Yapılandırmada bir istek

Söz konusu Kanun kapsamında yapılandırmaya ilişkin ilk taksit ödemesi son günü 30.11.2016 idi. Aynı tarih peşin ödemeyi seçen mükellefler için de geçerliydi.

Mükelleflerin neredeyse tamamına yakın kısmı 30 Kasım’da bu ödemeyi yapabilmek için yoğun çaba sarfetti. Bir önceki yazımda rakamsal sonuçları belirttim. Çok başarılı sonuç alınmıştır.

PEŞİN ÖDEMEK İSTEYENLERE EK SÜRE

Ancak borçlarını peşin ödemek isteyen mükelleflerin bir kısmı 30 Kasım’da ödemesi gereken tutarı ödeyemediler. Fırsat kaçtı derken Bakanlık müjdeyi verdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde; anılan Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve peşin ödemeyi tercih eden mükelleflerden 30 Kasım 2016 tarihine kadar ödemelerini yapmamış olanlar, 2 Ocak 2017 Pazartesi (bu tarih dahil) gününe kadar peşin ödenecek tutarları %1,40 oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödemeleri halinde Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanabileceklerini duyurdu.

Bu kapsamda olan mükelleflere verilen ek süre çok yerinde ve doğru yaklaşımdır.

Fırsatı kaçıranlar için yeni fırsat imkanı doğmuştur. Bu son fırsattır, kaçırılmamasını tavsiye ederim.

TAKSİTLE ÖDEMEK İSTEYENLERE DE EK SÜRE VERİLMELİDİR

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun kapsamında borçlarını taksitle ödemek isteyen mükellefler için çok önemli bir şart vardı.

O da şu; eğer taksitle ödeme seçeneğini tercih etmiş iseniz 30 Kasım ve 31 Ocak ‘ta ödenmesi gereken ilk 2 taksidi ödemek zorundasınız.

Ödemez iseniz ne olur? İşte en can alıcı husus, yapılandırma bozulur. Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanma fırsatı kaçmış olur. Yani ödeyeceğiniz tutar eskiye döner, borç tutarınız artar.

Birçok mükellef bu hususu dikkate alarak ilk taksidi ödediler, 31 Ocak’taki ikinci taksidi ödemek için de finansal hazırlıklarını yapmaya başladılar.

Ancak bazı mükellefler ya finansal zorluktan yada ödeme şartını bilemediklerinden 30 Kasım’daki ilk taksidi ödeyemediler. Bu konuda tarafıma okuyucularımdan ve mükelleflerden onlarca telefon ve bilgi geldi. Acaba bize de bir fırsat tanınamaz mı diye. Söz konusu mükellefleri dinleyip, durumlarını da değerlendirince kendilerinin makul gerekçeleri olduğu sonucuna vardım.

Peşin ödeme seçeneğini tercih eden mükelleflerde olduğu gibi son bir fırsat tanınabilir.

Yani taksitle ödeme seçeneğini tercih edipte 30 Kasım’da ilk taksidi ödeyemeyenlerin, ikinci taksit tarihi olan 31 Ocak’ta iki taksidi birlikte ödemeleri halinde yapılandırmanın bozulmayacağı fırsatı tanınabilir.

Elbette ödenmeyen ilk taksit için gecikme zammı hesaplanacaktır.

Maliye İdaresinin tanıyacağı bu yöndeki bir ek süre, bu kapsamda olan mükellefler için fırsat, idare için kazanç olacaktır.

BİR HATIRLATMA: Varlık Barışında Süre 6 Ay Uzatılacak.

Değerli okuyucularımın hatırlayacağı üzere; bir önceki yazımda Varlık Barışında sürenin 31.12.2016 tarihinde sona ereceği ve bu sürenin en az 3 ay daha uzatılması gerektiğini yazmıştım.

Bu konuda daha önceki yazılarımda da müteaddit defa belirttim. Sayın Maliye Bakanımız göreve geldiği günden bu güne kadar bir çok önemli projelere imza atmış, ülkemizi yatırım yapılamaz algısını yerleştirmeye çalışan küresel oyunculara karşı da mücadelede en ön safta yer almıştır. Bu başarılı yürüyüşü bir kez daha takdire şayandır.

Zira daha yazımızın mürekkebi kurumadan Maliye Bakanımız Varlık Barışında sürenin 6 ay uzatılacağı müjdesini verdi.

Mükellefler bu süre uzatımını iyi değerlendireceklerdir..

HAS SÖZ

Çabuk büyü çabuk yetiş tez oğlum, çakal gezen şu dağlarda gez oğlum

Çabuk büyü çabuk yetiş tez oğlum, hain gezen şu dağlarda gez oğlum,

Senden gider sonsuzluğa yol oğlum, dört bir yana salmalısın kol oğlum

Ekmeğini aç olanla böl oğlum, haram yeme, Hakk uğruna öl oğlum.!

Gez oğlum, vatanına göz dikeni ez oğlum.!

Dostun kim düşmanın kim sez oğlum, tarihini şerefinle yaz oğlum.!

(Esat Kabaklı )

Diğer Yazıları