlarının motivasyonunu azaltmıyor. Gerek filyasyonda sahada birebir çalışan gerekse hastanede görev yapan, ambulanslarda hizmet veren sağlık çalışanlarımızın tümü, koronavirüsle mücadelede cansiperhane çalışıyor. Enfeksiyon nedeniyle izolasyonda ya da karantinada kalırken hatta tatil bile yapılamazken gelinen noktada vatandaşların da sağlık çalışanlarını desteklemelerini istiyoruz. Tedbir kurallarına dikkat edilmediğinde sağlık çalışanlarının yükü artıyor.”

10 korona hastasından 1’i sağlık çalışanı ile ilgili etiketler Koronavirüs Sağlık çalışanları hekim vaka sayısı
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.