Türk bilim insanları ilk kez bir 'gezegen' Keşfetti!

Türk bilim insanları yaptığı uzun araştırmalar sonucunda, tarihinde ilk kez bir gezegen bulmayı başardı. Dünyamızdan 212 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegene Türk veya Atatürk isimlerinden biri verilecek...

Uzayda keşfedilmesi en zor gök cisimleri olan gezegenler, güneşlerinin ışığında saklandığı için çok uzak yerlerden gözükmüyorlar. Bütün bu olumsuzluklara rağmen araştırmacıların çabalarıyla birkaç bin gezegen bulunmuş durumda. Genelde Avrupa Uzay Ajansı ve NASA tarafından bulunan gezegenlere Türk bilim insanları tarafından bir yenisi eklendi. Ankara Üniversitesi ile Ege Üniversitesi’nde görevli 3 Türk bilim insanı ile bir doktora öğrencisi tarafından keşfedilen yeni gezegen, dünyadan yaklaşık 212 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Antalya Bakırlıtepe ulusal gözlemevinde bulunan yeni gezegen, güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in 1.5 katı büyüklüğünde. Gezegende yaşam ihtimali bulunmasa da yaklaşık 10 yıldan beri araştırmalar yapan Türk Bilim insanları için son derece güzel bir gelişme oldu.

93fddb97344c0f2f1b91ea20912e5ebf7b7eb8ef

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz’ın yaptığı açıklamaya göre 1.5 metre aynaçaplı Rus-Türk ortak yapımı teleskop tarafından bulunan gezegenin, Türk veya Atatürk isimlerinden birine sahip olacağı düşünülüyor.

Türk bilim insanları ilk kez bir 'gezegen' Keşfetti! ile ilgili etiketler Türk gezegen Keşif bilim insanları
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.