Yeni sezon, yeni heyecan! Takımların son durumunu İbrahim Seten, İzzet Çapa'ya yorumladı

Bilenler bilir, Vatan Gazetesi'nin Spor Müdürü İbrahim Seten mesleğin ve alanının duayen isimlerinin başında gelir. Hal böyle olunca da liglerin başladığı şu günlerde büyük resmi tarif ettirmek farz oldu İbo'ya....

Eminim aranızda “Sen ne anlarsın futboldan İzzet?” diyenleriniz çıkacaktır. Evet, haklısınız! Benim futbolla alakam, yakın arkadaşlarımı rakipleri konusunda kızdırmaktan öteye geçmedi. Ama aslına bakarsanız rahmetli babam, 40’lı yılların Beşiktaş’ının çok önemli futbolcularından biriydi.

Neyse efendim gelelim biz sadede…

İşte size İbrahim Seten’in gözünden transferler, yeni sezon, Dursun Özbek, Arda ve diğerleri...

BEN BÖYLE BONKÖR BİR TRANSFER DÖNEMİ GÖRMEDİM

- Sana göre bu sezonun en iyi transferlerini hangi takım yaptı?

Spor medyasına girdiğimden beri, ki 20 seneyi geçiyor, en renkli ve bonkör transfer dönemini yaşıyoruz. Hiç bu kadar çok para harcandığını, hiç bu kadar önemli isimlerin transfer edildiğini görmedim.

En iyi transferleri yapan burun farkıyla Beşiktaş. Nokta transferlerle ihtiyacı olan bölgeleri teker teker doldurdu.

Mesela santrafor! Negredo (Beşiktaş), Gomis (Galatasaray), Soldado (Fenerbahçe) ve Burak (Trabzon) arasında yapılacak bir kıyaslama, aslında genel transferler için de geçerli sayılabilir.

safkhkasfasfd

Hepsi de aynı yaşlarda; benzer kariyerlerde... İçlerindeki en iyisi Negredo; Premier Lig’de çok uçup kaçmadı ama burada iyi işleyen kanatlarla iş yapar ve 15+ gol atması işten değil.

Soldado çok fazla sakatlık geçirdi ve attığı golden çok, 6 pastan kaçırdıklarını izlediğim için emin olamıyorum performansı konusunda.

Gomis Fransa'da en fazla kafa golü atan oyuncu; gene de yapı olarak daha "armut piş, ağzıma düş"çü. Bu yüzden de kariyerinde Lyon'dan ötesini görememiş! Onun grafiği biraz da yanındakilerin performansına bağlı. 20 milyon Euro'yu bulan maliyetiyle çok da pahalı sanki.

ewewf

Burak Yılmaz da sonuçta 2-3 senedir hep düşüşte ve ben olsam sırf adı için toplam 14 milyon Euro’yu vermezdim.

Bütün transferleri teker teker değerlendirmeye kalksam sabahı buluruz. 25'e yakın oyuncu arasından en iyilerini saymak gerekirse...

Fenerbahçe'de Valbuena orta alanla hücum arasındaki boşluğu belli ki çok iyi dolduracak. Fedakar ve çalışkan. Orta alandaki Topal-Josef kabızlığına ilaç olacak kadar da yaratıcı..

Zenit'ten yeni gelen Giuliano hastası olduğum bir oyuncu tipi ve “post-Alex sendromunu” yok edebilecek kadar 10 numaraya yatkın.

ssdfsdfsdfsdfsdfsd

Sağ bekteki Isla da oradaki çukuru çabucak doldurur. Ekici ne yapar bilemiyorum ama sanki bu kadroda ancak yedek olabilir.

Fenerbahçe karşı kaleye hızlı gitme problemi yaşamazsa güzel bir takım yaptı.

Beşiktaş tüm transferler içindeki en iyisini yaptı Pepe'yi alarak. Şu andaki Real Madrid'de bile oynar. Benim için sahada duruşu bile yeter.

dwefewf

GALATASARAY'IN BİR HATASI DA 11 TANE YILDIZ ALIP KULÜBEYİ 3 HAFTA DAYANMASI ŞÜPHELİ TUDOR'A EMANET ETMESİ

Bugün gelen Medel de bodur filan ama kemik gibi adam. Pepe ile beraber çok daha kavgacı ve güçlü bir Beşiktaş izlemeye hazır olun.

Hadi bu haberi de benden duyun, Beşiktaş bir stoper daha alacak. Kanada da Lens'i aldılar. Antep'ten transfer ettikleri Orkan bile çok değerli bir genç yıldız adayı. Beşiktaş kaliteli adamları ucuza alarak iyi bir ticari anlayışa sahip olduğunu da gösterdi.

skhdklshfsf

Bunun tam tersini ise Galatasaray yaptı. Mariano, Feghouli, N'diaye, Gomis, Fernando, Belhanda, Maicon 10 üstünden 7'yi aşan adamlar ama hepsi de birer servet karşılığında geldi.

Galatasaray'ın bir hatası da 11 tane yıldız alıp kulübeyi 3 hafta dayanması şüpheli Tudor'a emanet etmesi. Şu kadroyu Fatih Terim'e versen gözü kapalı şampiyonluk adayı ama yönetim tuhaf biçimde Terim'i almamak için direniyor. Arda'yı geri döndürmeyi başarırlarsa zaten Terim defteri sezon sonuna kadar kapanır.

DEFANS HATTINDA BEŞİKTAŞ'I AÇIK ARA ÖNDE GÖRÜYORUM

- Peki İbo, bütün bu anlattıklarının ışığında en iyi 11'i hangi takım kurar?

En iyi 11'i transferlerini ince eleyip sık dokuyarak yapan Beşiktaş kuracak gibi gözüküyor. Şampiyon kadronun iskeletini bozmadan 4 nokta transfer yapan Beşiktaş, kadro kalitesi açısından 3 büyüklerin içinde 1 adım öne çıkıyor!

sdfmnasjdfasdf

Fenerbahçe’nin geçen sene 17 asist yapmış futbolcusunu (Lens) kadrosuna kazandırması ezeli rakipleri için önemli bir güç kaybı olacak gibi. Quaresma ve Lens’in yan yana oynayacağı maçlarda bazı savunma zaaflarının yaşanabileceği potansiyelini göz ardı etmemek lazım. Ama hücuma önemli katkıları olacağı da bir gerçek.

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kanat rotasyonuyla kıyasladığımızda Valbuena - Dirar / Feghouli – Yasin (Garry) ikililerine göre biraz daha öne çıkıyor Q7 ve Lens.

sdfjhasgjdfasdf_1

Orta saha rotasyonunda Fernando ve Diaye transferleriyle Galatasaray ağır bassa da Atiba, Oğuzhan, Tolgay ve Talisca’nın birbirine alışkın ve uyum içinde olması önemli bir ayrıntı.

Defans hattında Beşiktaş'ı açık ara önde görüyorum fakat sağlıklı bir Gökhan Gönül ve Adriano şartıyla. Fenerbahçe’de hala devam eden Skrtel’in partneri problemi Mehmet Topal’la mı kapatılacak, yeni transfer mi yapılacak merak konusu ama Kjaer’in gidişi düşünülenden fazla kan kaybettirmiş olabilir.

Galatasaray’daki Maicon - Ahmet tandemi üç büyüklerin bana göre en kötü stoper ikilisi.

Maicon Ostersunds maçında bazı pozisyonlarda ağır kalabileceklerinin sinyalini verdi bence...

SON YILLARIN EN ÇEKİŞMELİ LİGİ OLACAK

- Tamam İbo eyvallah, ihtisasına itibarım sonsuz. Ama ilaç prospektüsü gibi birçok isim sıraladın bana. Gelelim sadede; sezon sonunda şampiyonluk ipini kim göğüsler?

Son yılların en zevkli ve çekişmeli ligi geçecek gibi gözüküyor. Bütün takımların yaptıkları takviyeler önemli ve 2017-2018 İlhan Cavcav Sezonu en çok yıldıza ev sahipliği yapacağımız sezon olabilir.

ibram

Başakşehir, transferlerini en çok beğendiğim takımlardan. Göksel Gümüşdağ ve Abdullah Avcı’yla birlikte çok iyi bir futbol aklı oluştu orada. Yapılan transferlerin takıma en kısa sürede oturduğunu Club Brugge eşleşmesinde tecrübe etmiş olduk. Bu sene her takımın oynamaktan çekineceği bir kadro kurdular ve şampiyonluğun ciddi adayı oldular yine. 4 önemli şampiyonluk adayı var; 50. senesini kutlayan Trabzonspor değiştirmeye çalıştığı kadro iskeletiyle şu an yapılanmakta olan bir takım görüntüsünde; bu sebeple benim şampiyonluk adayım değil.

Başakşehir’in şampiyonluğu beni hiç şaşırtmayacaktır ama ben yine de son 2 senenin şampiyonu Beşiktaş’ın şampiyonluk ipini bu sene de göğüsleyeceğini düşünüyorum. Plasem de Fenerbahçe...

DURSUN ÖZBEK'İN ABİLİĞİ BAŞKANLIĞINDAN DAHA İYİ

- Galatasaraylılar’ın bu kadar tepki gösterdiği Dursun Özbek'in Kulüpler Birliği Başkanı olmasına nasıl bakıyorsun?

Dursun Özbek'in karşındaki insanı hipnotize eden tuhaf bir gücü vardır. Ne zaman karşısına "Abi amma da kötü yönetiyorsun" diye otursam, her seferinde "Adam haklı ya, kulüp de kötü durumda, Dursun Abi ne yapsın?" diyerek kalkıyorum.

duran

Dursun Abi 2 yıl kötü takımlar kurdu, ancak otopark kahyalığı yapacak insanlardan yönetici profili yaratmaya çalıştı, transferlerde çoğu zaman kazık yedi. Ve Galatasaray’daki son şansını kullanıyor bu sezon. Ben herkesin aksine Dursun Özbek alicenaplığının Kulüpler Birliği'nde çok işe yarayacağını düşünüyorum. Galatasaray’ı kötü yönetmiş olabilir; 18 kulüp arasındaki abiliği çok iyi yapması kuvvetle muhtemel. Umarım yanılmam.

ARDA HERKES TARAFINDAN TAKDİR EDİLİYOR AMA ONA DUYULAN SEVGİ AZALDI

- Bunca yılın spor yöneticisi olarak eminim Arda’yla ilgili edecek bir iki lafın vardır… Açıkçası ben ne gidiş şeklini, ne de dönüşünü şık bulmadım…

Arda, Türkiye'nin en şanslı futbolcularından biri. Ne yaparsa yapsın önüne her seferinde yeni bir kapı açılıyor. Bilal Meşe olayını normal karşılamak ve unutmak imkansız. Ne olursa olsun hepimiz tarafından takdir ediliyor, sadece ona duyulan eski sevgi azaldı. Ben olsam o kadar olaydan sonra Arda'yı kolay affetmezdim ama Yıldırım Demirören, egosunu sıfırlamış bir başkan.

1594641_1ce226ff8005c4e3a7f653156c62ce0f_640x640

Başkası olsa yaşananları çok büyütürdü; o hiç mesele etmedi ve Arda'yı kazanma yoluna gitti ilk andan itibaren. Belki de doğrusunu yaptı. Umarım Arda, bu sefer çevresinin negatif etkisinden kurtulur ve umarım 2018'e gitmemizi sağlar.

Röportaj: İzzet Çapa / Superhaber

Yeni sezon, yeni heyecan! Takımların son durumunu İbrahim Seten, İzzet Çapa'ya yorumladı ile ilgili etiketler İzzet Çapa
GÜNÜN VİDEOSU

Tesla karşıtları Berlin'de Tesla fabrikasına saldırı başlattı!

Tesla karşıtları Almanya'daki Tesla fabrikası Giga Factory'ye saldırı başlattı.