2017 ÖSYS ek tercih başvurusu! Üniversite boş kontenjanları açıklandı mı?

ÖSYM'nin üniversite tercih sonuçlarını açıklanmasının ardından tercih yaptığı halde bir okula yerleşemeyen öğrenci adayları için meraklı bekleyiş sürüyor. İkinci olarak en çok merak edilen konulardan biri ise üniversitelerin boş kontenjanlarının açıklanması. Her yıl bir çok bölümde boş kontenjanlar kalıyor ve ek yerleştirmeyle öğrenci alınıyor. Peki üniversiteler için ek tercihler ne zaman başlayacak? Üniversitelerin boş kontenjanları ne kadar? Ek tercihler hangi tarihler arasında olacak? Ek yerleştirmeler nasıl yapılır? Ek tercih başvuruları nereden yapılacak? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

ÖSYM tarafından ilan edilecek boş kontenjanlar ve ek tercih tarihleri herhangi bir üniversiteye yerleşmemiş öğrenciler tarafından merakla bekleniyor. Yerleştirme sonuçlarına göre ne kadar boş kontenjan kaldı? Ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak? Üniversitelerin boş kontenjanları ne kadar? Ek tercihler hangi tarihler arasında olacak? Ek yerleştirmelerden kimler yararlanabilir? üniversiteler için ek tercihler ne zaman başlayacak? Üniversitelerin boş kontenjanları ne kadar? İşte bu soruların yanıtları...

I-ERUXMGkEqEgpyv9m1sDQ

EK TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

ÖSYM tarafından açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre, 994 bin 766 aday üniversite tercihi yaptı.

Üniversitelerdeki örgün lisans programlarına 422 bin 950, ön lisans programlarına ise 273 bin 291 aday yerleşti.

Lisans programlarında 50 bin 817, ön lisans programlarında ise 163 bin 613 olmak üzere 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığı görüldü.

090820162206003861716

ÜNİVERSİTELERİN BOŞ KONTENJANLARI NE KADAR?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

osym-artik-ygs-ile-ogrenci-almayacak-274549-5

EK TERCİHLER HANGİ TARİHLER ARASINDA OLACAK?

Geçtiğimiz sene ek tercih ve yerleştirme işlemleri 26-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti ve 15 TL ücret karşılığında öğrenciler boş kontenjanlara yerlşeme başvurusunda bulunacak. Bu yılda aynı tarihler arasında olacağı öngörülüyor.

s-54f872e995d9d931b75b8d51f82fda85cbdcfebc

KİMLER EK YERLEŞTİRMEYE BAŞVURABİLECEK?

1. ÖSYS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo 4'teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.
3. Tablo 3'deki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3’de her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3’deki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3’den tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.
4. ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.
5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.

GEÇEN SENE EK YERLEŞTİRMELER NE ZAMAN BAŞLADI?

Geçtiğimiz sene ek tercih ve yerleştirme işlemleri 26-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti ve 15 TL ücret karşılığında öğrenciler boş kontenjanlara yerlşeme başvurusunda bulunacak.

EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

EK KONTENJANDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Ağustos ayının sonunda açıklanacak ek yerleştirmeden yararlanmak için ilk koşul 2017 ÖSYS'ye başvurmak, baraj puan olan 150’yi aşmak ve merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşmemiş olmak.

ÖSYS’ye hiç başvurmamış olan ya da herhangi bir lisans / önlisans programına yerleşmiş olan adaylar kayıt yaptırmış olsun ya da olmasın; Açıköğretim Fakültesi de olsa ek kontenjandan yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen adaylar ise yararlanabilecek.

Ek Yerleştirmede, 2017-ÖSYS İlk Yerleştirmede kontenjanı dolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlara öğrenci alınıyor. İlk yerleştirmede dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programları, 2017-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, hiçbir lisans / önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise 150 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.

Bir programa ilk yerleştirmede kontenjanı kadar aday yerleştirilmiş ve açık, kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle oluşmuşsa, bu program için minimum puan oluşmuş demektir.

Sadece lisans programlarında taban puan oluşmuşsa bu puanın üstünde olma şartı aranacak.
Hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrenci alınacağı, programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler ise ÖSYM’nin www.osym.gov.tr adresinde yayımlanacak ‘Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.

EK YERLEŞTİRME TERCİHİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Tercih yapılırken ilk yerleştirmede olduğu gibi ve daha önce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS puanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerli olacak. Bu sınavlarda baraj puanlarının aşılmış olması şart.
Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanır ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasını oynatmayacak biçimde, gözden geçirilir. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla ve web siteleri iyice irdelenir.

İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır.

Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirilecek. Tercih sırası sadece adayın önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önem arzediyor.
Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme tercihleri, kurban bayramından sonra; ek kontenjan yerleştirme sonuçları ve üniversite kayıt işlemleri ise eylül ayının ikinci haftası itibariyle gerçekleştirilecek.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

2017 ÖSYS ek tercih başvurusu! Üniversite boş kontenjanları açıklandı mı? ile ilgili etiketler üniversite ÖSYM ösys ek tercih boş kontenjan sonuç ygs LYS ek yerleştirme
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.