Vartolu'nun hastalığı nedir? Şizofrenin belirtileri nelerdir?

Şizofren nedir? Show Tv'nin reyting rekorları kıran dizisi Çukur'un 19. bölümü izleyicileri ekranlara kilitledi. Dizinin finalindeki sahne ile birlikte Vartolu'nun şizofren olduğu iddia edildi. Biz de bu konuda merak edilenleri vatandaşlarımız için derledik. Şizofreni ile ilgili detayları bilgilere ulaşmak isteyen okurlarımız için haberimizi derledik. Çukur'un son bölümünde Yamaç ve Beyefendi lakaplı Baykal arasında da hesaplaşma yaşandı. Baykal'ın aslında Beyefendi olduğunu öğrenen Yamaç karşısına çıktı. Peki, şizofren hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Vartolu'nun hastalığı nedir? Konu hakkında detaylı bilgilere ulaşmak isteyen vatandaşlarımız için haberimizi derledik. Vartolu’nun oğlu olduğunu öğrenen ve acı içinde Aliço’dan yardım isteyen İdris soluğu oğlu Kahraman’ın mezarında aldı. Kahraman’ın ölümünden kendini sorumlu tutan İdris gözyaşlarına hakim olamadı. Şizofreni ise vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Peki, şizofren hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Vartolunun_hastalg_nedir_Sizofren_hastalg_nedir_Belirtileri_nelerdir_Tedavisi_nedir

ŞİZOFRENİ NEDİR?

Şizofreni de migren ya da epilepsi gibi beyin hastalığı olmakla beraber gerek ortaya çıkmasında gerekse nasıl bir gidiş göstereceğinde çevresel, psikolojik ve sosyal etkenlerin de rolü vardır. Diğer psikiyatrik bozukluklara göre şizofreni kişinin mesleki ve sosyal işlevselliğinde daha ciddi kayıplara yol açabilmektedir.

asfsVartolunun_hastalg_nedir_Sizofren_hastalg_nedir_Belirtileri_nelerdir_Tedavisi_nedir

ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şizofreninin alevlenme ve yatışma dönemlerinde farklı belirti ve bulgular ön plana çıkar. Alevlenme döneminde özellikle düşünce ve algılama bozuklukları ön plana çıkar. Örneğin kişi çevresindekilerin kendisine düşman olduğuna, izlendiğine, herkesin kendi hakkında konuştuğuna ya da çevresinde tam anlayamadığı" bir şeylerin döndüğüne" inanabilir. Bu düşünce bozukluğu sarsılmaz, değişmez derecede güçlüyse " hezeyan " olarak tanımlanır.

Kişinin çevresine karşı tutumu da bu hatalı düşüncelerden etkilenir. Korku ya da öfke duymak gibi, insalardan kaçınmak ya da kavgacı olmak gibi.ya da kişi ortada bir ses, görüntü olmamasına karşın bunları varmış gibi algılayabiliyor ( halüsinasyonlar ). Eğer sadece kendinin duyduğu bu seslere yüksek sesle yanıt verirse dışarıdan kendi kendine konuştuğu izlenimi verebilir.

Şizofreninin alevlenme belirtileri yatıştıktan sonraysa kişide günlük işleri yapmakta isteksizlik, alışveriş sırasında ya da bir yerden bir yere giderken karşılaştığımız, bize basit gelen bazı sorunların üstesinden gelmekte güçlük çekme gibi, genel olarak hayatla başa çıkmakta zorlanma diyebileceğimiz durumlar görülüyor. Hasta, ev içindeki sorumluklarını yerine getiremeyebiliyor. Bu durum, çoğu zaman yakınları tarafından tembellik hatta şımarıklık olarak görülür.

Oysa ki bunlar şizofreninin temel belirtileridir. Bazı hastalarda konuşma miktarının azaldığı, kendine bakımın gerilediği gözlenir. Sonuç olarak şizofreninin düşünmek, anlamak, espri yapmak, sorun çözmek gibi pek çok zihinsel işlevi bozabildiğini ve kişinin iş yaşantısını, öğrenciyse okul başarısını ve tüm çevresiyle ilişkilerini olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Vartolunun_hastalg_nedir_Sizofren_hastalg_nedir_Belirtileri_nelerdir_Tedavisi_nedirasdfasfda

ŞİZOFRENİDE KULLANIMI ÖNERİLMEYEN İLAÇLAR HANGİLERİDİR?

1. Madde kullanımı

2. Alkol kullanımı

3. Kafein

4. Antiasitler

5. Diyet yapıcı ilaçlar'ın kullanımı önerilmemektedir.

ŞİZOFRENİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Şizofreni tedavi edilebilir bir hastalıktır. Şeker hastalığı,astım yada yüksek tansiyon da kronik hastalıklardır. Bu hastalar hekimlerinin önerilerine uyar, tedavisine, diyetine dikkat ederse hastalıklarıyla birlikte çalışabiliyor, eğleniyor, tatil yapıyor. Şizofreni hastası da tedavi ekibiyle ilişkisini kesmez, ilaçlarını aksatmazsa durumuna uygun bir işte çalışması, çevresiyle ilişkilerini geliştirmesi mümkün olacaktır.

ŞİZOFRENİ TİPLERİ NELERDİR?

1. Paranoid tip şizofreni

2. Desorganize (Dağılmış Tip) şizofreni

3. Katatonik tip şizofreni

4. Farklılaşmamış tip şizofreni

5. Tortu tip şizofreni

ŞİZOFRENİ EN SIK HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?

Şizofreni genellikle genç yaşta, sıklıkla 18-25 yaş döneminde başlar. Bu aralığı 15-45 yaş olarak genişletmek de mümkündür. Ancak hastalığın erken belirtileri aylar hatta yıllar önce ortaya çıkar.

ŞİZOFRENİ TANISI NASIL KONUR?

Tanı koymak için sadece hastanın yakın dönemdeki durumunu değerlendirmek yeterli olmaz. Pek çok psikiyatrik bozukluğun belirtileri birbiriyle örtüştüğünden tanı koymakta aceleci olmak hatalı sonuca yol açar. Tanı, psikiyatristin başında olduğu bir ekibin, muayene,aile görüşmesi,psikolojik test sonuçları,diğer laboratuar incelemelerinin sonuçlarını değerlendirmesiyle konur. Konan tanının geçerliliğini test etmek için hastanın birkaç ay izlenmesi uygundur.

dsfsadfVartolunun_hastalg_nedir_Sizofren_hastalg_nedir_Belirtileri_nelerdir_Tedavisi_nedir

ŞİZOFRENİ HASTASI TÜMÜYLE ESKİ HALİNE DÖNEBİLİR Mİ?

Şizofreniyi ortaya çıkaran nedenler ve belirtiler hastadan hastaya değiştiği gibi hastaların seyri de farklılık gösterir. Tam ya da tama yakın düzelme hastaların yaklaşık 1/3'ü hafif derecede bozukluk gösterse de hayatını devam ettirebilir. Yine 1/3'e yakın bir grup orta derecede gerilemeye uğrarken yardımsız yaşaması mümkündür. Ancak hastaların %40-60'ında tek başına hayatını kazanmasına ya da devam ettirmesine engel olacak düzeyde yeti kaybı olmaktadır.

ÇUKUR SON BÖLÜMDE NELER YAŞANDI?

Çukur'un 19. bölümünde Yamaç'ın kusursuz planı sayesinde Vartolu'nun nasıl kurtulduğu ekrana geldi. Yamaç’ın kendisini kurtarmasına anlam veremeyen Vartolu, Yamaç’ın “Babamın bir oğlu daha ölmesin” sözleriyle derinden sarsıldı. Vartolu’nun oğlu olduğunu öğrenen ve acı içinde Aliço’dan yardım isteyen İdris soluğu oğlu Kahraman’ın mezarında aldı. Kahraman’ın ölümünden kendini sorumlu tutan İdris gözyaşlarına hakim olamadı. Selim’in yaşam savaşı verdiği sırada Yamaç, Vartolu’nun başına silah dayadı fakat o sırada gelen Emmi, Selim’in ameliyattan çıktığını söyledi. Yamaç apar topar hastaneye giderken, Komiser Emrah Çukur’dakilerin sicillerini araştırmaya koyuldu. Yaşadığı acının ağırlığını daha fazla taşıyamayan İdris, eve gelen Sultan’ın desteğiyle yeniden toparlandı. Ancak Sultan'dan Selim'in vurulduğunu öğrenen İdris, hayatının en büyük üzüntülerinden birini yaşadı. Selim’in Yamaç’ın önüne geçerek kurşunların hedefi olduğunu öğrenen ve gururdan gözleri dolan İdris, Selim’in kendine gelmesiyle rahat bir nefes aldı. Sena ile birlikte İzmir’den dönen Güzide, Emrah’ın uzak durmasını istedi. Yamaç Medet’in tarifiyle, her şeyi yapan kişinin Baykal olduğunu anladı. Yamaç, Baykal’la konuştuğu sırada renk vermezken, Baykal ise Yamaç’ı bitirmekte kararlıydı. Emmi’nin kendisinden bir şey gizlediğini anlayan İdris onu takip etti. Vartolu’nun tutulduğu depoya geldiğinde karşısında Vartolu’yu buldu. Vartolu ise İdris’in ona gerçek adıyla, Salih’le hitap etmesiyle şaşkınlık yaşadı. Baba oğulun duygu yüklü yüzleşmesinin ekrana geldiği final sahnesi izleyenleri ekran başına kilitledi.

Vartolu'nun hastalığı nedir? Şizofrenin belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler vartolunun hastalığı şizofren hastalığı nedir belirtileri nelerdir tedavisi nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.