Trafik sigortasında Rüzgar Çetin örneği

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in ‘üzerinde çalışıyoruz’ dediği trafik sigortasında kişi temelli sigorta modelinin ayrıntılarına ulaştık. Yeni sistemde, sigortanın teminatları, kapsamı değişmeyecek ancak bugüne kadar araca yönelik yapılan poliçe, sürücüye özel düzenlenecek. Değişikliğe neden olan en çarpıcı örneğin Rüzgar Çetin’in kullandığı şirket arabası ile kaza yapması gösteriliyor.

YAKLAŞIK 20 milyon sürücüye yakından ilgilendiren trafik sigortasında, sürücüye yönelik poliçe düzenlenmesi için çalışma başlatıldı. Bugüne kadar araç bazında yapılan sigorta, artık sürücünün ehliyet bilgilerine ve ceza puanına göre yapılacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün, NTV’de katıldığı programda, trafik sigortasında yeni bir model üzerinde çalıştıklarını açıklayarak, “Türkiye’de sistemin şöyle eksikliği var; trafik sigortası zorunlu sigortadır, sizin karşı tarafa vereceğiniz zararı karşılamak için düzenlenmiştir. Dolayısıyla sadece araba değil şoför de sigortalanmalı, ikisi birleşmeli. Hazine’ye söyledim, arkadaşlar çalışıyor. İngiltere’de tamamen şoför odaklı, sürücünün sigortalandığı bir sistem var. Bu muhtemelen kaza sayısını, zarar miktarını azaltır, dolayısıyla primleri aşağı çeker” dedi.

ARAÇ DEĞİL SÜRÜCÜ SİGORTALANACAK

Şimşek’in açıkladığı trafik sigortasında yeni modelin detaylarına Hürriyet'ten Noyan Doğan anlattı. Bir süredir üzerinde çalışılan ve ABD, İngiltere, Hollanda’da da uygulanan modele göre; trafik sigortası kişi temelli sigortaya dönüştürülecek. Sigortanın teminatları, kapsamı değişmeyecek ancak bugüne kadar araca yönelik yapılan poliçe, sürücüye özel düzenlenecek. Peki, neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyuldu? Birkaç nedeni var. Birincisi; mevcut uygulamada, şirket üzerine kayıtlı araçları kullanan sürücüler ne kadar kazaya karışırsa karışsın sigorta, araca yönelik yapıldığından, sigorta şirketleri sağlıklı fiyatlandırma yapamıyor. Hasar tutarı ve hasar sıklığı sürücüde değil, aracın üzerinde gözüküyor. Dolayısıyla sigortacılar aracın trafik primini artırıyor, sürücüye bir yaptırım uygulanmıyor. Ya da aynı aracı birkaç kişi kullanıyorsa, araç sahibi kusursuz bile olsa diğer kullananların neden olduğu hasarlar nedeniyle hem trafik primi yükseliyor hem de sigorta şirketi kimin hasarlı kimin hasarsız sürücü olduğunu bilemediğinden düzgün fiyatlama yapamıyor.

RÜZGAR ÇETİN ÖRNEĞİ

Sigortacılar, kişi temelli sigorta uygulamasına geçilmesi için en çarpıcı örneği, alkollü araç kullanarak, neden olduğu kazada bir polis memurunun ölümüne bir diğerinin ise yaralanmasına neden olan Rüzgar Çetin’den veriyor. Çetin, bugüne kadar alkollü şekilde 7-8 kazaya karışmasına karşın, kullandığı araç; babası Sinan Çetin’in şirketine ait ve poliçesi de sigortacıların ‘7. basamak’ dediği en yüksek hasarsızlık indirimine göre düzenlenmiş. Üzerinde çalışılan yeni modelde ise trafik sigortası kişi temelli düzenleneceğinden, sigorta şirketlerinin elinde hem araç hem de sürücü kayıtları olacağından; şirketler doğru fiyatlandırma yapabilecek, çok kaza yapan sürücünün fiyatı artacak, kaza yapmayanın fiyatı düşecek.

SİGORTAYA EHLİYET VE CEZA PUANI KRİTERİ GELİYOR

YENİ modelde, Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücülerin ehliyet bilgilerini ve ceza puanlarını sigorta şirketleri ile paylaşacak. Böylece şirketler, kişinin hangi tür ehliyete sahip olduğunu, kaç yıllık sürücü olduğunu ve hangi nedenlerden dolayı ceza aldığını ve kaç cezası olduğunu görüp, trafik poliçesini düzenleyecek. Ona göre de sigortanın primlerini belirleyecek. Yeni sürücünün ya da çok kaza yapan veya alkol gibi nedenlerle ehliyetine el konan sürücülerin primleri yüksek olacak, hasarı ve hiç cezası olmayan sürücünün ise düşük olacak. Yeni uygulamada ise şirketler, üzerine kayıtlı araçları kimlerin kullanacağını sürücü bilgileri ile birlikte sigorta şirketlerine iletmek zorunda kalacak. Aynı şekilde bireyler ise üzerine kayıtlı araçları sadece kendilerinin mi yoksa başkalarının da kullanıp kullanmadığını, kullanıyorsa da o kişilerin isimlerini şirketlere bildirecek.

Trafik sigortasında Rüzgar Çetin örneği ile ilgili etiketler trafik sigortası Rüzgar Çetin
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.