Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Gelişen teknolojiyle birlikte artık internet üzerinden trafik cezası sorgulama yapabiliyorsunuz ya da trafik cezanızı ödeyebiliyorsunuz. Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir? gibi soruların yanıtları artık internette... Trafik cezası sorgulama, trafik cezası ödeme, trafik cezası indirim tutarları ve en son yapılan trafik cezası afları hakkındaki tüm detaylar haberimizde...

Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir? Milyonlarca araç sahibi, internet üzerinden bu soruların yanıtını arıyor. Artık internet üzerinden Trafik cezası sorgulama yapmak ya da Trafik cezası ödemek çok kolay. İşte trafik cezası sorgulama ve trafik cezası ödeme işlemlerinin tüm ayrıntıları...

Trafik cezası sorgulama işlemi yapmak isteyenler için 3 farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlar; e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama, Vergi Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinden sorgulama ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden sorgulamadır. Bu sorgulama işlemi yapılan seçeneklerden en çok tercih edileni ve en pratik olanı e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemidir. e-Devlet ile sorgulama işlemi yapacak olan kişilerin bir e-Devlet şifresine sahip olmaları gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayanlar herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile şifrelerini temin edebilirler ve trafik cezası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

2017-yili-trafik-cezalari-belli-oldu-2017-de-9056745_1516_m

EGM TRAFİK CEZASI SORGULAMAK İÇİN: TIKLAYINIZ

GİB TRAFİK CEZASI SORGULAMAK İÇİN: TIKLAYINIZ

Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama için TIKLAYINIZ.

E-DEVLET İLE TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirmek için size ait olan e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile birlikte e-Devlet internet sitesi üzerinden giriş işlemi yapmanız gereklidir. Giriş yaptıktan sonra ekranın sol kısmında hizmetler bölümü yer almaktadır. Buradan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sekmesine tıklanır ve açılan ekrandan ‘’ Denetim İşlemleri’’ menüsünde bulunan ‘’Ceza Sorgulama’’ tıklanır. Açılan ekranda aracın plaka numarasıyla birlikte sizin vergi numaranızı ya da T.C. kimlik numaranızı girmelisiniz. Bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra araca ait olan bir trafik cezası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Belirli aralıklarla sorgulama işlemini yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü trafik cezası olan araçların muayeneleri yapılmaz ve daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için sorgulama işlemi önem arz etmektedir.

emniyet-ceza-sorgulama

E-DEVLET SİSTEMİNDEN TRAFİK CEZASI ÖDEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Trafik cezasını ödemek için e-Devlet sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi kullanılabilir. e-Devlet ile ödeme yapmak istiyorsanız sistemde yer alan hizmetler menüsünden Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) kısmından ‘’Ceza Ödeme’’ bağlantısına tıklamalısınız. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra GİB’in internet sitesine yönlendirilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada, aracın plakası ve aracın bulunduğu vergi dairesi gibi bilgiler yer almaktadır. Otomatik olarak doldurulmuş bilgiler dışında, istenen bilgilerin girişi yapılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Sonrasında da araca ait olan trafik cezası bilgisi ekrana gelir ve kredi kartı ile ödeme işlemi yapılır.

TRAFİK CEZASI ÖDEME

Bildiğimiz veya bilemediğimiz nedenlerle ismimize veya plakamıza kesilmiş trafik cezaları olabilir. Genelde plakaya kesilen cezaların büyük bir kısmı radar cezası, kırmızı ışıkta geçmek veya EDS sistemi ile belirlenen diğer ihlallerden kaynaklanabiliyor.

Üst kısımda verdiğimiz linklerle trafik cezası öğrenme, trafik cezası hesaplama, trafik cezasını plaka ile sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Trafik cezası kesilmiş kişinin 30 gün içinde borcunu ödemesi gerekir. Bunun yanında trafik cezasının sizin elinize geçtiği tarihe tebliğ tarihi denilmektedir. Eğer tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsanız %25 oranında indirimden faydalanabilirsiniz. Örneğin size yetersiz ehliyet cezası kesildi diyelim. 700 TL olan ceza ücreti %25 indirim ile 525 TL'ye tekabül etmektedir.

Eğer trafik cezası size 10 gün içinde tebliğ edilmediyse trafik cezasının iptali için dava açılabileceği ile ilgili internette çeşitli haberler yer almaktadır. Emniyet genel müdürlüğü mevzuattaki eksiklikleri giderdi. Dava açmadan önce konuyu iyice araştırmanızı öneriyoruz.

TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Adınıza veya plakanıza kesilen cezayı hatalı bulabilirsiniz. Böyle bir durumda karara itiraz etme hakkınız bulunuyor. Adınıza kesilen cezada(yüz yüze yazılan) cezanın kesildiği tarihten itibaren. Plakaya yazılan cezalarda ise size tebliğ edildiği tarihten itibaren. Her iki durumda 15 gün içinde trafik cezasına itiraz etmeniz gerekir. Aksi durumda cezanız kesinleşir.

Plakaya kesilen cezalar PTT yoluyla ruhsatınızın tanımlı olduğu adrese gönderilir. PTT dağıtıcısı sizi adreste bulamazsa kapınıza not yapıştırmak suretiyle ceza tutanağını muhtara bırakır. İşte tebliğ tarihiniz bundan sonra başlar.

trafik-cezalarA-2015-fiyatlarA


TRAFİK CEZASI İTİRAZI İÇİN GEREKLİ BELGELER:

1. Dava dilekçeniz

2. Trafik ceza tutanağının fotokopisi

3. Trafik ceza tutanağının tebligat belgesinin fotokopisi

4. Ruhsatınızın fotokopisi

5. Nüfus cüzdanı ve ehliyet fotokopisi

Sulh ceza mahkemesine başvuru yapmanız gerekiyor. Bu tip davalar duruşmasız yapılır. Karar adresinize gönderilir. Mahkemenin yoğunluğuna göre 3-4 ayda karara bağlanabilir. Genelde tuzak şeklinde kesilen cezalara itirazlar geniş çerçevede ele alınıyor. Hiç bir uyarı olmaksızın elektronik denetleme veya radarla yapılan cezalara itirazlar yaygın durumdadır. Üste yazdığımız gibi 10 iş günü içinde trafik cezası size tebliğ edilmediyse dava açmadan önce araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü çok fazla dava açıldığı için emniyet tarafından yönetmeliklerde değişiklikler yapıldı. Konuyla ilgili şu makaleyi okuyunuz.

TRAFİK CEZASI AFFI

Trafik cezası affı, 120 TL altında ki cezaların hepsi yapılandırmadan kendiliğinden kaldırılmıştır. Tabi ki bunun tek istisnası sigara için kesilen cezalardır. Yani 120 TL'nin altında olup sigara kullanımından dolayı kesilen cezalar affedilmedi.

Trafik cezası yapılandırması ise geçmişten kalan trafik cezalarının faiz kısmı silinerek ve yeniden yapılandırılması yoluyla ödenmesidir. Bunun yanında vergi faizi yapılandırması diğer vergi çeşitlerinde de yapılmıştır.

-30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen trafik cezaları af kapsamındadır. Sonrasındakiler af kapsamında değildir.

-Aynı zamanda trafik cezasının vergi dairesine intikal etmiş olması gerekmektedir.

-Son başvuru tarihi 31 Ekim 2016'dır.

-Yapılandırmada faizler silinecek ve cezalar taksite bağlanacak. Bunun yanında Yİ-ÜFE'ye göre taksit tutarlarına faiz eklenecek.

-Vergi affındaki en büyük avantajınız 2 ayda bir ödemeleri yapabiliyorsunuz.

-İsterseniz bütün ödemeyi peşin yapabilirsiniz.

-Belli taksitleri ödedikten sonra kalanını nakit öderseniz ileriye yönelik hesaplanan faizler silinir.

Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir? ile ilgili etiketler trafik cezası trafik cezası sorgulama trafik cezası nasıl ödenir trafik cezası sorgul
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.